• Uutiset
  • Kaupunki teki 2,2 miljoonaa tappiota

Kaupunki teki 2,2 miljoonaa tappiota

Julkaistu: 31.03.2020

Jo toinen perättäinen tappiollinen tilinpäätös Kuusamon kaupungille

Kuusamon kaupungin viime vuoden tilinpäätös painui miinukselle 2,2 miljoonaa euroa. Ahdinkoa lisää se, että tämä oli jo toinen peräkkäinen miinusmerkkinen tilinpäätös. Vuonna 2018 tappiota kertyi 1,6 miljoonaa euroa. Valoa tilinpäätöslukuihin tuo omavaraisuusasteen kasvu ja suhteellisen velkaantumisen pienentyminen. Taseessa on edelleen puskuria 13,2 miljoonaa euroa.

Viime vuosi oli kunnille historiallisen heikko. Suomen kunnista 225 kuntaa teki alijäämäisen tilinpäätöksen. Vain noin 70 kuntaa ylsi plusmerkkiseen tulokseen.
Kuusamo oli yksi tappiota tekevistä kunnista. Vuoden 2019 tilinpäätös jäi 2,2 miljoonaa euroa miinukselle. Kuusamolle tämä oli toinen peräkkäinen tappiollinen tilikausi. Vuonna 2018 tappiota kertyi 1,6 miljoonaa euroa.
– Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet vaikeita. Kunnille tulee koko ajan lisää tehtäviä ja niiden maksatuskuviot kulkevat jälkijunassa. Rahoituksen osalta kunnille pitäisi tarjota enemmän resursseja tehtävien toteuttamiseen, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tuomo Hänninen.

Toimintakulut kovassa kasvussa

Kaupungin toimintakulut kasvoivat 3,7 miljoonaa euroa. Valtakunnalliseen tasoon verrattuna se on 0,8 prosenttia keskiarvon yläpuolella.
Suurimmat poikkeamat talousarvioon aiheuttivat erikoissairaanhoidon kulut ja toisen asteen ammatillisen koulutuksen kulut. Pohjois-Pohjanmaan kunnista suurimman kasvun erikoissairaanhoitokuluissa teki Kuusamo 11 prosentin kasvulla.
Omalta osaltaan tulokseen vaikuttaa myös se, että kaupunki teki viime vuonna poistaja 900.000 euroa edellisvuotta enemmän.
Verotuloja kertyi kaupungin kassaan 2,2 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2018.
– Verotuloissa oli kasvua 2,6 prosenttia kun valtakunnallisella tasolla luku oli 2,3 prosenttia. Tästä valtionosuuden kasvu oli 1,8 prosenttia. Valtionosuuspotti sisältää nyt Rinteen hallituksen päätöksen siitä, että vuonna 2019 maksettiin kunnille 237 miljoonaa euroa valtionosuuksia vuoden 2020 potista.
Toimintatulot jäivät kokonaisuudessaan edellisvuosien tasolle, toteaa hallinto- ja talousjohtaja Kirsi Kangas.

Omavaraisuus kasvoi ja velka supistui

Myös valonpilkahduksia kaupungin tilinpäätöksestä löytyy.
Omavaraisuusaste kasvoi kaksi prosenttia ja suhteellinen velkaantuneisuus pieneni 5,2 miljoonaa euroa eli vajaa kuusi prosenttia.
– Kaupungin lainamäärä pieneni viime vuonna ja yksi syy on se, että sijoitussalkkua purettiin, mikä on osoittautunut näin jälkikäteen hyväksi ratkaisuksi. Samalla luovuttiin kaikista riskisijoituksista ja kaupungin sijoitusomaisuus turvattiin. Sillä voi olla vielä suuri merkitys tästä koronan aiheuttamasta taloudellisesta tilanteesta toipumiselle, että meillä on 16 miljoonaa euroa sijoitusomaisuutta turvassa, sanoo kaupunginjohtaja Jouko Manninen.
Velkasaldoennusteen kannalta sote-uudistuksen toteutuminen olisi Mannisen mukaan erittäin tärkeä.
– Uuden sairaalan rakentaminen Ouluun on arvioitu johtavan miljardin euron lainaan ja tämä laina jaetaan Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien kesken. Kuusamon osuus tästä on 2,7 prosenttia, joten meidänkin osaltamme velkamäärä kasvaisi oleellisesti, jollei sote-uudistusta tule.
Myös työttömyys jatkoi laskua. Helmikuun lopussa Kuusamossa työttömyysaste oli 9,3 prosenttia.
Investointeihin kaupunki on varannut vuosille 2019-2020 yhteensä 113 miljoonaa euroa, joista suurimmat osuudet jakautuvat matkailun, kaupungin ja teollisuuden investointeihin.
– Nyt on julkisen rakentamisen aika, kun yksityinen puoli joutuu leikkaamaan investointeja.

FAKTAT

Keskeiset tunnusluvut

Tilinpäätöksen tulos: – 2,2 miljoonaa euroa (-1,6)
Toimintatuotot: 22,4 miljoonaa euroa (22,4)
Toimintakulut: – 119,5 miljoonaa euroa (115,8)
Verotulot: 52.485 euroa (51.130)
Valtionosuudet: 45.725 euroa (44.886)
Omavaraisuusaste: 62,7% (60,7%)
Suhteellinen velkaantuneisuus: 37,5% (43,3%)
Lainakanta: 1942 euroa / asukas (2278)

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala