• Uutiset
  • Kaikin puolin onnistunut kauppa

Kaikin puolin onnistunut kauppa

Julkaistu: 18.06.2014

Pesoset löysivät innostuneen yrittäjäkolmikon jatkamaan Autotarvike Reksan toimintaa

 

Talo ja sen valikoimat ovat tuttuja ja entisellä paikallaan, mutta tiskin takana seisovat uudet yrittäjät. Autotarvike Reksan toiminta jatkuu Kuusamossa, kun Reijo ja Tuija Pesonen löysivät jatkajat 30-vuotiselle työlleen. Uuden toimitusjohtaja Jarno Nissin mukaan yksinkertaisinta yrityskaupassa oli rahansiirto, sillä yritystoiminnan haltuun ottaminen kaikkine paperitöineen on yllättävän suuri projekti. – Nyt tuntuu kuitenkin hyvältä, hän sanoo. Nissin yhtiökumppaneina Reksan toimintaa ovat kohta viikon verran pyörittäneet Osmo Parkkisenniemi ja Mikko Juntunen.

 

Reijo Pesonen kertoo etsineensä jatkajaa yritykselleen hiljaisesti jo reilun kahden vuoden ajan ja intensiivisemmin vuoden verran. Tavoitteena on koko ajan ollut löytää uusi yrittäjä kannattavalle varaosaliikkeelle ennen kuin eläkeikä tulee lokakuussa vastaan.

Samaan aikaan Jarno Nissi suunnitteli appiukkonsa Osmo Parkkisenniemen kanssa yritystä, jonka ytimessä olisi miesten intohimo autoihin. Kun kaksikko sitten kuuli Pesosen aikeista ja sai mukaan vielä Pesosen kanssa tiivistä yhteistyötä tehneen Fixus-korjaamoyrittäjä Mikko Juntusen, oli kuvio valmis. Yrityskauppaa hiottiin parin kuukauden ajan ja virallisesti omistajuus siirtyi uusille yrittäjille viime torstaina.

 

Valmis yritys uutta parempi

– Niin kauan kuin autoja on, niihin tarvitaan varaosia. Toisaalta valmiin yrityksen ja sen liiketoiminnan ostaminen madalsi kynnystä ryhtyä tähän, Jarno Nissi sanoo.

Kauppaa vauhditti myös Reijo Pesosen lupaus olla uusien yrittäjien tukena ensimmäiset kuukaudet. Entinen yrittäjä on nyt uusien palkollinen, jonka asiantuntemus, verkostot ja hiljainen tieto siirtyvät samalla eteenpäin.

Nissin ja Parkkisenniemen mukaan varaosamaailma on molemmille tuttu autoharrastusten kautta, mutta yritystoiminnan haltuun ottaminen vaatii aikaa. Pesosen mukaan Autotarvike Reksan kolmikolla on kuitenkin kaikkein tärkein eli intoa ja energiaa tehdä ja siksi mahdollisuus onnistua.

– Uskon, että talouden alamäen pohja on saavutettu ja tästä lähdetään eteenpäin, hän kannustaa uusia yrittäjiä.

 

Venäläisten osuus kasvussa

Autotarvike Reksan asiakaskunnasta suurin osa on henkilöasiakkaita, mutta merkittävä osa myös korjaamoita, jotka arvostavat paikkakunnalla toimivaa, notkeaa varaosaliikettä.

Viime vuosina myös venäläisten asiakkaiden määrä on kasvanut nopeasti. Reijo Pesosen Tuija-puoliso tosin kertoo usein ihmetelleensä, millä kielellä kauppoja oikein tehdään.

– Reijo ei puhu sanaakaan englantia ja harva venäläinen taitaa suomea. Siitä huolimatta kaupat eivät ole koskaan jääneet ainakaan ymmärryksestä kiinni, hän hämmästelee.

Puoliso vakuuttaa varaosamaailman universaalin kielen ja paljastaa myös salaisuutensa: puhelimen päähän on aina tarvittaessa saatu venäjää taitava autoalan osaaja.

 

Korjaamo samaan taloon

Uusien yrittäjien suunnitelmissa on jatkaa tutulla tiellä, mutta tehdä Reksa näköisekseen. Tavoitteena on myös siirtää Fixus-korjaamo Ouluntien toiselta puolelta Luomantielle samoihin tiloihin varaosamyynnin kanssa.

– Tilat ovat valmiina tuossa seinän takana. Kun varaosat ja huolto toimivat samassa paikassa, hyötyy siitä ennen kaikkea asiakas. Tiiviisti yhdessä toimiminen on meidän kaikkien etu, sanoo Osmo Parkkisenniemi.

Nissin, Parkkisenniemen ja Juntusen lisäksi Autotarvike Reksa työllistää tällä hetkellä Lea Näyhän, jonka vastuulla on yrityksen kirjanpito ja laskutus. Parkkisenniemien tytär ja Nissin puoliso Kati Parkkisenniemi siirtynee hänkin perheyrityksen palvelukseen.

– Suoritin vuosi sitten yrittäjätutkinnon. Enpä olisi arvannut, että pääsen näin pian ihan todellisten liiketoimintasuunnitelmien tekoon, Kati Parkkisenniemi kommentoi osuuttaan.

 

Mökkeilyä ja remontointia

Reijo ja Tuija Pesosen tulevaisuudensuunnitelmat ovat selvät. Kunhan lokakuu tulee, on aikaa mökkeillä Ala-Kitkalla, kunnostaa taloa Lahentakana ja nauttia ansaituista eläkevuosista.

– Pyysivät seurakuntapastoriksi etelämmäksi, mutta eiköhän vapaaehtoistyö täällä omalla alueella riitä, Kuusamon helluntaiseurakunnan vanhimmoston puheenjohtajana toimiva Pesoseen sanoo.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala