• Uutiset
  • Kaupunki uusii tiekuntien kunnossapitosopimukset

Kaupunki uusii tiekuntien kunnossapitosopimukset

Julkaistu: 10.04.2014

 

Kuusamon kaupunki on uusimassa tiekuntia koskevaa kunnossapitosopimusta. Asiaa valmisteleva työryhmä jättää oman esityksensä toukokuun aikana. Yhtenä tavoitteena on saada tiekunnat järjestäytymään ja osallistumaan tienhoitoon nykyistä paremmin. Myös metsäteiden valtionavustuksiin on tulossa muutoksia. Yksityistieasioita pohdittiin Kuusamotalolla Koillismaan yksityistieverkon kehittämishankkeen järjestämässä tilaisuudessa.

Kuusamon kaupunki irtisanoo vajaan sadan tiekunnan kunnossapitosopimuksen ensi vuoden alusta.

Yhdyskuntatekniikan lautakunnan perustama työryhmä miettii parhaillaan, kuinka kaupunki tulee avustamaan tiekuntia jatkossa. Työryhmä jättää esityksensä toukokuun aikana.

Kuusamon kaupungin tiemestarin Pasi Pohjolan mukaan yhtenä tavoitteena on saada tiekunnille jonkinlainen omavastuu.

– Avustussäännöt tullaan uusimaan ja ajatuksena on, että tiekunnat olisivat kunnossapitosopimuksen suhteen jatkossa yhdenvertaisia, toteaa Pohjola.

Tähän saakka osa tiekunnista on tehnyt aktiivista talkootoimintaa esimerkiksi teiden viitoituksen, tienvierustojen niittämisen ja siltojen korajaustöiden suhteen, kun taas toisissa tiekunnissa samat työt on jätetty kaupungin harteille.

Uudistuksen myötä tiekunnat joutuvat laatimaan avustushakemuksensa kaupungille vuosittain.

Tälle vuodelle Kuusamon kaupunki on varannut tiekunnille suunnattua kunnossapitoavustusrahaa 450.000 euron edestä.

 

Kemera-avustuket pienenemässä

 

Metsäteiden valtionavustukset muuttuvat niin ikään vuoden alusta. Tähän saakka valtio on myöntänyt niin sanottua kemera-tukea metsäteiden parannuksiin suunittelun osalta sataprosenttisesti ja toteutuksen osalta 40-60 prosenttia vyöhykkeestä riippuen.

Otso Metsäpalveluiden Jukka Koivusipilän mukaan avustusmäärät tulevat jatkossa laskemaan.

– Mitä olen valmistelujen yhteydessä puheita kuullut, ovat tukiosuudet tippumassa. Joten jos nyt on näköpiirissä metsätien perusparannusta tai sillan kunnostamistarvetta, kannattaa hanke laittaa alkuun jo nyt, mikäli mielii saada kemira-tukea nykyisessä laajudessa. Tukea voivat hakea yksityiset maanomistajat, kuolinpesät ja kiinteistöyhtymät.

Tukimuutoksen lisäksi Koivusipilä kannustaa tiekuntia huonokuntoisten metsäteiden parannustoimenpiteisiin viime vuonna voimaan astuneen ajoneuvoasetuksen vuoksi.

– Uusi ajoneuvoasetus nosti ajoneuvoyhdistelmien enimmäispainoa ja samalla akseleiden määrä lisääntyi. Tämä tarkoittaa sitä, että nyt teiden täytyy olla entistä paremmassa kunnossa. Myös siltojen kunto korostuu tämän myötä, koska sillan pettäminen kuljetuksen alta voi aiheuttaa ajoneuvoyhdistelmälle suuriakin vahinkoja ja vastuu tästä lankeaa aina tiekunnalle.

Kemera-tukea voi anoa myös metsätien osittaiseen perusparannukseen tai pelkän sillan kunnostustyöhön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala