• Uutiset
  • Kesämatkailuun potkua uusien retkeilyreittien avulla

Kesämatkailuun potkua uusien retkeilyreittien avulla

Julkaistu: 22.05.2014

Ruka-Kuusamon matkailun tavoitteena kesämatkailijamäärän kaksinkertaistaminen

 

Ruka-Kuusamon matkailu hakee kesämatkailuun kasvua kehittämällä Rukan ydinalueen retkeilymahdollisuuksia. Alueen reittitarjontaa monipuolistetaan muun muassa uuden ympärivuotisen Pyhävaaran reitin sekä Rukan ympäri kiertävän maastopyöräilyreitin avulla. Työt käynnistyvät jo tämän kuun lopussa. Kehittämistoimenpiteiden takana on Reippaasti Rukalla -hanke.

 

Tuoreimpien kävijälaskentojen mukaan Rukan matkailukeskuksen välittömässä läheisyydessä sijaitsevan Valtavaaran-Pyhävaaran alueella vierailee vuosittain noin 40.000 kävijää.

Ottaen huomioon Rukan suuren majoituskapasiteetin sekä muun matkailun palvelutarjonnan, nykyisen kävijämäärän nostaminen yli kaksinkertaiseksi pitäisi olla mahdollista, mikäli alueen reitistöihin sekä markkinointiin voidaan panostaa.

Panostusta haetaan nyt muun muassa uusien reittien avulla sekä jo olemassa olevia reittien ja rakennelmien kunnostamisella.

– Reittitarjontaa tulemme monipuolistamaan uuden ympärivuotisen Pyhävaaran reitin sekä Rukan ympäri kiertävän maastopyöräreitin avulla. Palvelutarjontaa parannamme rakentamalla Kivilammen taukopaikalle laavun tulipaikkoineen. Hankkeessa myös joko kunnostetaan Karhunkierroksen portaat Saaruassa tai niistä luovutaan kierrättämällä reitti loivempia maastonmuotoja hyväksikäyttäen. Opastusta parannamme puolestaan päivittämällä karttoja ja opasteita, toteaa Projektipäällikkö Erkka Pitkänen Metsähallituksesta.

 

Ympärivuotinen Pyhävaaran reitti

 

Pyhävaaran uusi seitsemän kilometrin mittainen reitti palvelee ja tukee alueen ympärivuotista käyttöä. Se on sijainniltaan helposti saavutettavissa ja monipuolistaa Rukan lähireittien tarjontaa.

– Reitti on vaihtelevaa maastoa ja sen varrelle saadaan sisällytettyä hyvä kokonaisuus Pyhävaaran erityispiirteistä. Reitin alku- ja loppupää kulkevat rakennetussa ympäristössä jo olemassa olevaa reitistöä pitkin, mutta matkalle mahtuu myös hienoa vaaramaisemaa, jylhää korpikuusikkoa ja kangasharjanteita, sanoo Pitkänen.

Pyhävaaran päällä sijaitsevan kodan pihapiiriin rakennetaan tulentekopaikka, josta on helppo ihailla ympärillä olevia maisemia eväitä syödessä.

 

Maastopyöräreittiä toivottu jo vuosia

 

Rukan kiertävälle maastopyöräilyreitille on ollut kysyntää jo vuosia ja tämän hankkeen yhteydessä se myös nyt toteutetaan. Uusi reitti käyttää suurimmalta osaltaan jo olemassa olevia reittipohjia, kuten rinnealueiden huoltoreittejä, Rukan ympärysreittiä ja kevyenliikenteen väyliä.

– Rukan ympäristössä olevien vaara- ja järvimaisemien katseleminen tunturin huipulta mahdollistuu entistä paremmin, sillä hankkeessa rakennetaan yhdysreitti Rukan esteettömän ja Huippupolun välille.

Kivilammen reitin varteen rakennettava laavu tulipaikkoineen vastaa puolestaan kysyntään lähiretkeilyyn soveltuvasta makkaranpaistokohteesta.

Pitkäsen mukaan suositun Karhunkierroksen kunnostus on nyt ajankohtaista, minkä myötä myös reitin asiakasturvallisuus paranee huomattavasti.

 

Toteus tämän kesän aikana

 

Maastotyöt hankkeessa aloitetaan Pyhävaaran reitin merkinnällä ja reittipohjan raivauksella. Reitin rakentaminen alkaa toukokuun lopussa. Rukan maastopyöräilyreitin työt alkavat kesäkuun lopussa tai heinäkuun loppupuolella. Muut hankkeen toteutustyöt tehdään loppukesän ja syksyn aikana. Hankkeen rakennustyöt tehdään valmiiksi tämän vuoden aikana, joten rakennustöitä on käynnissä Rukan ympäristön reitistöillä läpi kesän pitkälle syksyyn.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala