• Uutiset
  • Katuruokamarkkinoista kasvaa kaupunkilaisten yhteinen juhla

Katuruokamarkkinoista kasvaa kaupunkilaisten yhteinen juhla

Julkaistu: 02.08.2018

Lähiruoan, maistiaisten ja käsitöiden lisäksi keskustassa on ohjelmaa koko perheelle
– Bjarmian edustalla tehdään yhteisöllinen taideteos ja purjehditaan kuivalla maalla

Viikonvaihteessa vietettävät Kuusamon Katuruokamarkkinat kasvaa kaupunkilaisten yhteiseksi juhlaksi. Ohjelmaa torilla ja sen ympäristössä on perjantai-iltapäivän ja koko lauantain ajan. Tarjolla on lähiruokaa Kuusamosta ja vähän kauempaakin, maistiaisannoksia ravintoloitsijoilta ja hyvää musiikkia kesäiltaan. Lasten ohjelma keskittyy Bjarmian edustalle. Kuusamon Nuorkauppakamari järjestää tapahtuman yhteistyössä lukuisten toimijoitten kanssa.


– Tulee isot ja hyvät markkinat! Tämä on juuri sitä, mitä me haluamme tehdä: tuomme ihmisiä ja yhteisöjä yhteen, kiteyttää Kuusamon Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Raita Virranniemi tulevan viikonvaihteen Katuruokamarkkinoista.
Virranniemen mukaan tapahtumaa on järjestetty vuodenvaihteesta lähtien seitsemän hengen ydinporukalla.
Viikonloppuna talkootöissä on moninkertainen joukko ja tapahtumajärjestelyissä mukana myös Kuusamon kaupunki, matkailuyhdistys, seurakunta sekä useita yrityksiä, yhdistyksiä ja aktiivisia kuusamolaisia.

Nuori mutta jo perinteikäs

Nuorkauppakamarin järjestämä kaksipäiväinen tapahtuma jatkaa viime vuoden katuruokamarkkinoiden ja Karhujuhlien perinteitä. Viime vuonna markkinoilla vieraili lähes 3.000 ihmistä.
– Tapahtumaa oli hyvä lähteä toteuttamaan viime vuoden pohjalta. Saimme myös rahallista tukea Naturpoliksen kehittämistyöryhmästä tämän vuoden markkinoiden ja kylätapahtuman toteuttamiseen.
Katuruokamarkkinoita on edeltänyt tänä vuonna eri puolilla Kuusamoa järjestetty Gastro Week -tapahtumasarja.
Tapahtumasarjan päättää keskiviikkona Maanselässä pidetään elokuinen iltakävely Reino Rinteen muistolaatalle, jossa nostetaan mustaherukanlehti-malja luonnon kunniaksi.

Torilla ja sen ympäristössä

Katuruokamarkkinoiden ydin on torialue ympäristöineen. Esiintymislavan edessä on katsomo ja sen ympärillä markkinakauppiaat leipineen, käsitöineen, hilloineen, kaloineen, yrtteineen ja muine herkkuineen. Mukana on myös pohjoissuomalaisia pienpanimoita esittelemässä tuotteitaan.
Lavalla nähdään ja kuullaan niin kulttuuria kuin gastronomiaa, kun muun muassa keittiömestarit esittelevät osaamistaan. Torstai-iltana torin edessä suljettavalle Ouluntaipaleelle sijoittuvat tapahtuman ravintolat pöytineen.
Lasten oma tapahtuma-alue löytyy lauantaina Bjarmian edustalta kello 10–16 välisenä aikana. Tiedossa on ainakin keppihevosten esterata, poniratsastusta sekä Oivangin nuoriso- ja luontokeskuksen aktiviteetteja, kuten jollapurjehdusta kuivalla maalla.
10-vuotista yrittäjyyttään juhliva Bjarmian yrittäjä Kaisa Valkama-Kettunen ohjaa keraamisen Tuhat vuotta Bjarmiaa -yhteisötaideteoksen tekemisessä.

Iltaisin suuret, yhteiset etkot

Perjantai- ja lauantai-iltana torin seutu kasvaa Kuusamon suurimmaksi etkot-tapahtumaksi. Markkinat suljetaan perjantaina kello 19 ja lauantaina kello 16, jonka jälkeen tapahtuma jatkuu hyvällä musiikilla ja katuruoka-annoksilla.
Perjantaina musiikista vastaavat dj ja lauantaina oman Karhu-räppinsä julkistava Tuntemattomien runoilijoiden kerho. Lauantai-iltana lavalle musisoi cover-musiikkia soittava James Band.
– Ravintolat palvelevat kello 22 saakka. Tässä on hyvä mahdollisuus käynnistää kaikkien aikojen kesäilta, Virranniemi kannustaa.

Ehtoollisleipäkin tehty Kuusamossa

Sunnuntaina markkinat ovat jo ohi, mutta seurakunta on osaltaan mukana järjestämällä Luomakunnan messun Kuusamon Pyhän ristin kirkossa.
Lähiruokateeman mukaisesti ehtoollisleipä on paikallisesti käsin leivottua.

Juuso-karhun taidenäyttely Osuuspankin alakerrassa

Kuusamon kuuluisimman eläimen eli Juuso-karhun ensimmäinen taidenäyttely Kuusamossa järjestetään katuruokamarkkinoiden yhteydessä 3.–4.8.2018. Näyttely on neljäs Kuusamon suurpetokeskuksen taiteilijakarhun julkisista näyttelyistä.
Näyttely järjestetään Osuuspankin talossa, vanhan apteekin tiloissa. Taidenäyttely on osa Kuusamon nuorkauppakamarin järjestämää katuruokamarkkinat -tapahtuman ohjelmaa ja järjestetään yhteistyössä Kuusamon Suurpetokeskuksen kanssa.
Näyttelyssä on esillä 10 Juuson tekemää työtä sekä videoesitys taiteilijan työskentelystä. Näyttelyn kuraattori Pasi Jäntti on kertomassa näyttelystä sekä Juuson ja muiden karhujen tuoreimmista kuulumisista Kuusamon torilla lauantaina klo 12.
Näyttelyyn on vapaaehtoinen pääsymaksu. Pääsymaksuksi soveltuvat taiteilijan lempiherkut eli porkkanat, päärynät, viinirypäleet tai hunaja.
Näyttely on avoinna perjantaina 3.8. klo 15–19 sekä lauantaina 4.8. klo 10–16.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala