• Uutiset
  • Koillismaan kaupat aikaistavat ja myöhäistävät aukioloaikojaan

Koillismaan kaupat aikaistavat ja myöhäistävät aukioloaikojaan

Julkaistu: 08.01.2016

 

Kauppiaat ottivat uudistuksen ilolla vastaan – kuluttajat ratkaisevat, mihin lopultapäädytään

 

Kaupat ovat saaneet vuodenvaihteesta lähtien pitää ovensa auki milloin haluavat. Jopa ympäri vuorokauden avoinna olemisen mahdollistava lakimuutos näkyy myös Koillismaalla entistä varhaisempina ja myöhäisempinä aukioloaikoina. Joidenkin kauppiaiden mielestä päivittäisiä aukioloaikoja tärkeämpää on kuitenkin se, että matkailupitäjälle tärkeille juhlapyhille ei tarvitse enää anoa erillisiä aukiololupia.

 

Kauppojen ja kampaamoliikkeiden aukioloajat vapautuivat heti vuoden vaihteessa, joten myymälät saavat olla vapaasti auki viikonpäivästä ja myymälän koosta tai sijainnista riippumatta.

Koillismaan Osuuskauppa laajensi aukioloaikojaan välittömästi vuoden ensimmäisellä viikolla. Toimitusjohtaja Henrik Karvosen mukaan uudet aukiolot ovat vasta ja kuluttajat ratkaisevat, mihin lopulta päädytään.

Esimerkiksi Prisma on vastedes avoinna arkisin klo 8-21 ja sunnuntaisin klo 10–18. S-market Kuusamo palvelee arkisin klo 7-22 ja viikonloppuisin klo 22 saakka. Posion S-market ja Taivalkosken Jokijussi ovat avoinna arkisin klo 8-21. Posiolla pääsee vastedes sunnuntaisin ruokaostoksille klo 19 ja Taivalkoskella klo 21 saakka.

Karvosen mielestä vapaiden aukioloaikojen merkitys korostuu ennen kaikkea päivittäisessä kulutuskäyttäytymisessä ja se on mahdollisuus niin suurille kuin pienillekin liikkeille.

– Aukioloaikojen rajoittamiset ovat väärentäneet kaupan ja niiden sijaintien rakennetta. Vasta nyt me näemme, mitä kuluttuja todella haluavat, hän sanoo.

 

Citymarketissa mietitään vielä

 

Kuusamon Citymarketin kauppias Kim Ulander kertoo, että he eivät ole vielä tehneet päätöksiä laajennetuista aukioloajoista.

– Niitä harkitaan ja mietitään vielä. Haluamme pohtia tarkkoja kellonaikoja huolella ja päätöksiä tehdään viimeistään ensi viikolla, hän sanoo.

Ulanderin mielestä koillismaalaisille liikkeille vapaiden aukioloaikojen merkitys korostuu ennen kaikkea juhlapyhinä.

– Ne, ja muut sesongit ovat myynnillisesti tärkeämpiä matkailupaikkakunnalle kuin yksittäiset tunnit päivien aluissa tai lopuissa, hän sanoo.

 

Palvelee matkailijoita

 

Samoilla linjoilla Ulanderin kanssa on K-market Kuusamon kauppias Heikki Pumpanen. Laajennetuista aukioloista hyötyvät ennen kaikkea matkailupitäjät ja suuremmat paikkakunnat.

– Matkailijoita pitää palvella. Tähän asti laki on estänyt sen. Kaikenlainen säännöstely on sosialismia: kapitalismi on sitä, että kaikki pelaavat vapaasti ja ne, jotka pärjäävät, menestyvät. Muut tekevät konkurssin, Pumpanen sanoo.

– Voittajia lakimuutoksessa ovat myös 400–1.400 neliön päivittäistavarakaupat sekä ostoskeskukset, hän sanoo.

Hypermarkettien hän sitä vastoin ei usko hyötyvän muutaman tunnin lisämyyntiajasta, sillä niiden kulurakenne on Pumpasen mukaan liian suuri kuittaamaan mahdollinen lisämyynti.

 

Hävikki pienenee

 

Pumpasen isännöimä K-market laajensi aukioloaikojaan poikkeusluvalla jo muutama vuosi sitten ja kokemukset ovat olleet erittäin hyvät. Esimerkiksi joulu- ja tapaninpäivänä kaupassa asioi pitkälti toistatuhatta ihmistä.

– Hävikki pienenee, myymälän kunto paranee ja myynti kasvaa myös illan lisätunnilla, hän listaa. K-market on avoinna joka päivä kello 22:een.

Vapaat aukioloajat hyödyttävät kaupan lisäksi myös teollisuutta ja kuljetuksia, kauppias muistuttaa. Pumpanen sanoo laskeneensa, että vuositasolla nykyisestään pidennettävät aukioloajat tuovat kuusamolaisen K-kaupan työntekijöille noin 500 lisätyötuntia vuodessa.

 

Myös kampaamoyrittäjä haluaa palvella joustavasti

 

Nilon Hiuspisteen yrittäjä Jaana Mustonen sanoo, että vapautetut aukioloajat ovat hieno asia. Heti perään hän tosin myöntää, että on kyllä tähänkin asti pitänyt liikettään avoinna silloin, kun sille on ollut tarvetta.

– Minusta on oleellista, että yrittäjät saavat itse päättää, mikä on parasta heidän liiketoiminnalleen ja asiakkailleen. Nyt lainsäädäntö ei ole enää esteenä. Uskon, että varsinkin juhlapyhien alla ja itsenäisyyspäivänä kampaamopalveluille on tarvetta, hän sanoo.

Kampaamoala on Kuusamossa kilpailtu eikä sitä ratkaista pelkillä aukioloajoilla, tietää yrittäjä.

Hyvä palvelu rakentuu pienistä asioista: Nilon Hiuspisteessä asiakas saa pesutuoliinsa halutessaan hieronnan ja ajan voi varata myös netin kautta.

Vastikään käyttöönotettu nettiajanvaraus on yllättänyt yrittäjän ja tämän kolme vuokratuolityöntekijää. Palaute on ollut yksinomaan myönteistä.

– Ajan voi nyt varata myös iltaisin tai viikonloppuisin. Aamulla sivuiltamme näkee, mihin aikaan päivästä on mahdollisesti vapaita aikoja ja asiakas voi napata itselleen parhaiten sopivan ajan. Tämäkin luo joustavuutta asiointiin.

Mustosen mukaan nettiajanvaraus vapauttaa työntekijöitä oleelliseen eli asiakkaan palvelemiseen, kun leikkauksen tai kampauksen tekeminen ei keskeydy jatkuvasti pirisevään puhelimeen.

– Toki aikoja varataan edelleen myös puhelimitse ja se sopii meille erinomaisesti, hän sanoo.

Mustonen uskoo, että yrittäjälle maksullisena palveluna käyttöönotettu nettiajanvaraus maksaa itsensä takaisin nopeasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala