• Uutiset
  • Jättipotti Kuusamon nuorille

Jättipotti Kuusamon nuorille

Julkaistu: 08.03.2018

Stean kolmivuotinen rahoitus mahdollistaa NoSen uudet tilat ja kaksi työntekijää

Kuusamolainen Nuorten oma mielenterveysseura NoSe ry on saanut jättipotin Stealta. Kolmivuotinen Onki-hanke mahdollistaa uudet, valoisat tilat Ouluntaipaleella ja kahden työntekijän palkkaamisen. Toiminta on nyt säännöllistä ja juuri sitä, mitä nuoret itse toivovat. Tähän asti nuoret ovat toimineet vapaaehtoisesti ja vertaistuella.


Ouluntaipaleella Hotelli Kuusangan alakerrassa sijaitsevaan huoneistoon paistaa kirkas kevätaurinko. Helmikuussa työnsä Onki-projektin vastaavana aloittanut Kaisu Haataja ja ohjaaja Sanna Petrelius sisustavat, siivoavat ja suunnittelevat tulevia vuosia.
– Ideoita on ihan mahdottomasta ja olemme todella innoissamme, Haataja kiteyttää kaksikon tunteet.

Vuosittain tukea 87.000 euroa

Stea myönsi kuusamolaisnuorille heidän anomansa kolmivuotisen hankkeen. Vuosittainen rahamäärä on 87.000 euroa ja sillä kustannetaan tilavuokra ja palkkauskulut sekä mahdollistetaan säännöllinen, ympärivuotinen toiminta.
STEA on sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva itsenäinen valtionapuviranomainen, joka aloitti toimintansa vuoden 2017 alussa, kun Raha-automaattiyhdistyksen avustustoiminta siirtyi sosiaali- ja terveysministeriön yhteyteen Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton yhdistyessä.
Rahoitus myönnettiin päihde- ja mielenterveysongelmista oireilevien 16–29-vuotiaiden nuorten tukemiseen matalan kynnyksen ryhmätoimintoja ja vertaistukea hyödyntäen.

Nuorten paineet yhä kovempia

Käytännössä työ on sitä, mitä nuoret ovat itse tähän asti tehneet. NoSe-tupa on kohtaamispaikka, jossa tarjotaan keinoja ylläpitää ja vahvistaa omaa toisten mielenterveyttä.
– Nuorten paineet ovat kovat. Itsenäistyminen pohdituttaa, opiskelun rahoittaminen vaatii voimia ja yksinäisyys on yhä useamman uhka, sanoo projektivastaava Kaisu Haataja.
Hän viimeistelee Rovaniemellä kasvatustieteen opintojaan ja on perehtynyt opinnäytetöissään toisen asteen opiskelijoiden mielenterveysongelmiin.
– Ihaillen olen seurannut NoSe:n toimintaa ja sen saavutuksia. Olen työskennellyt Rovaniemellä asuntolan ohjaajana ja siellä, jos missä, tällainen vertaistoiminta olisi myös tarpeen, Haataja kertoo.

NoSe-tupa auki arkisin

Rahoituksen myötä NoSe:n toiminta Kuusamossa vakinaistuu ainakin kolmen seuraavan vuoden ajan. NoSe-tupa on avoinna arkisin kello 10–20 ja YöNose kerran kuukaudessa.
Työpajoja ja muuta toimintaa järjestetään nuorten toiveiden mukaisesti pari kertaa viikossa. Onki-hankkeen toimintaa ovat myös leirit ja erilaisiin tapahtumiin osallistumiset.
– Onki-hanke tulee sanoista osallistuva nuori, kehittyvä ihminen. Me tarjoamme nuorille mahdollisuuksia ja keinoja ylläpitää ja vahvistaa omaa ja toisten mielenterveyttä. Toiminta perustuu päihteettömyyteen.

Asennekasvatusta mielenterveyteen

Haatajan mukaan matalan kynnyksen kohtaamispaikalla pyritään osallisuuden, yhteisöllisyyden ja syrjäytymisen ehkäisemiseen: nuorten omaehtoisen toiminnan mahdollistamiseen.
– Tähän asti noselaisten energia on pitkälti mennyt toiminnan rahoituksen hankkimiseen. Nyt rahoitus on kunnossa ja byrokratia on meidän vastuullamme. Nuoret voivat viimein keskittyä siihen, mikä on heille tärkeintä.
Hankkeen tavoitteena on toiminnan juurruttaminen paikkakunnalle sekä vertaistuki- ja tukihenkilötoiminnan kehittäminen.
– Punaisena lankana toiminnassa on yhä avoimempi ja hyväksyvämpi suhtautuminen mielenterveysongelmiin.
Petrelius ja Haataja toivovat mukaan uusia nuoria.
– NoSelta löytyy tekemistä, kuulijoita, uusia ystäviä ja valtavasti kokemusperäistä taitoa ratkoa arjen ongelmia, kaksikko vakuuttaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala