• Uutiset
  • Kaavat ja tilinpäätös puhuttivat valtuustoa

Kaavat ja tilinpäätös puhuttivat valtuustoa

Julkaistu: 22.06.2015

 

Kuusamossa äänestettiin vastuuvapauden myöntämisestä ja Vuokratalojen rahoituksesta

 

Kaupunginjohtaja Timo Halosen viimeinen valtuustonkokous Kuusamossa oli värikäs ja äänekäs. Ennen kuin Haloselle myönnettiin ero kaupunginjohtajan virasta kiitospuheiden jälkeen, valtuutetut kävivät kiivasta keskustelua kaavoista ja vastuuvapauden myöntämisestä vuoden 2014 tilinpäätöksestä. Vastuuvapauden lisäksi kokouksessa äänestettiin viisi kertaa Kuusamon Vuokratalojen rahoitusjärjestelyistä.

Kaavat ja kaivokset nousivat esiin, kun yhdyskuntajohtaja Mika Mankinen kävi läpi tämän vuoden kaavoituskatsausta.

Vihreiden Mika Flöjt esitti, että myös osayleiskaavoista järjestettäisiin yleisötilaisuuksia, jotta kyläläiset tietäisivät mitä on suunnitteilla.

– Se on kuntalaisten oikeusturvan kannalta ehdottoman tärkeää. Kahdenkeskisissä keskusteluissa moni tavallinen ihminen on vietävissä, Flöjt totesi.

Mankisen mukaan toimialalla ei yksinkertaisesti ole resursseja esitellä jokaista kaavaa erikseen. Kokouksessa ehdotettu kaavapäivä saikin kannatusta: ideana on, että esillä olevat kaavat käytäisiin peräjälkeen läpi päivän mittaisessa ja kaikille avoimessa tapahtumassa.

Flöjtin esitys kaikkien valmisteilla olevien kaavojen yleisötilaisuuksista kaatui äänestyksessä äänin 33–10. Vihreät ja perussuomalaiset olisivat järjestäneet yleisötilaisuudet. Mika Flöjt jätti päätökseen eriävän mielipiteensä.

 

Eriävä mielipide on kadonnut

Seuraavan kerran äänestettiin, kun esille tulivat viime vuoden arviointikertomus sekä tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen.

Tilinpäätös on 3,8 miljoonaa euroa voitollinen ja kautta aikojen Kuusamon paras. Siihen kaikki olivat tyytyväisiä, mutta vihreiden Mika Flöjtin ja Pekka Virtasen mielestä vastuuvapautta ei voida myöntää, koska tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa on epäselvyyksiä. Kyseessä on lautakunnan jäsenen Tero Kokon puuttuva allekirjoitus ja kateissa oleva eriävä mielipide. Siitä lautakunnanpuheenjohtaja Taisto Määtällä ja varapuheenjohtaja Tuula Mustosella oli erilaiset näkemykset, heidän mielestään eriävää mielipidettä ei ole jätetty.

Asian taustalla on reilu vuosi sitten ilmi tullut kavallusepäilys yhdyskuntatekniikan toimialalla, joka on siirretty nyt poliisitutkintaan.

Niin kaupunginhallituksen luottamuksesta äänestettiin kahteen kerran. Tilinpäätös hyväksyttiin ja vastuuvapaudet myönnettiin äänin 37-6.  Vastuuvapautta eivät olleet myöntämässä Flöjtin ja Virtasen rinnalla vihreiden Jyrki Mäkelä sekä perussuomalaisten Joukamo Kortesalmi, Kimmo Karjalainen ja Esko Törmänen.

Kuusamon kaupungin ensimmäinen osavuosikatsaus meni läpi rutiinilla ja henkilöstökertomuksestakin selvittiin ilman äänestystä, mutta Kuusamon Vuokratalojen rahoitusjärjestelyistä äänestettiin viisi kertaa. Perussuomalaisten Joukamo Kortesalmen mukaan yhtiön rahoitusjärjestelyjä ei voida tukea ennen kuin yhtiölle on tehty talouden tervehdyttämissuunnitelma.  Yhtiö järjestelee lainojaan ja hakee lyhennysvapaita.

– Näillä päätöksillä Vuokratalojen talousongelmia vain siirretään eteenpäin, totesi Kortesalmi, mutta hävisi jokaisen äänestyksen luvuin 31-3. Kortesalmea kannattivat perussuomalaisten Karjalainen ja Törmänen, Flöjt äänesti tyhjää.

 

Hallitus pohtii meijeriä ja  Tropiikkia

Kuusamon kaupunginhallitus kokoontuu ylimääräiseen kokoukseen kuluvan viikon torstaina päättämään meijerin rahoituksesta ja Tropiikin alueen kehittämisestä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tuomo Hännisen mukaan Tropiikin suunnitelmia on nyt täsmennetty ja kaupunginhallitukselle esitetään yhdessä Holiday Club Resortin kanssa tehtävää, noin kymmenen miljoonan euron suuruista investointiohjelmaa. Kymmenen seuraavan vuoden aikana toteuttava hanke kohdistuu Tropiikin ja sen pohjoispuoliselle Tatanki-Koukkulampi -alueelle ja sisältää muun muassa puurakentamisprojektin yhdessä Pölkky Oy:n kanssa.

Hänninen kertoi toivovansa, että asiassa saadaan torstaina päätöksiä aikaiseksi.

Kaupunginhallituksen toinen asia koskee meijerin rahoitusta. Kaupunginjohtaja Timo Halosen mukaan kaupungille on tehty rahoitusesitys.

– Aivan ongelmaton asia ei ole. Pitää miettiä, mikä on kunnan toimiala ja miten voimme olla mukana elinkeinojen kehittämisessä.  Toiseksi on selvitettävä tarkasti se, miten kunta saa lain mukaan tukea yritystä ilman, että markkinoille tulee siitä ongelmia.

Halosen mukaan Kuusamon Juustolla on nyt mukana hyvin kumppaneita ja hän sanoi luottavansa siihen, että asia ratkeaa piakkoin.

 

Uusi johtaja valitaan elokuussa

Kaupunginvaltuuston kokous pidettiin poikkeuksellisesti Nuorisokeskus Oivangissa, missä vajaan puoli vuotta työskennellyt toiminnanjohtaja Riitta Laulajainen esitteli taloa, sen toimintoja ja henkilökuntaa kaupunginvaltuutetuille. Ennen kokousta toiminnanjohtaja arvuutteli valtuutettuja leikkimielisessä tietokilpailussa, missä testattiin päättäjien tietämystä nuorisokeskuksen hallinnosta ja toiminnoista.

Kokouksen jälkeen valtuutetut testasivat Oivangissa tarjolla olevaa: kuka on paras -mentaliteetilla kisattiin muun muassa frisbeessä, jousiammunnassa, kalastuksessa, minigolfissa ja biljardissa. Kisailujen jälkeen ilta päättyi Oivangin uuden saunan löylyihin.

Kesätauon jälkeen valtuusto kokoontuu jo 10. elokuuta valitsemaan uutta kaupunginjohtajaa. Syyskuun kokous suuntaa naapurikuntiin Pudasjärvelle ja Taivalkoskelle.


 

Valtuustoaloite kaivoskansanäänestyksestä

Hannu Poussu (kesk.) ja 17 muuta valtuutettua jättivät valtuustoaloitteen kansanäänestyksen järjestämisestä Kuusamossa liittyen kaupunkilaisten kaivoskantoihin. Aloitteen mukaan äänestys olisi järjestettävä ennen kuin yleiskaavaehdotus tuodaan nähtäville.

Joukamo Kortesalmen (ps.) valtuustoaloitteessa vaaditaan, että Kuusamon kaupunki selvittää pikaisesti keinot estää ja hillitä Kuusamon tyhjenevän asuntokannan, liiketilojen ja teollisuushallien sekä vapaa-ajanasuntojen arvonalennusten aikaansaamia omaisuudenmenetyksiä.

Kolmannen valtuustoaloitteen teki Vihreiden Mika Flöjt.  Hänen aloitteessaan esitetään, että Kuusamoon suunniteltujen malmioiden uraanipitoisuudet kerrotaan julkisuuteen.  – Näin siksi, että ei tehtäisi vääriä päätöksiä, Flöjt perusteli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala