hi5
  • Uutiset
  • Kirkkolahdella pula venepaikoista

Kirkkolahdella pula venepaikoista

Julkaistu: 04.06.2019

Kirkkosaaren siltojen venepaikkoja ei vuokrata vuosikäyttöön – arvokkaat paikat ammottavat tyhjyyttään kesästä toiseen

Kirkkosaareen johtavien siltojen yhteyteen rakennetut venepaikat ammottavat tyhjyyttään vuodesta toiseen. Yhdyskuntatekniikan lautakunnan päätöksellä silloilta ei vuokrata venepaikkoja vuosikäyttöön, vaan veneilijät ohjataan Tolpanniemen venevalkamaan, missä on vuokrattavana lähes 300 venepaikkaa. Siltojen yhteydessä olevat laituripaikat on tarkoitettu vain väliaikaiseen pysäköintiin. Veneilijät toivovat alueelle mahdollisuutta veneiden pitempiaikaiseen säilytykseen.

– Luontokaupunki Kuusamo hukkaa helmensä, kun se määrätietoisesti rakenna mahdollisuuksia upeiden vesien hyväksikäyttöön, sanoo Kuusamossa lomaileva Pekka Lämsä.
Hän harmittelee erityisesti Kirkkosaaren siltojen ympärillä tyhjyyttään ammottavia venepaikkoja. Veneilyä harrastava mies tietää, että veneilykulttuurin ympärille kasvaa helposti monenlaista muutakin vesielementtiä hyödyntävää toimintaan.
– Tiedän, että Kuusamossa on suunniteltu ja rakennettu takavuosina venereittejä, jotka nyt ovat ainakin täällä Kuusamojärvellä käytännössä tyhjänpanttina. Kirkkosaari olisi erinomainen paikka veneilykulttuurin elvyttämiselle, hän esittää.

Laituripaikat käytettävissä

Yhdyskuntatekniikan toimialan kehitysjohtaja Jari Karsikko sanoo, että saaren johtavien siltojen kupeella olevat laituripaikat ovat maksutta kaikkien veneilijöiden käytössä, mutta laituripaikkoja ei ole tarkoitettu pysyvään käyttöön.
– Laitureihin sovelletaan vähän samaa kuin peräkärryn pysäköimiseen tienvarteen. Se on sallittua ja veloituksetonta, mutta vain lyhyen ajan. Laituripaikkojen antaminen vuokrakäyttöön toisi vastuita kunnalle. Nyt pysäköinti on sallittu mutta veneilijän omalla vastuulla.

Suunnitelmissa venevalkamia

Karsikon mukaan kaupungin suunnitelmissa on edelleen toteuttaa Kirkkolahden rannalle venevalkama tai kaksi. Valkamat ovat mukana jo alueen alkuperäisessä käyttösuunnitelmassa. Toinen tulisi Kelanrannan ja toinen Lahentauksen puolelle ja ne toimisivat Tolpanniemen valkaman tavoin.
Lahentauksen puoleisen sillan rannassa oleva veneenlaskupaikka on kovassa käytössä ja venevalkama olisi vastaus veneilijöiden toiveeseen.
Kirkkosaareen johtavat ponttoonisillat valmistuivat vuosina 2012 ja 2014 ja kaupunkilaiset ottivat ne heti omakseen. Sillat ovat suosittuja onkipaikkoja ja saaren kautta kulkeva kevyenliikenteen väylä käytetty lenkkipolku kaikenikäisille. Sillan alitse on järjestetty kulku pienille veneille.

Tolpanniemessä noin 300 paikkaa

Veneilykulttuuri kukkii Kuusamossa pitkälti Tolpanniemen venevalkaman sekä kahden kalasataman ympärillä. Kalasatamat sijaitsevat Sossonniemellä ja Alakitkalle.
Tolpanniemen venevalkamasta paikan vuokranneet ovat lähinnä kotitarvekalastajia ja sunnuntaiveneilijöitä. Satamassa on vuokrattavana 18 venepaikkaa ponttonilaiturilta ja 270 venepaikkaa soraluiskalta. Lisäksi alueella on 84 verkkovajaa.
Venepaikat ja verkkovarastot vuokrataan vuodeksi kerrallaan siten, että vuokrakausi alkaa kesäkuun alussa ja päättyy seuraavan vuoden toukokuun lopulla. Ponttonilaiturin vuosivuokra on veroineen noin 125 euroa ja luiskapaikan noin 40 euroa vuodessa.
Oikeus venepaikkoihin on Kuusamon kunnassa asuvilla, mutta ruuhkaa alueella ei ole. Alueen venepaikat eivät ole kunnan toimesta vartioituja eikä kunta vastaa mahdollisista vahingoista.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala