• Uutiset
  • Kierrätys on kansalaistaito

Kierrätys on kansalaistaito

Julkaistu: 03.08.2016

Muovinkeräys alkoi jälleen Kuusamossa – Prisman pisteet kovalla, mutta huolimattomalla käytöllä

Kierrätys on kansalaistaito, jota kannattaa harjoitella. Kierrättämällä säästää sievoisen summan rahaa ja ennen kaikkea ympäristöä, sanoo Kuusamon kaupungin yhdyskuntatekniikan insinööri Teemu Junttila. Kierrätysmahdollisuudet paranivat Kuusamossa oleellisesti alkukesästä, kun Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy aloitti jälleen muovin kierrättämisen. Prisman piha-alueella sijaitsevan keräyspaikan siisteydessä tosin on toivomisen varaa.

Kierrättämisen ydinajatus kulkee rinnan jätteen määrän vähentämisen kanssa.

Teemu Junttilan mukaan jätteen määrän vähentäminen onnistuu, kun ostetaan vain tarpeeseen ja laatua, valitaan sopiva pakkauskoko ja kierrätetään joko myymällä tai lahjoittamalla toimivat, mutta itselle tarpeettomat tuotteet.

– Kannattaa muistaa myös se, että viimeisellä käyttöpäivällä ja parasta ennen päivällä on iso ero, Junttila sanoo.

Ensin kuntoon sekajätteen keräys

Kuusamolaiset ovat periaatteessa innokkaita ja taitavia kierrättäjiä.

Junttilan mukaan kierrättäminen alkaa siitä, että ensin laitetaan sekajätteen keräys kuntoon.

– Kaikki tarvitsevat sitä, hän korostaa.

Jos on epävarmuutta siitä, voiko jotakin kierrättää, se kannattaa Junttilan mukaan laittaa sekajätteeseen. Vaaralliset jätteet toimitetaan maksutta jäteasemalle ja lääkkeet aina apteekkiin.

Paljosta eroon myös ilmaiseksi

Paljosta pääsee eroon myös ilmaiseksi.

Esimerkiksi pantilliset pullot, keräyspaperi, pahvi, kartonki, lasi ja metalli sekä pakkausmuovit, autonrenkaat, akut ja paristot sekä vaatteet voi toimittaa niiden keräyspisteisiin. Jäteasemalle voi vastikkeetta viedä muun muassa puutavaraa sekä haravointijätteitä ja risuja.

– Sekajätteisiin päätynyt tavara toimitetaan Kuusamosta poltettavaksi Ouluun Laanilan Eko-voimalaitokselle, missä siitä otetaan energia otetaan talteen, Junttila kertoo.

Rinki Oy kerää muovijätettä

Kuusamolaisten kauan toivoma muovin kierrättäminen alkoi muutaman vuoden tauon jälkeen jälleen kesäkuussa, kun Rinki toi Prisman kierrätyspisteeseen muovinkeräysasiat. Muovijätettä on toimitettu keräyspaikalle innokkaasti, mutta alueen siisteys puhuttaa kierrättäjiä.

Ongelma on jäteaukon koko: muovipakkausten vastaanottokontin aukon koko on 15 x 50 senttiä eli kohtuullisen pieni. Isommat kierrätysmuovit pitää polkea kasaan. Turhan moni kuitenkin jättää muovijätteensä murskaamatta ja sellaisenaan keräyspaikan ulkopuolelle.

Kysymyksiä ja vastauksia

Kuinka puhtaaksi lasipullot tai -purkit pitää pestä ennen kuin vien ne lasi­pakkausten keräys­astiaan?

– Riittää, että huuhtelet ne nopeasti kylmällä vedellä, jotta esimerkiksi hillon jäämät poistuvat lasipurkista.

Saako lasisen deodorantti­pullon laittaa lasi­pakkaus­keräykseen?

– Lasiset deodoranttipullot on usein valmistettu ns. opaalilasista, jota kutsutaan myös maitolasiksi. Monet muutkin kosmetiikkatuotteet on pakattu opaalilasiin. Tämä materiaali ei sovellu lasin kierrätykseen, eikä sitä voi laittaa lasipakkausjätteen erilliskeräykseen.

Mitä minun pitää tehdä ennen kuin palautan metallisen maalipurkin?

– Varmista, että maalipurkki on tyhjä, puhdas ja kuiva. Purkin sisäpinnalla saisi olla kuivaa maalia korkeintaan hyvin ohut, siveltimen vedon vahvuinen kerros. Palauta kannet erikseen. Jos purkissa on vielä jäljellä maalia, se pitää toimittaa vaarallisen jätteen vastaanottopaikkaan esimerkiksi jäteasemalle.

Miksi muovipakkaukset on pestävä ja kuivattava ennen palautusta?

– Ruokajäämiä tai muita ainejäämiä sisältävät pakkaukset aiheuttaisivat melko nopeasti hygieniaongelmia. Lisäksi likaiset pakkaukset vaikeuttavat materiaalin kierrätystä. Pakkauksissa ei saa olla ruokajäämiä tai muita ainejäämiä. Valuta pakkaukset myös kuiviksi. Hyvin likaisia tai vaikeasti puhdistettavia pakkauksia ei kannata pestä, vaan ne voi laittaa energia- tai sekajätteeseen.

Saako muovilelut ja muoviset taloustavarat laittaa muovi­pakkaus­keräykseen?

Ei. Keräysastiaan laitetaan ainoastaan lajitteluohjeen mukaisia muovipakkauksia. Lisäksi monet muovitavarat ja -lelut on valmistettu PVC-muovista, joka ei sovellu kierrätettäväksi.

Lisää hyviä kysymyksiä ja vastauksia osoitteessa rinkiin.fi

 

FAKTAT

Kuusamon kierrätyspisteet

Prisma: Lasi, metalli, pahvi, sanomalehtipaperi, kartonki ja pakkausmuovi sekä vaatekeräys.

Urheilukentän P-alue: Lasi, metalli, pahvi, sanomalehtipaperi ja kartonki sekä vaatekeräys.

Rukanriutta: Lasi, metalli, pahvi, sanomalehtipaperi ja kartonki.

Käylän kauppa: Lasi, metalli, pahvi, sanomalehtipaperi ja kartonki.

Kierrätyspisteistä ja niiden ympäristön siisteydestä vastaa Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala