• Uutiset
  • Keinonivelleikkaukset lisääntyvät myös Kuusamossa merkittävästi

Keinonivelleikkaukset lisääntyvät myös Kuusamossa merkittävästi

Julkaistu: 07.10.2015

 

Ortopedi Juhana Leppilahti: Liike on paras lääke nivelrikkoon

 

Kuusamossa tehdään vuosittain noin 50 polven tai lonkan tekonivelleikkausta. Tekonivel on viimeinen vaihtoehto eikä se koskaan ole pysyvä ratkaisu, sanoo ortopedian ja traumatologian dosentti Juhana Leppilahti. Nivelrikot yleistyvät lähivuosina kun väestö ikääntyy ja myös tekoniveliä asennetaan yhä useampia. Sairaus haastaa yhteiskunnan, sillä sen hoito maksaa. Leppilahden viestin kuuli Kuusamossa valtuustosalin täyteinen yleisö, reilut 150 kuusamolaista.

 

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus, jonka esiintyvyys on pysynyt melko vakiona viimeisen kymmenen vuoden ajan.

– Potilasmääriä kasvattaa lähinnä väestön ikääntyminen, sanoo kuusamolaisiakin potilaita hoitava tekonivelkirurgian asiantuntijalääkäri Juhana Leppilahti Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Tällä haavaa Suomessa tehdään lähes 10.000 polven tekonivelleikkausta vuosittain, joista vajaat 20 prosenttia 30–59-vuotiaille. Kuusamossa tehtiin viime vuonna yhdeksän ja sitä edellisen vuonna 19 polven primaaria tekonivelleikkausta.

Polviakin enemmän tekoniveliä asennetaan kuusamolaisille lonkkiin. Lonkan tekonivelen leikkauksessa tai uusintaleikkauksessa kävi viime vuonna 24 ja vuonna 2014 peräti 35 kuusamolaista. Kaikkiaan tekonivelen operaatio tehtiin viime vuonna 43:lle ja vuonna 2013 60 kuusamolaiselle.

 

Tekonivelet hoitotakuuta

 

Kuusamon terveyskeskuksen hoitotyön johtaja Marjo Jurmun mukaan tekonivelleikkaukset mahtuvat hyvin hoitotakuun piiriin. Tarvittaessa OYS on urakoinut listojaan lyhyemmiksi. Kuusamolaisille tekonivelleikkauksia tehdään Oulun lisäksi Kemissä ja Oulaisissa.

– Potilaista vain muutama on hakeutunut hoitoon palvelusetelillä leikkauttanut muualla kuin Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin yksiköissä. Tämä kertoo siitä, että leikkausjonot vetävät hyvin, Jurmu sanoo.

Polven tekonivelen leikkaus maksaa noin 10.000 euroa. Suurin osa hinnasta menee leikkaussalihenkilökunnan palkkoihin, itse nivelen hinta on materiaalista riippuen 2-3.000 euroa. Palvelusetelin arvo lonkan ja polven tekonivelleikkauksissa on 7.020 euroa.

 

Ensisijaisesti lääkkeettömästi

 

Juhan Leppilahden mukaan leikkaus on kuitenkin vasta viimeinen keino nivelrikon hoidossa. Paras lääke on liike.

– Nivelrikkoon ei ole tähän mennessä löydetty parantavaa lääkehoitoa. Enemmistö tulee toimeen sairautensa kanssa, ja painonhallinnalla sekä lihasvoimien ylläpidolla voidaan rajoittaa taudin etenemistä. Jos nivelrikko kuitenkin etenee riittävän pitkälle, ainoa niin sanottu parantava hoito on tekonivelleikkaus, mutta sekään ei ole lopullinen vaihtoehto, sillä nivelet kuluvat.

Ensisijaista nivelrikon hoidossa on lääkkeetön hoito. Pyrkimyksenä on vähentää niveleen kohdistuvaa kuormaa, välttää vammoja ja hoitaa kipua fysikaalisesti.

– Keinoja ovat laihduttaminen, lihasten vahvistaminen harjoittelulla ja apuvälineiden käyttö. Iskevää ja niveliin kohdistuvaa rasitusta kannattaa välttää. Tällaisia ovat esimerkiksi kovalla alustalla juoksu ja hyppiminen. Sopivia kuntoliikuntamuotoja ovat uinti, vesijumppa, pyöräily, hiihto ja kävely, listaa Leppilahti

Kipuvaiheiden hoidossa käytetään perus- sekä tulehduskipulääkkeitä. Jos nivel ärtyy ja turpoaa, kannattaa hoidoksi kokeilla rasituksen välttämistä, kylmäpakettia ja kohoasentoa.

– Turvonneen ja tulehtuneen nivelen paikallishoidoksi voidaan antaa nivelensisäinen kortisoniruiske. Sillä on osoitettu olevan lyhytaikainen kipua lievittävä vaikutus, ortopedi neuvoo.

 

Leikkaus vasta viimeisimpänä

 

Vasta kaikkein vaikeimmissa tapauksissa turvaudutaan kirurgiseen hoitoon.

– Näyttää siltä, että hoito siirtyy kohtuullisen radikaalisti konservatiivisen hoidon suuntaan, sanoo Leppilahti.

Esimerkiksi polven tähystysleikkauksesta ollaan siirtymässä pois, sillä nykyisen tutkimusnäytön perusteella tämä ei ole vaikuttava hoitomuoto polvinivelrikossa.

– Polven tekonivelet ovat erittäin onnistunut ja hyvin toimiva ratkaisu monelle yli 65-vuotiaalle. Työikäisten kohdalla sen sijaan ei ole vielä riittävää tietoa siitä, miten kauan proteesi pysyy ja viekö se kipua. Nuorilla on korkeammat toiminnalliset vaatimukset ja suurempi fyysinen aktiviteetti. Joillakin on myös liian suuret odotukset polven tekonivelkirurgiasta, hän sanoo.

 

 

Nivelrikko yleisin nivelsairautemme

Nivelrikko eli artroosi on maailman yleisin nivelsairaus. Se on pitkäaikainen eli krooninen tauti, jonka esiintyvyys lisääntyy iän myötä. Yleisimmin nivelrikkoa esiintyy lonkassa, polvessa sekä selkärangan ja käden nivelissä.

Tavallinen oire on kipu niveltä liikutettaessa, kuten esimerkiksi polvisärky portaissa kävellessä. Vaikeammassa nivelrikossa kipua voi esiintyä levossakin, esimerkiksi yösärkynä. Aamulla nivel voi tuntua lyhytaikaisesti jäykältä. Se saattaa olla myös arka, turvonnut, väljä sekä ritistä. Taudin edetessä pidemmälle nivelen liikkuvuus ja ihmisen toimintakyky huononevat vähitellen.

Nivelrikon riskitekijät vaihtelevat nivelkohtaisesti. Niitä ovat esimerkiksi ikääntyminen, ylipaino, ruumiillisen työn aiheuttama rasitus, nivelten vammat, tulehduksellinen nivelsairaus, nivelten kehityshäiriöt, perinnölliset tekijät ja kilpaurheilu, joka altistaa niveliä iskukuormitukselle. Naisilla nelipäisen reisilihaksen heikkous ja yli 50-vuoden ikä ovat polvinivelen artroosin riskitekijöitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala