• Uutiset
  • Kitkalle sata uutta mökkitonttia

Kitkalle sata uutta mökkitonttia

Julkaistu: 27.09.2018

Valtuusto äänesti Ruka-Kuusamon matkailualueen osayleiskaavan kaivosmerkinnöistä

Liki kymmenen vuotta työn alla ollut Ruka-Kuusamon matkailualueen osayleiskaava saatiin maaliin maanantaina, kun kaupunginvaltuusto hyväksyi kaavan kahden äänestyksen jälkeen. Kaava tuo sata uutta mökkitonttia Kitkan rannalle eikä siihen laitettu merkintöjä alueen kaivosvarauksista.


Vuonna 2009 alkanut työ Ruka-Kuusamon matkailualueen osayleiskaavasta päättyi maanantaina. Kaupunginvaltuusto hyväksyi noin 256 neliökilometrin suuruisen alueen käsittävän kaavan kahden äänestyksen jälkeen. Kaava tuo Kitkan rannalle 101 uutta rakennuspaikkaa.

Kaavoitusarkkitehti Leavuokko Alavuotungin mukaan kaavan tavoitteena on kehittää vetovoimainen, toimiva, matkailullisesti kiinnostava sekä luonnonympäristöä arvostava ja maiseman ominaisuuksia korostava maankäyttöratkaisu.

– Keskustan, Rukan ja Kitkan itärannan väliselle alueelle sijoittavalla kaava-alueella 400 asuinrakennusta ja noin 500 lomarakennusta.
Valtuusto joutui kuitenkin äänestämään kaksi kertaa ennen kuin asia saatiin päätökseen. Vihreiden Pekka Virtanen esitti, että kaavaan jätetään merkinnät Sivakkaharjun ja Meurastuksenahon kaivospiireistä toteamuksella, että alueelle ei kaavoiteta kaivostoimintaa. Virtasen esitys hävisi äänestyksen 30–6. Merkinnän puolesta äänestivät Virtasen lisäksi vihreiden Marjo Kämäräinen, Helena Karjalainen ja Vuokko Käsmä sekä vasemmistoliiton Anne Murto ja Tuija Karjalainen.

Alavuotungin mukaan merkintöjen lisääminen kaavaan olisi tarkoittanut sen asettamista uudelleen nähtäväksi ja uutta valtuuston päätöstä.

– Osayleiskaava on alisteinen strategiselle yleiskaavalle. Valituksen alaisessa kaavassa on merkinnät alueista, joille ei kaavoiteta kaivostoimintaa.

Toinen äänestys kaavasta tehtiin sekin Virtasen esityksestä. Hän ehdotti, että kaavasta poistetaan tieyhteys väliltä Mäntyniemi-Koervaara. Esitys hävisi äänin 28-3. Osa valtuutetuista ei ehtinyt mukaan äänestykseen.

Kuusamossa selvitetään Naturpoliksen

ja KSAK Oy:n toimintojen yhdistäminen

Kuusamossa selvitetään Naturpoliksen, Koillis-Suomen Aikuiskoulutuksen sekä Askeleen toimintojen yhdistäminen osana kaupungin elinvoimaorganisaation kehittämistä.

Kaupunginjohtaja Jouko Mannisen mukaan kyseessä on kuluvalle vuodelle jo aiemmin asetettu tavoite, jossa yhtenä vaihtoehtona on, että Naturpolis sijoittuu Airotielle ja ottaa hoitaakseen sekä KSAK:n että Askeleen tehtävät.

– Tarkoitus on vahvistaa Naturpoliksen roolia keskittämälle sen hallituksen johdettavaksi kaikki elinkeinotoimintaan liittyvät asiat, myös koulutus ja työllistäminen.

KSAK:n liittäminen Naturpolikseen tarkoittaisi koulutusoikeudesta luopumista sekä KSAK:n nykyisen kiinteistöjen omistusjärjestelyjä. Kiinteistön omistaa valtio. Mikäli selvitys johtaa toimintojen yhdistämiseen, siirtyy KSAK:n henkilökunta Kuusamon kaupunkikonsernin ja yhteistyötahojen palvelukseen.

– Koulutusoikeudesta luopumista on harkittava, sillä jo nyt on jäänyt käyttämättä määrärahoja, koska koulutettavia ei ole ollut ja koska muutkin tahot tarjoavat koulutusta. Jos ratkaisuja ei tehdä ajoissa, niin edessä voi olla tappiollista toimintaa, perusteli Manninen selvitystyötä kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina.

Kuusamossa oli elokuun lopussa 573 työtöntä ja samanaikaisesti avoinna 338 työpaikkaa. Kaupungin työttömyysaste oli 8,6.

Neuvottelujen perusteella syntyvien linjausten toimeenpano edellyttää, että Taivalkoski ja Pudasjärvi hyväksyvät osaltaan järjestelyt, sillä ne ovat osakkaina Aikuiskoulutus Oy:ssä. Selvitystyölle annetaan aikaa reilu vuosi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala