• Uutiset
  • Kaivosäänestystä ei tule

Kaivosäänestystä ei tule

Julkaistu: 09.12.2015

 

Valtuustoaloite kaatui Kuusamossa maanantaina äänin 22–20

 

Kuusamossa ei järjestetä neuvoa-antavaa kansanäänestystä kaivoksista ja niiden sijoittumisista paikkakunnalle. Lähinnä keskustalaisten valtuutettujen ajama aloite kaatui kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina äänin 22–20. Äänestystä edelsi kipakka keskustelu siitä, mikä on valtuuston rooli ja mihin valtuutettuja tarvitaan kaavojen laadinnassa.

 

Aloite kansanäänestyksen järjestämisestä kaivosasiassa tehtiin jo kesällä. Aloitteen taustalla on parhaillaan työn alla oleva strateginen yleiskaava, jonka kaivosmerkinnöistä on käyty tiukkasävyistä keskustelua jo parin vuoden ajan.

Valtuustoaloitteen kansanäänestyksen järjestämisestä allekirjoitti 17 kaupunginvaltuutettua. Allekirjoittaneiden mukaan äänestyksellä saataisiin paikallisten, Kuusamossa kirjoilla olevien selkeä kanta siitä, halutaanko Kuusamon kaupungin alueella harjoittaa kaivostoimintaa vain.

– Kaivoskeskustelu Kuusamossa herättää jatkuvasti vahvojakin mielipiteitä suuntaan ja toiseen. Tämä tuo haastetta myös poliittiseen päätöksentekoon, koska kaivosaihetta sivutaan myös asioissa, joihin kaivoskeskustelu ei välttämättä ollenkaan kuulu. Tämä vie resursseja keskittymisestä päätöksenteossa Kuusamon kehityksen parhaaksi, perusteltiin aloitetta.

Kansanäänestyksestä haluttiin neuvoa-antava eli lopullinen päätösvalta kaivosmerkinnöissä olisi säilynyt äänestyksen jälkeenkin valtuutetuilla.

 

Keskusta toi asian valtuustoon

 

Keskustan valtuustoryhmä päätti sunnuntaina pitämässään kokouksessa esittää kansanäänestyksen järjestämistä, vaikka kaupunginhallituksen aiemman kannanoton mielestä sitä ei tarvita. Kaupunginhallituksen mukaan valtuuston tehtävänä on linjata yleiskaavan jatkovalmistelun keskeiset asiat.

Keskustan Kirsti Karvosen mukaan mahdollisen kansanäänestyksen järjestäminen olisi tarkoittanut myös epäluottamusta kaupunginhallitukselle. Sekä Karvonen että saman ryhmän Pauli Saapunki muistuttivat valtuuston tehtävästä: valtuutetut on valittu päättämään eikä vaikeita asioita saa sysätä kaupunkilaisten päätettäväksi.

Ennen äänestystä keskusteltiin myös mahdollisesta kysymysten asettelusta. Keskustan ryhmäkokouksessa tehty kysymyspatteristo kyseenalaistettiin ja koettiin turhan vaikeaksi.

 

Kuuleminen  on demokratiaa

 

Kansanäänestystä kannattaneen keskustan Juha Säkkisen mielestä äänestyksen järjestämisellä ei menetettäisi mitään, vaan päinvastoin. Hänen mielestään kansalaisten kuuleminen on osa demokratiaa.

Keskustan esityksessä kansanäänestys kaivosasioista olisi järjestetty huhtikuun alussa. Yhdyskuntatekniikan lautakunnan puheenjohtaja Jarkko Tammen mukaan muutaman kuukauden tauko kaavan valmistelussa ei olisi merkinnyt mitään, sillä hän arvioi strategisen yleiskaavan valmistelutyön kestävän vielä vuosia.

Tähän asti kaavatyön tavoitteena on ollut saada yleiskaava toiselle lausuntokierrokselle ensi vuoden alkupuolella.

 

Luonnonvarakysely kertoo mielipiteen

 

Vasemmistoliiton Anne Murto muistutti puheenvuorossaan, että kansalaisia on kuultu yleiskaavan valmistelussa jo lukuisia kertoa.

– Kuusamossa on järjestetty lukuisia kuulemistilaisuuksia sekä yleisiä keskustelun paikkoja. Ei tähän mitään kansanäänestystä tarvita, hän totesi.

Myös SDP:n, perussuomalaisten ja vihreiden ryhmät olivat äänestyksen järjestämistä vastaan. Demarien Päivi Käkelä epäili, josko arvioitu 25.000 euroa riittäisi kuusamolaisten kuulemiseen.

Vihreiden Mika Flöjtin mielestä luonnonvarakysely kertoo selkeästi sen, mitä mieltä kuusamolaiset kaivoksista Pohjois-Kuusamoon ovat.

 

Kokoomus ja  keskusta hajosivat

 

Äänestyksessä kokoomuksen ja keskustan ryhmät hajosivat.

Kaupunginhallituksen esityksen puolesta eli ei-kansanäänestykselle äänestyvät kokoomuslaisista Matti Ervasti, Martti Turunen ja Harri Laurila sekä keskustalaisista Henna Hentilä-Määttä, Tuomo Hänninen, Kirsti Karvonen, Elina Kemppainen, Timo Majava, Mika Määttä ja Pauli Saapunki.

Perussuomalaisten Kimmo Karjalainen, Joukamo Kortesalmi, Vuokko Käsmä, Krista Poutanen ja Esko Törmänen, vihreiden Mika Flöjt, Jyrki Mäkelä ja Pekka Virtanen, SDP:n Päivi Käkelä ja Leena Mustonen sekä vasemmistoliiton Tuija Karjalainen ja Anne Murto olivat myös kansanäänestyksen järjestämistä vastaan.

Kansanäänestyksen järjestämiselle antoivat äänensä kokoomuksen Hannu Ervasti ja Tuula Mustonen sekä keskustan Hemmo Heiskanen, Antti Hokkinen, Heikki Härkönen, Pertti Juutinen, Heikki Kallunki, Juhani Määttä, Taisto Määttä, Veli Määttä, Tiina Tiermas, Hannu Poussu, Vesa Ronkainen, Jyrki Saarela, Liisa Siikaluoma, Juha Säkkinen, Osmo Säkkinen, Jarkko Tammi, Salme Sahi ja Hannu Tuovila.

Äänestyksen ja lähes 12 tunnin työn jälkeen väsynyt valtuusto kävi vielä yleiskaavan kimppuun laatimalla muistutusten pohjalta tehtyjä uusia ohjeita yleiskaavaehdotukseen liittyen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala