• Uutiset
  • Kirkkoketo esikoululaisille– Törmäsen koulu myyntiin

Kirkkoketo esikoululaisille
– Törmäsen koulu myyntiin

Julkaistu: 26.04.2017

Kiinteistöjen käyttöön tulossa Kuusamossa mittavia muutoksia lähivuosina

Kiinteistöjen käyttöön suunnitellaan Kuusamossa mittavia muutoksia. Kaupungin kiinteistöstrategian päivitys- ja alueen tyhjien toimitilojen suunnitelman mukaan Kirkkokedon koulu on vastaisuudessa vain esikoululaisten käytössä. Törmäsen koulua ollaan myymässä jo vuonna 2018. Kauppaoppilaitoksen kiinteistöön puolestaan sijoitetaan nuoret ja eläinlääkärit, joiden molemmat nykyiset sijaintikiinteistöt ovat kaupungin mahdollisella purkulistalla.Kuusamon kuluvan vuoden talousarvion tuloskorttiin kirjatun kiinteistösuunnitelman tavoitteena oli tarkastella ennen uusien tilojen rakentamista sekä kaupungin että yksityisen olemassa olevaa tilakantaa.

Kaupungilla on tyhjillään tällä hetkellä muun muassa entisen kauppaoppilaitoksen tilat. Noin 3.000 neliötä vapautui Kainuun ammattiopistolta syyskuussa 2016. Punatiiliseen rakennukseen sijoitetaan jo tänä vuonna eläinlääkäripalvelut ja viimeistään vuonna 2018 nuorisotilat. Sekä eläinlääkärin talo että Aikala aiotaan purkaa.

Kauppakeskus- hanke elää

Selvityksen mukaan yksityisten tilojen tarjonta on Kuusamossa etupäässä vanhempia liike- ja kauppatiloja, joiden käytettävyys toiminnallisesti nykyvaatimusten osalta on haasteellista. Paljon tilaa vaativien kaupan aloja on keskittynyt ja edelleen keskittyy Torangin alueelle Oulangantien risteykseen saakka.

Kiinteistösuunnitelman tehneen työryhmän mukaan tavoitteena, että keskustaan siirtynyt asumisen painopiste vahvistaisi samalla erikoiskauppojen sijoittumista keskustaan. Parhaillaan on selvittelyssä yksityisenä hankkeena muun muassa uuden kauppakeskuksen rakentaminen Kitkantie 10–12 tonteille. Sen toteuttamismahdollisuus selvinnee kevään 2017 aikana.

Muutoksia kouluverkkoon

Kaupungin tämän hetken akuutimmat tilatarpeet liittyvät päivähoito- ja eläinlääkäreiden palveluihin sekä järjestöjen kokoontumistiloihin. Kouluverkon osalta kasvatuksen ja sivistyksen toimiala tekee linjaukset vuoden 2017 aikana ja maakuntauudistuksen osalta tila-asiat selkeytynevät vuosien 2017 – 2018 aikana.

Kirkkokedon koulu aiotaan varata kokonaan esiopetukselle ja päiväkodille eli eka- ja tokaluokkalaiset siirretään Torangin koululle. Siirron ehtona ovat sekä Kirkkokedon että Torangin koulun muutostyöt.

Järjestötalolle etsitään vaihtoehtoja joko yksityisestä tarjonnasta tai kauppaoppilaitokselta.

Porkkatörmän näyttelytilasta laaditaan ensin kuntoarvio, jonka jälkeen päätettään rakennuksen mahdollisesta myynnistä ja tontin vuokraamista.

Nuorisotoiminta siirretään kauppaoppilaitokselle ja nykyinen kiinteistö puretaan vuonna 2018.

Sote-toimintoja terveyskeskukseen

Sote-kiinteistöjä keskitetään terveyskeskukseen, missä jatketaan osastojen yhdistämistä ja päivystyksen muutostöitä. Myös perusturvan hallinto ja neuvola- ja perheneuvolatoiminnot siirretään esityksen mukaan kaupungintalolta terveyskeskukseen vuonna 2018.

Purettavin kiinteistöjen listalla ovat eläinlääkäritalon ja Aikalan lisäksi Kirkkokedon koulun punatiilisiipi, Heikkalan kiinteistöt osoitteessa Kitkantie 66–68. Vapautuvat tontit osoitetaan asumiseen vapaille markkinoille. Eläinlääkäritalon tonttia suunnitellaan myytäväksi ja Aikala-tontilla halutaan kovan rahan asuntoja ja puistoaluetta.

Myyntiin laitetaan jo tämän vuoden aikana neuvola, Ruskarinne ja Ruijanmutkan ryhmäkoti. Vuonna 2018 myyntiin on tulossa Törmäsen koulu. Myyntiä harkitaan myös oppilasasuntokerrostaloille ja Kotirannalle.

Valtuusto siunaa suunnitelman

Selvityksen tekemiseen osallistuivat kaupungin johtoryhmästä ylimmät virkamiehet Jouko Manninen, Markku Kipinä, Erkki Hämäläinen ja Mika Mankinen, Kiinteistöosakeyhtiö Kuusamon Vuokratalojen toimitusjohtaja Osmo Törmänen, Naturpolis Oy:stä tiedottaja Seija Väisänen ja kiinteistöpäällikkö Anne-Kaisa Olva.

Yhdyskuntatekniikan lautakunta käsittelee suunnitelman torstaina, jonka jälkeen se etenee kaupunginhallituksen ja lopulta uuden valtuuston päätettäväksi.

Eläinlääkärit väliaikaisesti kauppaoppilaitoksen taloon

Kuusamon eläinlääkäripalvelut siirtyvät ainakin toistaiseksi entisen kauppaoppilaitoksen tiloihin. Syynä on nykyisen toimitilan ikä ja epäkäytännöllisyys. Vuonna 1971 valmistuneen talon asuntopäädyn pesu- ja wc-tiloissa on kosteusvaurioita ja käyttämättömistä kellaritiloista tulevien hajuhaittojen takia tiloja on eristetty käytöstä pois.

Eläinlääkäripalvelut ovat siirtymässä maakunnan järjestämisvastuulle vuoden 2019 alusta. Tämän vuoksi toiminnoille on haettu väliaikaisia tiloja sekä kaupungin omista tyhjistä tiloista että yksityisiltä markkinoilta.

Nykyisiä tiloja ei kaupungin mukaan ole kokonaistaloudellisesti kannattavaa peruskorjata ja käytännöllisintä on sijoittaa eläinlääkäritoimintojen tarvitsemat tilat kauppaoppilaitoksen hallintosiipeen. Pihan puoleiseen päätyyn on hahmoteltu tiloille omaa sisäänkäyntiä. Hallintosiipeen saadaan kohtuullisin pienin muutostöin tehtyä väliaikaisella luvalla eläinlääkäritoimintaan soveltuvat tilat. Irtaimiston ja muun muassa röntgenseinien osalta hyödynnetään vanhoissa toimitiloissa olevia hankintoja.

Yhdyskuntatekniikan lautakunta esittää, että tilojen muutostöihin varattaisiin 200.000 euroa lisää rahaa. Kuusamon vuoden 2017 talousarvion investointiosassa kiinteistöjen peruskorjaukseen on varattu yhteensä 500.000 euron määräraha.

Alkuvuoden 2017 aikana on tullut vireille useita uusia, vuonna 2017 toteutettavia hankkeita, joiden toteuttamiseen määräraha ei tule riittämään. Eläinlääkärin vastaanoton järjestämisen lisäksi muita suuria hankkeita ovat muun muassa kaupungintalon ja paloaseman ilmanvaihtokoneiden puhdistaminen, Porkkatörmän näyttelytilan kuntoarvio ja uuden päiväkodin suunnittelu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala