• Uutiset
  • KAO tiivistää toimintojaan Kuusamon toimipaikassa

KAO tiivistää toimintojaan Kuusamon toimipaikassa

Julkaistu: 17.03.2016

 

Kaupungin omistama entinen kauppaopisto on jäämässä tyhjilleen

 

Kainuun ammattiopisto (KAO) tiivistää toimintojaan Kuusamossa. Yhtenä vaihtoehtona esillä on muun muassa luopuminen kokonaan entisen kauppaopiston tiloista. Toimipaikan tilat omistaa Kuusamon kaupunki ja Kainuun ammattiopisto on niissä vuokralla.

 

Alun perin Kainuun ammattiopiston toiveena oli korjauttaa aikana Kuusamon toimipaikan opetuskeittiö nykyaikaiseen kuntoon.

Kaupunki varasi kuluvan vuoden talousarviossaan hankkeelle jo 100.000 euron määrärahan, mutta maanantaina kaupunginhallitus päätyi esittämään määrärahan käyttämistä muihin tilamuutoksiin. Lopullisesti määrärahan kohdentamisesta päättää kaupunginvaltuusto.

Kainuun ammattiopiston ensisijaisena tarpeena on tällä hetkellä tehdä muutoksia muissa opetustiloissa. Kaupungin kanssa käydyissä neuvotteluissa esillä ovat olleet muun muassa sähkö-, puusepän- sekä media-alan tilat. Lisäksi yhteistyö lukion kanssa edellyttää tilamuutoksia lukiolla.

 

Kaupunki odottaa KAO:n päätöksiä

 

Yhdyskuntajohtaja Mika Mankisen mukaan nyt vapautuva 100.000 euron määräraha on tarkoitus kohdentaa kampusalueen uudelleen suunnitteluun.

– Määräraha käytetään vuokralaisen opetustiloissa tehtäviin muutoksiin ja sitä voidaan käyttää myös lukion tilamuutoksiin, joita tulevat koulutusmuutokset edellyttävät, Mankinen sanoo.

Kuusamon kaupunki odottaa nyt KAO:n päätöksiä tulevista tilatarpeista. Mankisen mukaan ne tehtäneen tämän kevään aikana.

– Hyvin todennäköisesti KAO tulee tiivistämään olemistaan alueella. Me tulemme suunnittelemaan alueen kiinteistöjen käytön uudelleen, kun ammattiopiston tilatarpeet ovat selvillä.

Mankisen mukaan KAO ratkaisee itse, kuinka paljon tilaa se tarvitsee ja kaupunki suunnittelee kiinteistöjen uudelleenkäytön sen pohjalta.

 

Vähemmän rahaa ja opiskelijoita

 

Kainuun ammattiopisto painii pienevien ikäluokkien ja vähenevän valtionrahoituksen parissa. Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen mukaan sopeuttamalla tilankäyttöä on mahdollista saada aikaan säästöjä. Koulutusliikelaitoksessa on tilankäytön tehostamiseksi laadittu tilastrategia vuosille 2014–2017 osana talouden sopeuttamistoimien suunnitelmaa. Kajaanin koulutusliikelaitoksen alaisen Kuusamon ammattiopiston toimitilojen tilakäytön mahdollinen tehostaminen toimitilojen käyttöselvityksen pohjalta on yksi vaihtoehto.

Mankisen mukaan puheissa on ollut entisestä kauppaoppilaitoksesta luopuminen. Tällä hetkellä rakennuksessa opiskelevat muun muassa lähihoitajat, merkonomit sekä matkailuala. Tiloissa on myös yksityinen vuokralainen sekä hiusalan opiskelijoiden tilat ja auditorio.

– Rakennus jäänee tyhjäksi. Asiasta on puhuttu, mutta virallista tietoa siitä ei ole tullut, jonkinlaisia heikkoja signaaleja tosin jo jonkin aikaa sitten. Tämä rakennuksen kohtalo on tietysti alueen uudelleensuunnittelussa suurin tekijä, hän sanoo.

 

Ensisijaisesti uusia käyttäjiä

 

Jos rakennus jää tyhjäksi, etsitään sille ensisijaisesti uusia käyttäjiä.

– Pitää löytää järkevä käyttö, yhdyskuntajohtaja korostaa.

Erilainen vaihtoehtoisia skenaarioita on Mankisen mukaan pohdittu, mutta niiden aika on vasta sitten, kun KAO ilmoittaa virallisesti irtautumisestaan.

– Kiinteistönomistajan näkökulmasta opetuskäyttöön rakennetun kiinteistön paras käyttötarkoitus on tietysti opetustilana toiminen. Mutta miksei se voisi olla vaikka toimistokäytössä, hän ehdottaa.

 

Uudisrakentamiselle kynnys korkealla

 

Mankisen mukaan Kuusamossa ollaan tilanteessa, missä kynnys uuden rakentamiseen on korkea.

– Taajamassa alkaa olla jo niin paljon tyhjää tilaa, että uuden rakentamista on harkittava tarkkaan. Kun pohditaan esimerkiksi kaupungin investointiohjelmaa, niin on syytä miettiä myös sitä, voiko vanhasta saada remontoimalla käyttökelpoista tilaa. Minusta vanhoja seiniä voitaisiin ottaa hyötykäyttöön, hän sanoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala