• Uutiset
  • KAO tiivistää tilojaan Kuusamossa

KAO tiivistää tilojaan Kuusamossa

Julkaistu: 01.06.2016

 

”Mieluummin säästetään seinistä kuin opetuksesta ja henkilökunnasta” Entisen kauppaoppilaitoksen tilat tyhjenevät opetuskäytöstä lähes täysin

 

Ammatillisen koulutuksen tilat myllätään Kuusamossa. Kainuun ammattiopisto hakee vuositasolla noin 200.000 euron säästöjä luopumalla lähes kokonaan vanhasta kauppaoppilaitoksesta ja sijoittumalla uudelleen koulualueen muihin rakennuksiin. – Haemme säästöjä mieluummin seinistä kuin opetuksesta ja henkilökunnasta, sanoo KAO:n Kuusamon toimipaikan koulutusjohtaja Anne Koski-Heikkinen. Uudet tilat ovat opettajien ideoimat. Tyhjäksi jää lähes 3.000 neliötä kaupungin omistamaa hyväkuntoista opetus- ja toimistotilaa.

 

Koulutusjohtaja Anne Koski-Heikkinen seisoo keskellä remonttia entisissä media-assistenttien tiloissa. Oulangantien puoleisesta seinästä löytyneet ikkunat on avattu jälleen ja tilasta rakennetaan suuri ja valoisa opetus- ja kokoontumistila.

Kuusamon kaupunki remontoi 1970-luvulla valmistuneita rakennuksia Kainuun ammattiopiston muuttuneisiin tarpeisiin. Alun perin tarkoitus oli kunnostaa opetuskeittiöt, mutta hanke on siirtynyt tuonnemmaksi. Kaupungin myöntämät varat käytetään nyt muihin tilamuutoksiin.

 

Lähihoitajat lukion puolelle

 

Niin sanottu Oppi 3 -rakennus eli entinen kauppaopisto tyhjenee opetuskäytöstä lähes täysin. Rakennukseen jää hiusalan opetus sekä yksi luokkahuone yläkertaan. Nykyisistä vuokralaisista tiloissa jatkaa myös autokoulu ja kaupunki etsii parhaillaan uusia toimijoita rakennukseen.

– Lähihoitajat siirtyvät lukion tiloihin. He saavat käyttöönsä yhden hoitostudion, mutta muu opetus järjestetään limittäin lukiolaisten kanssa, kertoo Koski-Heikkinen.

Myös sote-alan opettajille muutos on suuri, sillä he jakavat ensi syksystä lähtien opettajanhuoneen lukion opettajien kanssa.

– Uusi työyhteisö tietysti vähän jännittää, mutta on samalla mielenkiintoinen mahdollisuus, sanoo sote-alan ammatillinen opettaja Anne Meriläinen.

 

Tekemällä oppimista

 

Oppi 3:stä siirtyvät pois myös liiketalouden ja matkailualan opiskelijat sekä yhteisten aineiden opetus. Matkailulle ja liiketaloudelle kunnostetaan kokonaan uuden tyyppinen oppimisympäristö puusepiltä vapautuviin halli- ja luokkatiloihin. Puualan koulutus päättyy Kuusamossa vuoden kuluttua, kun viimeiset opiskelijat valmistuvat. Yhteisten aineiden opetus jalkautuu kampuksen kaikkiin opetustiloihin.

Myllerryksessä on myös sähköpuoli. Ammatillisen opettajan Tommy Vallioniemen mukaan suunnitelmia oli jo ennen säästöpäätöstä. Ensi syksystä lähtien teoriaopetus toteutetaan samassa tilassa työsaliopetuksen kanssa.

– Uusi opetussuunnitelma korostaa tekemällä oppimista. Halusimme rakentaa oppimisympäristön tätä ajatusta tukevaksi. Se tarkoittaa perinteisestä luokkaopetuksesta luopumista, Vallioniemi kertoo.

Opettajien itsensä ideoimissa uusissa tiloissa korostuu myös yhteisöllisyys. Esimerkiksi henkilökohtaisista työhuoneista luovutaan, kun toimintoja tiivistetään.

– Työyhteisö varmasti tiivistyy, uskoo laaja-alainen erityisopettaja Mika Pesonen.

Yhteisöllisyyttä korostaa myös Oppi 1 -tilan aulaan rakennettava opiskelijoiden ja opettajien yhteinen kahvila- ja myymälätila.

 

75 minuutin opetustunnit

 

Paitsi oppimisen ympäristö ja kulttuuri, muuttuvat KAO:lla Kuusamossa syksyllä myös opetustunnit. Käyttöön otetaan 75 minuutin mittaiset opetustuokiot, jotka ovat rytmittäneet opetusta lukion puolella jo vuosia. Aamupäivään kuuluu kaksi opetusrupeamaa ja sen jälkeen tunnin mittainen ruokatauko.

– Muutokset ovat isoja, mutta välttämättömiä. Haluamme tarjota edelleen monipuolista opetusta henkilökunnasta ja opetuksen tasosta tinkimättä. Siksi säästämme mieluummin seinistä, koulutusjohtaja Koski-Heikkinen sanoo.

Ensi syksyn uudet opiskelijat ovat selvillä 16. kesäkuuta, kun yhteishaun tulokset julkistetaan.

– Hakijoita oli todella hyvin. Aloituspaikkoja meillä on edellisvuosien tavoin 124, kertoo opinto-ohjaaja Jaana Pesonen.

Kuusamossa alkavat elokuussa nuorisoasteella liiketalouden, matkailun, sote-alan, talonrakentajien, sähkö- sekä hotelli- ja ravintola-alan perusopinnot. Niiden lisäksi syyskuussa käynnistyvät aikuisille suunnatut parturi-kampaajaopinnot.

 

 

 

Tyhjilleen jäävät tilat kiinnostavat

 

Kainuun Ammattiopistolle tyhjilleen jäävät noin 3.000 neliön tilat entisessä kauppaopiston kiinteistössä ovat herättäneet kiinnostusta Kuusamossa.

Yhdyskuntajohtaja Mika Mankisen mukaan tilantäyttökeskustelut ovat kuitenkin vielä kovasti kesken.

– Kysyntää on ilmaantunut mukavasti, hän kertoo.

Tiloja on julkisuudessa sovitettu muun muassa järjestötaloksi, mutta Mankisen mukaan järjestöjen ensisijaiseksi kokoontumistilaksi suunnitellaan tällä hetkellä kirjaston alakertaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala