Joutsenilla juhlavuoteen

Julkaistu: 18.01.2017

Hannu Hautalan valinta Suomi 100 -teemavuodelle on kansallislintumme joutsen Olli Lamminsalo ja Kirsi Ihalainen yhdistävät pehmeät kuvat ja kesyttömät äänet

– Itsestään selvä valinta, hymyilee luontokuvaaja Hannu Hautala uusimman näyttelynsä nimikkolinnusta joutsenesta. Tiistaina Hannu Hautala -luontokuvakeskuksessa avattu näyttely kuvaa Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi kansallislintumme vuodenkiertoa. Kuukkelisalissa on esillä Olli Lamminsalon pehmeitä luontokuvia ja niiden rinnalla äänitaiteilija Kirsi Ihalaisen kesyttömiä luontoääniä.

– Upea näyttely, kiittelee luontokuvalegenda Hannu Hautala nuorempiensa juhlavuoden avausta.

Luontokuvakeskuksen Kuukkelisalissa tiistaina avatussa näyttelyssä tehdään yhdenlaista historiaa. Ammattiluontokuvaaja ja luontokuvausyrittäjä Olli Lamminsalon ja äänitaiteilija Kirsi Ihalaisen kuvan ja äänen yhteisnäyttely kertoo siitä, miltä metsä ja sen asukkaat kuulostavat.

Hautala itse päätyi juhlavuoden talvinäyttelyssään joutseneen. Vuosikymmenten aikana eri puolilla Kuusamoa kuvatut joutsenet ovat Hautalalle rakas lintu.

– Kun tulin Kuusamoon vuonna 1978, joutsen oli harvinaisuus, jonka pesää sai hakemalla hakea. Nyt niitä on kaikkialla.

Yksi sykähdyttävimmistä kokemuksista oli, kun Hautala pääsi kuvaamaan Koskenkylässä noin 70 joutsenen parvea muutaman metrin päästä läheltä 20–105-millisellä zoom-objektiivilla.

– Parven etualalla oli tappeluita meneillään, ja kuvia tuli. Laajakulmalla onnistui taustamaisemankin ottaminen mukaan, hän kertoo.

Hautalan joutsenkuvat kuvaavat reviiritaisteluita mutta myös uskollisuutta. Sekä klassikko- että teemanäyttelyn kuvat kertovat joutsenen elämästä Koillismaalla kevään saapumista syksyn haikeaan lähtöön. Keinutuolisarjassa nähdään joutsenparin kesäistä elämänkiertoa.

 

Jokaisella kuvalla on oma ääni

 

Ammattiluontokuvaaja ja luontokuvausyrittäjä Olli Lamminsalo oli heti valmis, kun Kirsi Ihalainen kertoi ideastaan. Luontokuvanäyttely, jossa kuvilla on ääni, toteutettiin Lamminsalon pehmeillä eläinkuvilla ja Ihalaisen pääosin Kuusamossa tallettamilla lintujen, eläinten ja metsän äänillä.

Kuvien lisäksi ääneen näyttelyssä pääsevät myös kelot, jotka juttelevat koko ajan. Innovaation takana on Ihalaisen kehittämä Kelosound, joka saa kuivan puun puhumaan. Hän on myös tuotteistanut ideansa ja kehittänyt halattavan ja soivan puun, jota ohjataan mobiililaitteella. Kuusamolainen kelo soittaa valittua luonnon ääntä.

– Toiveeni on, että ihmiset löytäisivät yhteyden takaisin luontoon, voisivat rentoutua sekä ymmärtäisivät miten tärkeitäluonto, metsät ja sen eläimet ovat, taiteen maisteri sanoo.

Kuusamon näyttelyssä esillä olevat äänet ja uniikit äänimaisemat ovat äänitysmatkoiltaan ympäri Suomen. Valtaosa on kuitenkin Kuusamosta: karhut, ahmat ja maakotka on äänitetty kuusamolaisilla kuvauskojuilla.

 

Lamminsalon ensimmäinen oma näyttely

 

Olli Lamminsalolle Kuukkelisalin näyttely on ensimmäinen oma näyttely. 1970-luvulta lähtien lintuja kuvannut mies sai ensikosketuksensa Kuusamon luontoon vuonna 1990 ja päätoiminen kuvaaja hänestä tuli Kuusamoon muuton myötä 2000-luvun alussa.

– Linnut olivat aluksi selkeä pääkohde aluksi ja maisemakuvaus tuli mukaan reilu kymmenen vuotta sitten. Linnut ovat luonnollisesti edelleen tärkein kuvauskohteeni, koska kuvaan asiakkaitteni kanssa niitä piilokojuistani vuosittain 50–60 päivää, luontomatkailuyrittäjä kertoo.

Hannu Hautala luontokuvakeskuksessa talvinäyttelyt ovat avoinna 17.6.2017 saakka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala