• Uutiset
  • Juhannusjuhla palaa Rukalle

Juhannusjuhla palaa Rukalle

Julkaistu: 20.06.2019

Noin 700 vieraan Solstice-festivaali on poikkitaiteellinen ja
merkittävä tapahtuma Kuusamon kesämatkailukaudessa

Elektroninen musiikki ja monitaiteellisuus ovat Rukalla torstaista lauantaihin vietettävän Solstice-festivaalin teemat. Tapahtumaan odotetaan noin 700 vierasta eri puolilta maailmaa ja se on merkittävä tapahtuma-avaus Kuusamon kesämatkailukauteen. – Tällaiset pienen genren tapahtumat ovat maailmanlaajuisesti huudossa, kiteyttää festivaalin ideoinut tapahtumatuottaja Jussi Saarinen Ruka-Kuusamo Matkailusta.

Festivaali vie juhannuksen juhlijat jälleen Rukan huipulle. Tapahtuman kaksi esiintymislavaa on rakennettu pitkittäin Rukan huipun ja Maston välille. Kulku onnistuu eturinteen hissillä. Ja aivan kuten takavuosina, tunnelma syntyy musiikista: Solstice-festivaali keskittyy elektroniseen musiikkiin, jota soitetaan maailmantähtien tahtiin.
– Nyt ollaan kirjaimellisesti ihan huipulla, tapahtumatuottaja Jussi Saarinen iloitsee yhdestä Kuusamon kesämatkailun merkittävimmistä uudesta avauksesta.

Idea syntyi yökävelyllä

Idea uniikista, pienestä, kansainvälisestä ja ehdottoman korkeatasoisesta tapahtumasta syntyi pari vuotta sitten, kun Saarinen kipusi tunturiin eräänä kesäyönä puolen yön jälkeen.
– Ajattelin, että tällainen sopisi tänne. Viime syksynä asia saatiin vihdoin liikkeelle kahden vuoden pompottelun jälkeen. Kansainvälinen kiinnostus on yllättänyt, hän myöntää.
Juhannuksen viettoon ja festarivieraiksi Rukalle on tulossa ihmisiä eri puolilta Eurooppaa sekä Kiinasta, Taiwanista ja Australiasta saakka.
– Yötön yön, tämän genren musiikki ja ympäristötaiteen liittäminen tapahtumaan kiinnostaa yleisöä. Maailmalla on valtavasti ihmisiä, jotka etsivät tällaisia pieniä, laadukkaasti toteutettuja tapahtumia, Saarinen tietää.
Suurin osa festarivieraista on luonnollisesti suomalaisia, joita tuodaan Rukalle pääkaupunkiseudulta neljällä bussilla.

Kansainvälisiä esiintyjiä

Festivaalin musiikkiohjelma tuo Rukalla kiinnostavia kansainvälisiä nimiä ja nostaa esiin myös ajankohtaisia kotimaisia tekijöitä.
– Tanskalainen Mama Snake on yksi tämän hetken kiehtovimmista DJ:stä, jonka nopeatempoisiin setteihin sisältyy niin elektroa, teknoa, kuin psykedeelistä tranceakin. D. Tiffany on kanadalainen tuottaja ja DJ, jonka oma tuotanto koostuu 90-lukulaista estetiikkaa hyödyntävästä ambient-teknosta, elektrosta, acidista ja breakbeatista. Chileläinen Shanti Celeste tunnetaan muun muassa bristolilaiselta Idle Hands -labelilta. Shanti Celesten musiikissa tunnuksenomaista ovat vastustamattoman raikkaat melodiat, mutta artistin repertuaariin kuuluu myös voimakas tekno ja elektro, Saarinen listaa.
Suomalaisista tekijöistä esiintymässä nähdään muun muassa legendaarisen Kaiku-klubin promoottori Lauri Soini, joka on jo vuosien ajan ollut merkittävä vaikuttaja klubimusiikin kentällä. Kansainvälistäkin suosiota nauttivan Kristiina Männikön tummanenergisissä seteissä voi kuulla italoa, EBM:ää ja housea.

Ympäristötaidetta ja ekologisuutta

Festivaalin toinen puoli eli monitaide koostuu nuorista nousevista taiteilijoista. Eri puolille tunturia luotuihin teoksiin lukeutuu esimerkiksi immersiivisiä veistoksia ja interaktiivisia valo- ja puuinstallaatioita. Ensimmäisen Solstice-festivaalin taiteilijoita ovat Caracara Collective, Irene Suosalo, Jenny Koivukoski, Matti Vilho ja Sini Henttu.
Saarisen mukaan oleellista tapahtumassa ovat myös sen arvot: kestävä kehitys ja ekologisuus tuotannon kaikilla osa-alueilla.
– Noudatamme Rukan ympäristöohjelmaa eli tapahtumassa käytetään vain tuuli- ja vesivoimaa, ja kaikki jätteet kierrätetään hiilijalanjäljen neutraloimiseksi. Myös taideohjelma toteutetaan lähes kokonaan kierrätysmateriaaleista.
Liputta tunturiin nousevat voivat fiilistellä festaritunnelmaa tapahtuma-alueen ulkopuolella tunturin huipulla. Lippuja saa portilta.

Juhannuskoivuja ja lavatansseja

Juhannusta vietetään Koillismaalla perinteisesti mökkeillen, mutta tapahtumiakin on tarjolla.
Keskustaan jäävät voivat tanssia ravintola Quplan lavatansseissa perjantaina 21.6. kello 20 alkaen. Tansseja tahdittaa nuorista lahjakkuuksista koostuva oululainen yhtye Brazz Wax. Tanssien jälkeen DJ Wild Mike ottaa musiikkipuolen haltuun ja yökerho on auki aamuyön tunneille. Lauantaina 22.6. Quplassa vaihdetaan kukkamekot glitteriin, kun Brazz Wax laittaa bilevaihteen silmään ja tanssittaa juhannuksen juhlijoita aivan toisenlaisella musiikkikattauksella.
Juhannuksen tunnelmaan voi keskustassa virittäytyä perjantaina myös Vanhan Myllyn mansikkakakkukahveilla ja kirpputorilla. Ovet ovat avoinna klo 10–14.
Rukalla ajellaan juhannuksena gondolihissillä, pelataan perinteisiä pihapelejä ja pystytetään porukalla juhannuskoivut. Ravintoloissa on esiintyjiä ja ohjelmaa pitkin pitkää viikonloppua ja pihalle on pystytetty lasten benjitrampoliini ja kiipeilyseinä. Juhannussauna lämpenee Zonen edustajalla aattona jo kello 10. Suomen lippu nousee Rukalla salkoon yöttömän yön kunniaksi klo 18 ja perinteinen juhannuskokko syttyy klo 22 Kaltiolammella.
Juhannuspäivänä eli lauantaina klo 23 kokoonnutaan Konttaiselle yöttömän yön hartauteen. Yhteislähtö Kuusamon seurakunnan järjestämään tilaisuuteen on klo 22 Konttaisen parkkipaikalta.
Juhannuspäivän viettoon kuuluvat myös perinteiset Juhannustanssit. Ne tanssitaan Käylässä Korpihovin lavalla. Tansseja tahdittaa Jukka Lampela & Lapponia.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala