• Uutiset
  • Järjestötalo Kauppikselle

Järjestötalo Kauppikselle

Julkaistu: 09.08.2018

Koillisen kumppanit -hanke vuokrasi uusia tiloja odotellessaan toimitilat meijeriltä

Kuusamoon suunniteltu Järjestötalo halutaan entisen kauppaoppilaitoksen tiloihin Apajatielle. Asiasta päätti tiistaina koolla ollut yhdistysten puheenjohtajista koostuva Kumppanuustiimi äänestyksen jälkeen. Toisena vaihtoehtona ollut Torikeskuksen alakerta hävisi äänin 9-3. Talon tarkoituksena on tarjota tietoa, tukea ja tiloja koillismaalaisille yhdistyksille.


Kuusamon kaupungin kanssa alustavasti neuvoteltuja vaihtoehtoja oli kaksi: joko kauppaoppilaitoksen entiset tilat Apajatiellä tai Torikeskuksen alakerta, kertoo hankevastaava Virpi Kilpijärvi, joka esitteli molemmat tilat tiistaina yhdistysten edustajille.
– Molemmilla tiloilla on hyvät puolensa ja myös heikkoutensa. Äänestyksen jälkeen Kumppanuustiimi päätyi Kauppaopiston tiloihin.
Kilpijärven mukaan valittua tilaa puoltaa ennen kaikkea se, että kiinteistö on kaupungin omistuksessa ja remontoitavissa yhdistysten tarpeisiin.
– Torikeskus olisi ollut sijainniltaan parempi, mutta se sijaitsee portaiden päässä ja kiinteistö on ulkomaalaisen sijoitusyhtiön omistuksessa. Halusimme varman vuokranantajan, koska rakennamme toimintaamme pitkällä tähtäimellä, hän sanoo.
Toimintaa Kainuun ammattiopiston läheisyydessä puoltaa myös oppilasyhteistyö. Monet yhdistykset toivovat nuorista uusia toimijoita joukkoonsa ja tekemisensä tueksi. Alakertaan suunnitellaan toimintakeskusta ja yläkertaan sijoitetaan toimistot.

Seuraavaksi remontoimaan

Nyt kun paikka on selvillä, alkaa Kilpijärven mukaan keskustelu Järjestötalon kulurakenteesta ja tilojen remontin suunnittelu yhdessä kaupungin kanssa. Kilpijärven mukaan toiminta uusissa tiloissa alkaa viimeistään vuonna 2020.
– Jos asiat etenevät oikein joutuisasti, voidaan uusiin tiloihin päästä jo aikaisemminkin.
Sitä ennen yhdistysten yhteistä toimintaa koordinoidaan Meijerin toimistorakennuksesta käsin. Koillisen kumppanit -hanke on vuokrannut käyttöönsä koko kiinteistön ja sinne muutetaan lähiviikkoina. Avoimet ovet pidetään syyskuun alussa.

Kaikille avoin kokoontumistila

Järjestötalosta tehdään kaikille koillismaalaisille yhdistyksille avoin toiminta- ja kohtaamispaikka. STEA:lta saatu rahoitus tarkoittaa sitä, että talo on avoin kaikille järjestöille ja yhdistyksille, ei vain sote-alan toimijoille. Sinne ovat tervetulleita myös ihmiset, jotka eivät kuulu mihinkään yhdistykseen tai järjestöön.
– Saamme rakennettua Kuusamoon valtakunnallisestikin ainutlaatuisen järjestötalon ja uskon, että sen toiminta kasvaa suureksi, Kilpijärvi sanoo.
Yhdistyksille uudesta talosta ja sen toimintaperiaatteesta kerrotaan lähiviikkojen aikana.
Taloa kokoava Koillismaan Omaishoitajat ja Läheiset ry:n koordinoima Koillisen kumppanit -hanke aloitti toimintansa alkutalvesta ja jatkuu nykyisellä rahoituksella kevääseen 2021. Hankkeen aikana selvitetään mahdollisuudet, joilla talon toiminta vakinaistuu osaksi koillismaalaisten yhdistysten arkea.
– Tarkoituksena on perustaa yhdistysten katto-organisaatio, Yhdistysten yhdistys, joka vastaa tilan hallinnoinnista yhdessä muitten toimijoitten kanssa.

Yhteistä toimitilaa puuhattu pitkään

Yhdistysten tarpeisiin soveltuvaa Järjestötaloa on puuhattu Kuusamoon siitä lähtien, kun vanhalla lukiolla toiminut Kuutamo lopetti toimintansa vuonna 2010.
Järjestötalon tarve tuli esille vuonna 2012 Kuusamon kaupungin teettämän kysely ja seuraavana vuonna päättyneen esiselvityshankkeen myötä.
Kumppanuusajatus voimistui vuosi sitten päättyneen Koillismaan Omaishoitajat ja Läheiset ry:n hallinnoiman JÄKE -kehittämisprojektin aikana.
Patentti – ja rekisterihallituksen mukaan Koillismaalla toimii enemmän tai vähemmän aktiivisesti yhteensä 621 yhdistystä (Kuusamossa 347, Posiolla 125 ja Taivalkoskella 149).
Nyt vireille saatu talohanke on tarkoitus toteuttaa yhdessä Kuusamon kaupungin, alueen yhdistysten, Koillisen kumppanit -hankkeen ja eri yhteistyötahojen kanssa.
Talo on tarkoitettu avoimesi kohtaamispaikaksi eri sukupolville ja kulttuureille, jossa eri-ikäiset ja erilaisissa elämäntilanteissa olevat ihmiset voivat turvallisesti kohdata.

Eläkeliitto etsii uusia, riittävän suuria tiloja

Kuusamolaisista yhdistyksistä yksi suurimmista on Eläkeliiton Kuusamon yhdistys noin 600 jäsenellään. Talvisin kokoonnutaan viikoittain ja tiistain tapaamiset ovat houkutelleet Hotelli Kuusamon saliin jopa 200 eläkeliittolaista.
Nyt edessä on uusien tilojen etsiminen, sillä vuokrasopimus on irtisanottu johtuen Koillismaan Osuuskaupan ja Coronarian välisestä kiinteistökaupasta. Kiinteistön omistus on jo siirtynyt uudelle toimijalle.
– Irtisanominen tulee voimaan vuodenvaihteessa eli viimeisen kerran kokoonnumme hotellilla 4. joulukuuta yhteiselle aterialle, kertoo puheenjohtaja Liisa Riekki.
Yhdistyksellä ei ole aikaa odottaa Kumppanuustalon tilojen remonttia, sillä se haluaisi jatkaa toimintaansa katkeamatta. Torikeskus olisi Riekin mukaan sopinut kooltaan ja sijainniltaan yhdistyksen tarpeisiin.
– Ongelma on se, että Kuusamossa on niin vähän meidän tarpeisiimme soveltuvaa, riittävän suurta tilaa. Yksityisillä ehkä, mutta vuokrat ovat aivan liian korkeat, hän harmittelee.
Viimeinen vaihtoehto tässä vaiheessa on seurakunta, jonka kanssa yhdistys aikoo neuvotella seurakuntasalin vuokraamisesta. Tulevalta Järjestötalolta yhdistys toivoo riittävän suurta, yhtenäistä tilaa, jossa kokoontuminen onnistuisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala