• Uutiset
  • Keskustan tonttipatti ratkesi

Keskustan tonttipatti ratkesi

Julkaistu: 25.06.2014

Kaupunki teki sopimuksen neljä ydintontin kaupasta Heikki ja Jorma Kantolan sekä Anja Kaikkosen kanssa

Yli kymmenen vuotta kestänyt vääntö Kuusamon ydinkeskustan neljä keskeisen tontin kohtalosta ratkesi tiistaina, kun Kantolan veljekset ja Anja Kaikkonen löivät kättä kiinteistökaupasta kaupungin edustajien kanssa. Sovitun perusteella yhteensä 780.000 euron arvoinen maakauppa toteutetaan vuoden loppuun mennessä. Sen jälkeen ydinkeskustan kehittäminen Vanttajantien ja Kitkantien välisillä tonteilla on kaupungin omissa käsissä. Neuvotteluja vetänyt Pauli Saapunki sanoo tuloksen olevan yksi uransa suurimmista. Viimeiset käänteet saivat alkunsa hammaslääkärin vastaanotolla.

 

Nyt tehty sopimus koskee kahta Kitkantien ja kahta Vanttajantien varrella sijaitsevaa tonttia. Tonttien pinta-ala on yhteensä noin 5.000 neliötä ja rakennusoikeutta niillä on yhteensä 52.000 kerrosneliötä. Kauppahinnaksi sovittiin 780.000 euroa. Myyjinä ovat veljekset Heikki ja Jorma Kantola sekä Anja Kaikkonen.

Yhdyskuntajohtaja Mika Mankisen mukaan Vanttajantien puoleiset tontit käytetään kauppakeskuksen ja sen vierelle nousevan, jopa 5-kerroksisen pysäköintitalon rakentamiseen. Suunnitelmat tarkentuvat, kun poliittiset päättäjät ottavat niihin kantaa. Kaupunginhallitus näytti alustaville suunnitelmille vihreää valoa tiistaina.

 

”Kasvamme horsmaa ellemme tee mitään”

Vääntöä keskustan keskeisten tonttien kohtalosta on käyty reilut kymmenenvuotta. Esisopimukseen nyt päätyneet tapahtumat alkoivat kolmisen kuukautta sitten, kun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pauli Saapunki istui hammaslääkäri Jorma Kantolan vastaanotolle.

– Totesin, että ellei mitään tehdä ja nopeasti, kasvamme kohta kaikki horsmaa niin kuin nämä tontit nyt kasvavat. Jorma Kantola tarttui ajatukseen ja esitti neuvonpitoa. Sellaisia sitten pidettiin ja tiistaiaamuna lyötiin kättä päälle. Tuntuu ihan mahdottoman hyvältä, kommentoi neuvotteluja vetänyt Pauli Saapunki.

Saapungin mukaan saavutettu neuvottelutulos on yksi hänen uransa merkittävimmistä. Keskustan kehittämisen keskeinen pullonkaula on nyt avattu ja Saapunki voi omien sanojensa mukaan ruveta täysipäiväiseksi eläkeläiseksi.

Sitä ennen hän tosin aikoo huolehtia vielä siitä, että monitoimihalli rakennetaan nykyisen jäähallin paikalle ja että Sulo Karjalainen saa karhupatsaansa keskustaan.

– Jäähalli kuuluu nykyiselle paikallaan ja jollakin ajalla lähemmäksi liikuntahallia on siirrettävä myös urheilukenttä.

 

Jäähalli sittenkin nykyiselle tontille

Tiistai-iltana koolla ollut kaupunginhallitus myötäili Saapungin näkemystä. Viime vaiheissa kauppakeskuksen yhteyteen suunniteltu jäähalli esitetään nyt sijoitettavaksi liikuntakeskuksen viereen monitoimihallina, jossa sijaitsee noin 500 kerrosneliömetrin suuruinen liikuntatila muun muassa skeittausta ja trampoliineja varten. Myös liikuntakeskusta halutaan kehittää.

Kaupunginhallitus hyväksyi laadittavan kehittämissuunnitelman pääperiaatteiksi luontokaupungin vuodenajat, näyttävän valaistuksen ja yleisen viihtyvyyden

Postin tontille toteutettava kauppakeskus rakennetaan kaksikerroksisena ja sen kaupallinen painoarvo on erikoiskaupassa. Toteutusvastuu on yksityisellä ja hankkeen alustava kustannusarvio 27 miljoonaa euroa. Kauppakeskusta viedään eteenpäin yrittäjä Unto Turusen johdolla.

Kauppakeskuksen pohjoispuolelle nyt kaupungin haltuun saamalle tontille rakennetaan pysäköintitalo. Kaupungin toteuttaman ja ylläpitämän 4-5-kerroksisen talon kustannusarvio on 10 miljoonaa euroa.

Neljäntien risteysalueesta luodaan kävelypainotteinen ydinkeskusta mutta siten, että myös autolla liikkuminen on edelleen mahdollista. Varsinainen kävelykatu toteutetaan uuden kauppakeskuksen ja kauppakulman väliin Kelantieltä pysäköintitalolle asti. Ervastinaukio säilyy suunnitelmissa edelleen pysäköintialueena, jonka viihtyisyyttä kaupunki parantaa miljoonalla eurolla.

 

”Kyllä tässä on aineksia”

Kaupunginhallitus äänesti keskustan kehittämisen periaatteista. Joukamo Kortesalmi (ps.) esitti ja Mika Flöjt (vihr.) kannatti asian jättämistä pöydälle, mutta esitys hävisi äänin 9-3.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja keskustan kehittämistyöryhmän puheenjohtaja Tuomo Hänninen uskoo asioiden etenevän nyt rivakasti eteenpäin.

– Tarvitsemme sellaisen suunnitelman, joka on toteuttamiskelpoinen. Nyt hyväksyttyä voidaan lähteä viemään vaiheittain eteenpäin. Kyllä tässä aineksia on, kommentoi Hänninen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala