• Uutiset
  • Kesätyöpaikan voi tehdä myös itse

Kesätyöpaikan voi tehdä myös itse

Julkaistu: 06.05.2016

 

Kuusamolaisia nuoria houkutellaan poimimaan marjoja ja kuusenkerkkiä, 4H-yhdistys kannustaa perustamaan oman yrityksen

 

Jäitkö ilman kesätyöpaikkaa? Ei hätää, sillä sen voi tehdä myös itse. Nilon yläkoululaisia rohkaistiin maanantaina marjametsään ja keräämään kuusenkerkkiä. Omasta viime kesän marjaurakastaan kertoi saarijärveläinen Oscar Taipale. 4H-yhdistyksen Sirpa Murtovaara puolestaan kannusti tekemään sitä minkä parhaiten osaa ja perustamaan sen ympärille oman yrityksen.

 

Kesätyön ei ole pakko olla toiselle tekemistä. Työpaikan voi tehdä myös itse. Esimerkiksi luonnontuotteiden keruu on mahdollista kaikille ja kaiken lisäksi siitä saatava tulo on verotonta.

Saarijärveläinen Oscar Taipale keräsi viime kesänä noin 700 kiloa mustikoita, puolukoita ja vadelmia. Hän möi puhdistamansa marjat Facebookin kautta lähinnä yksityisille ostajille ja tienasi marjakaupalla reilut 1.700 euroa.

– Lähdin metsään, kun en muuta kesätyötä saanut, hän kertoo.

 

Presidenttikin iloitsi tuloksesta

 

Oscar Taipale kannusti kuusamolaisnuoria samaan hommaan, vaikka ”alussa voi tuntua hankalalta eikä ämpäri täyty millään”.

– Alussa meinasi palaa hermot. Mutta sitten kun homma alkoi sujua, ämpärin sai täyteen jopa tunnissa.

Mustikka-Oscar -lempinimen saanut kahdeksasluokkalainen nousi koko kansan tietoisuuteen, kun presidentti Sauli Niinistö hehkutti nuoren miehen sitkeyttä ja oma-aloitteisuutta.

Niinistö totesi muun muassa uudenvuodenpuheessaan, että ”Oscar Taipaleen suuresta tarinasta pienistä marjoista tulee semmoinen mielensähyvittäjän olo, että kyllä minua sitten niin ilahduttaa tällainen juttu, että poika kerää marjat maasta ja panee kaverinsa innostumaan samaan.”

Oscarin tarina on mahdollinen myös Kuusamossa. Nilon koululla mukana ollut Kuusamon Perunan yrittäjä Janne Haapakoski lupasi ostaa kaikki marjat, mitä nuoret keräävät. Haapakosken lisäksi marjoja ostaa Koillismaalla moni muukin yrittäjä.

– Parhaan hinnan saa, kun puhdistaa marjat. Suurin osa ostajista ostaa kuitenkin mieluummin roskaisia marjoja. Niistä maksetaan vähän vähemmän, mutta säästyypä puhdistustyöltä, Haapakoski kertoi.

 

800 kilon tilaus kuusenkerkistä

 

Paitsi marjoja, kerätään Kuusamossa tänä kesänä myös kuusenkerkkiä. Naturpoliksen Koillismaan elintarvikealan kasvuohjelma sekä Elintarvikkeista ja luonnosta elinvoimaa Koillismaalle -hanke ovat sopineet Riipisten Riistaherkkujen kanssa 800 kuusenkerkkäkilon keräämisestä yrityksen tarpeisiin.

Projektipäällikkö Elisa Kangasahon mukaan tässä on hyvä ansaintamahdollisuus monelle nuorelle.

– 800 kiloa kuusenkerkkää on todella paljon. Nuorten lisäksi keräämiseen haastetaan mukaan vanhemmat ja isovanhemmat. Kilosta maksetaan kuusi euroa.

Hän uskoo, helposti kerättävät kerkät ovat ensimmäinen askel laajemmallekin villiyrttien, sienien tai marjojen keruulle.

– Hankkeidemme tavoitteena on, että Koillismaan ravintoloiden, julkisen ruokahuollon ja myös kotien pöytiin saadaan lisää puhdasta, terveellisiä ja useimmiten täysin ilmaista villiruokaa.

Koulutusta kesäkuussa

 

Kuusenkerkkien kerääjät toimittavat saaliinsa keruutuotetarkastaja Toini Kumpulaiselle, joka välittää ne edelleen ostajalle. Kumpulainen tarkastaa, että kerätyt kerkät vastaavat ostajan asettamia laatuvaatimuksia.

Niin koululaisille kuin muillekin keräyksestä kiinnostuneille järjestetään kesäkuussa kolmen tunnin mittainen koulutustilaisuus, jonka yhteydessä voi suorittaa myyjältä vaadittavan poimijakortin.

– Kerkkä kerätään yli 1,5-metrisistä puista. Silloin kerääminen ei vahingoita puuta. Poiminen vaatii maanomistajan luvan, sillä se ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, muistuttaa Kumpulainen.

Paitsi kerääjiä, etsitään Koillismaalla myös hakkuita suunnittelevia metsänomistajia. Toiveena on, että mahdollisimman moni kesähakkuu ajoittuisi kerkkäaikaan eli juhannuksen molemmin puolin.

 

Oma yritys on hyvä vaihtoehto

 

Hyvä vaihtoehto palkalliselle kesätyölle on myös oman yrityksen perustaminen. Kuusamon 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Sirpa Murtovaaran mukaan yritystoiminta voi olla hyvin pienimuotoista kuten vaikka lasten- tai lemmikkienhoitoa, pihatöitä tai vaikka valokuvausta.

– CV:ssä näyttää kyllä aika hyvältä, jos siinä lukee, että toimitusjohtaja sen sijaan, että kertoo joskus leikanneensa ruohoa.

4H-yrityksen perustavat nuoret saavat koulutuksen sekä 350 euron starttirahan.

 

Lisätietoja www.naturpolis.fi ja kuusamo.4h.fi.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala