• Uutiset
  • Karkurit turvaan ja talteen

Karkurit turvaan ja talteen

Julkaistu: 19.09.2013

löytöeläimet kylttiKuusamon löytöeläintarha vastaanottaa Joutsenniemellä
vuosittain kymmeniä kadonneita tai karanneita lemmikkejä

Upea musta-ruskea tyttökissa torkkuu hoitopöydällä, kun Seija Hautajärvi parturoi sen takkuuntunutta turkkia. Kuusamon meijerin lähistöltä muutama päivä sitten talteenotettu kissa on tyypillinen löytöeläintarhan vieras: lemmikkieläin, joka päähänpistostaan on lähtenyt omille teilleen eikä malta tai osaa takaisin kotiin. Joutsenniemen löytöeläintarhalle toimitetaan vuosittain 20–30 kissaa ja jopa 80 koiraa. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ne päätyvät takaisin koteihinsa.

Vuodesta 1999 Kuusamossa kaupungin toimesta löytöeläimiä vastaanottanut ja niitä hoitanut Hautajärvi kiittelee kuusamolaisia eläintenomistajia huolellisiksi ja vastuuntuntoisiksi. Lemmikeistä pidetään huolta eikä niitä löydetä esimerkiksi auringonpaahteisista autoista kuin sattumalta.
– Vahinkoja kuitenkin sattuu ja eläin pääsee livahtamaan karkuun tai isäntä eksyy siltä metsästysreissulla. Paras tapa löytää kadonnut lemmikki on ilmoittaa siitä välittömästi minulle. Teen tiivistä yhteistyötä poliisin ja hätäkeskuksen kanssa, eli tieto kulkee nopeasti. Tavoitteena on aina saattaa kadonnut koira tai kissa mahdollisimman nopeasti takaisin kotiinsa. Se on meidän kaikkien ja ennen kaikkea lemmikin etu.

Ympäri vuoden 
ja mistä tahansa

Reilut kymmenen kilometriä Kuusamosta etelään sijaitseva löytöeläintarha vastaanottaa eläimiä ympäri vuorokauden. Eläimet päätyvät Joutsenniemelle joko löytäjän, poliisin tai Hautajärven kyyditsemänä.
– Periaatteessa noudan löytyneen lemmikin milloin ja mistä tahansa Kuusamosta. Usein toimeksiantoon sisältyy myös eläimen kiinniottaminen, sillä varsinkin pidempään karussa olleet eivät aina antaudu helpolla kiinni.
Löytöeläintarhalla eläimen kunto tarkistetaan ja jos on tarvetta, se toimitetaan eläinlääkärin hoitoon. Päivittäisiin rutiineihin kuuluvat talon muiden koirien ja kissojen tavoin maastolenkit kauniissa mäntykangasmaisemassa.

Mikrosiru
 paras apu

Lain mukaan eläintä säilytetään löytöeläintarhalla 15 vuorokautta. Ellei sille sinä aikana löydy omistajaa, alkaa uuden kodin etsintä, mikäli eläin on nuori ja terve.
– Vanhoja ja sairaita en anna eteenpäin. Se ei olisi reilua niitä kohtaan. Myös kissojen on vaikea sopeutua uuteen kotiin, sanoo Hautajärvi, joka on vuosien kuluessa kiintynyt moneen hoidokkiinsa niin, että on itse antanut niille uuden kodin.
Löytöeläinten sesonkiaikaa ovat syksyt ja keväät. Syksyisin etsitään metsästyskoiria ja keväisin Kuusamosta tavataan varsinkin keskustan alueelta useita kodittomaksi joutuneita kissoja, kun opiskelijat jättävät asuntonsa.
– Tunnistusmerkinnät ja eritoten mikrosirut ovat jouduttaneet viime vuosina kadonneiden löytymistä. Mikrosirulla merkityn lemmikin omistaja löytyy välittömästi ja usein käy niin, että koiraa ei tarvitse edes tuoda tänne tarhalle kun se jo on isäntänsä luona.

Hylättyjä
 lemmikkejä

Uutena ja epämiellyttävänä ilmiönä Hautajärvi kertoo törmänneensä matkailijoihin, jotka jättävät vanhan ja sairaan lemmikkinsä Kuusamoon.
– Esimerkiksi viime talvena Rukalta ladunvarresta löytyi upea valkoinen villakoiravanhus, joka oli jätetty oman onnensa nojaan, kun muu perhe oli palannut kotiinsa. Sellainen toiminta on täysin edesvastuutonta, Hautajärvi sanoo.

Koira-alan moniosaaja

Seija Hautajärven ura koirien ja lemmikkieläinten parissa ammattimaistui vuonna 1993, kun Kuusamossa järjestettiin Suomen ensimmäinen metsästyskoirien kouluttajien ja kasvattajien kurssi.
Kuusamon Metsästys- ja kalastusseuran yhdessä silloisen Kuusamon maatalousoppilaitoksen kanssa järjestämä kurssi rohkaisi yrittäjän tielle, jonka kivijalkoja ovat löytöeläintarhan rinnalla koirahoitola, oma kasvatustoiminta sekä koirien trimmaaminen ja tunnistusmerkintä.
– Koirahoitolan kuumin sesonki osuu Suviseuroihin, mutta kysyntää on ympäri vuoden. Pääasiassa asiakkaat ovat tuttuja jo vuosien takaa ja moni koira tulee tänne kuin kotiinsa, Hautajärvi sanoo. Hoitolan sisä- ja ulkotarhoissa on tilaa reilulle kymmenelle hoitokoiralle.
Setsun Kennelin nimellä Joutsenniemellä kasvatetaan bichon frisé-, pohjapystykorva- ja valkoinen ruotsinhirvikoirarotuja sekä ”ehkä vielä taas joskus” karkeakarvaisia mäyräkoiria. Juuri nyt koira-alan moniosaajan kotona ynisee vain muutaman päivän ikäinen bichon frisé –pentue.

Setsun Kennelin palveluihin Joutsenniemellä kuuluu löytöeläintarhan lisäksi muun muassa koirahoitola.

Seija Hautajärvestä tuli päätoiminen lemmikkialan yrittäjä 1990-luvun alussa. Voimassaolevan sopimuksen löytöeläintarhasta hän teki Kuusamon kunnan kanssa vuonna 1999.

FAKTAT

Kuntien lakisääteinen velvollisuus

Eläinsuojelulain 15 pykälän mukaan kunnan on alueellaan irrallaan tavattujen ja talteenotettujen koirien ja kissojen sekä muiden vastaavien pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä.
Talteenotettua eläintä on lain mukaan säilytettävä vähintään 15 päivän ajan, minkä jälkeen kunnalla on oikeus myydä, muutoin luovuttaa tai lopettaa eläin. Kunnalla on oikeus periä eläimen omistajalta tai haltijalta korvaus eläimen talteenotosta, hoidosta ja mahdollisesta lopettamisesta aiheutuneista kustannuksista.
Kuusamo ostaa palvelut Setsun Kenneliltä, Taivalkoski Finn-Jann Huskyfarmilta ja Posiolla Golden Mist -kenneliltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala