• Uutiset
  • Japanin ovi avautui Bjarmialle

Japanin ovi avautui Bjarmialle

Julkaistu: 28.09.2017

Kuusamolaisyritys aloitti viennin perinteiseen keramiikkamaahan –
samanaikaisesti Kuusamossa kehitetään villiruoka-tuoteperhettä

Kiitos, hyvää kuuluu, hymyilee Bjarmia Oy:n toimitusjohtaja Kaisa Valkama-Kettunen. Kuluva vuosi on avannut oven Japanin viennille ja rohkaissut kehittämään omaa villiruoka-tuoteperhettä. Myös kotimaan myynti on hyvässä vireessä. Seuraavaksi kuusamolainen yritys aikoo palkata lisää keramiikan tekijöitä.


Toimitusjohtaja Kaisa Valkama-Kettunen sanoo, että kaikki ruokaan liittyvä myy nyt hyvin ja varsinkin Kuusamossa voimissaan oleva villiruoka-buumi kiinnostaa kuluttajia. Sen tiimoilta Bjarmia on kehittänyt kokonaan uuden villiruoka-tuoteperheen, johon kuuluu käyttökeramiikan lisäksi luonnontuotteita kuten kuusenkerkkäsiirappia, lakka- ja mustikkahilloja sekä talon oma kuohujuoma.
– Tuotteet tulevat lähialueilta ja vastaanotto on ollut todella hyvä, hän iloitsee.

Vuosikymmenen haave toteutui

Ilonaihe on myös Japaniin avautunut vienti-ikkuna. Valkama-Kettunen kertoo, että ajatus kuusamolaisen keramiikan viennistä Japaniin on hautunut niin hänen kuin äitinsä, Bjarmian perustaja Aini Valkaman, mielessä jo vuosia. Ajatus tuntui kuitenkin mahdottomalta toteuttaa, kunnes Bjarmian ovi kävi viime joulun alla.
– Business Oulun japanilainen työntekijä oli majoittunut Kuusamossa ja nähnyt majapaikassaan astioitamme. Seuraavana päivänä hän tuli liikkeeseen ja kertoi, että haluaisi viedä Bjarmian keramiikkaa Tokion kansainvälisille Fashion and Design -messuille helmikuussa. Itkuhan siinä tuli, toimitusjohtaja nauraa.
Vuosikymmenten haave oli viimein mahdollista toteuttaa, vaikka aikaa oli vähän ja käsillä Bjarmian kiivain sesonki eli joulu.
– Tein sitten yöt auditiointimateriaalia ja onnistuin, sillä meidät hyväksyttiin mukaan. Alkoi messuosaston suunnittelu ja tuotteiden valmistaminen. Naturpolis auttoi esitteiden kääntämisessä.
Aika riitti ja varsinaiset messut olivat menestys. Messupöydällä olivat esillä porontaljalle asetetut Tunturissa tuulee ja Metsäniitty -sarjojen astiat sekä Bjarmian uudet pikarit. Seinillä oli Kaisa Valkama-Kettusen omia valokuvia Kuusamon luonnosta.

Suomi kiinnostaa japanilaisia

Messuosastolla vierailivat Japanin suurimpien tavaratalojen sisäänostajat ja yrittäjä sai solmittua arvokkaita suhteita.
– Esimerkiksi Iittalaa Suomesta Japaniin ostavat henkilö kertoi, että on etsinyt jo jonkin aikaa uutta suomalaista keramiikkatoimittajaa. Japanilaiset arvostavat keramiikkaa, sillä heillä on pitkät perinteet varsinkin raku-keramiikan valmistamisessa. Meidän vaalea keramiikkamme viehättää heitä ja toisaalta kaikki mikä tulee Suomesta, kiinnostaa nyt japanilaisia.
Toistaiseksi vientimäärät ovat olleet pieniä, mutta markkina-alue on todella suuri.
– Japaniin pitää ensin luoda suhteet ja vasta kun he ovat oppineet luottamaan, todellinen kaupanteko alkaa. Päivittäin olen kirjeenvaihdossa heidän kanssaan.
Uuden markkina-alueen avautuminen tarkoittaa Bjarmialle myös lisätyövoiman palkkaamisesta. Valkama-Kettusen mukaan keramiikkapuolelle tarvitaan 1-2 uutta työntekijää, jotta Japani-haasteeseen pystytään vastaamaan.

Myös kotimaan myynti vireessä

Myötätuuli puhaltaa myös kotimaan markkinoilla.
– Hissukseen ja loivasti ylöspäin, toimitusjohtaja kiteyttää.
Vuonna 2008 äitinsä työtä sukupolvenvaihdolla jatkanut Kaisa Valkama-Kettunen kertoo kulkeneensa kivisen ja työteliään tien.
– Neljä päivää sukupolvenvaihdoksen jälkeen kaatui ensimmäinen amerikkalaispankki ja lama iski voimalla myös Suomeen. Vuodet ovat olleet vaikeita, mutta tavattoman opettavaisia. Mieluummin näin päin kuin että olisin tullut mukaan nopean talouskasvun vaiheeseen.

Yrittäjät toivovat myös konkretiaa

Kaisa Valkama-Kettunen on myös Kuusamon Yrittäjien puheenjohtaja. Hän iloitsee järjestön saamasta mahdollisuudesta olla mukana kehittämässä Kuusamoa yhdessä muitten toimijoitten sekä virka- ja luottamusmiesten kanssa. Juuri nyt yrittäjiä kuullaan muun muassa Kuusamon kaupunkistrategian päivitystyön yhteydessä.
– Haluamme kehittää Kuusamoon yrittäjämyönteistä ilmapiiriä ja tietysti edesauttaa yrittäjyyttä, hän sanoo.
Valkama-Kettusen mukaan Kuusamossa on useita jo valmisteltuja asioita, jotka ovat hyvässä vaiheessa ja vain odottavat täytäntöönpanoa.
– Toivomme, että kun työ on tehty, seuraava vaihe olisi käyttöönotto ja täytäntöönpano. Se, että ollaan mukana kehittämässä asioita, ei yksin riitä. Me toivomme ja tarvitsemme myös konkretiaa.
Valkama-Kettunen muistuttaa, että jos ja kun sote tulee, kuntien budjeteista leikkaantuu pois sosiaali- ja terveystoimi. Jäljelle jäävät tärkeimpinä koulutuksesta ja elinvoimasta huolehtiminen.
– Kuntien välisessä kilpailussa asukkaista, työvoimasta ja ennen kaikkea elinvoimasta pärjää se kunta, joka tekee hyvistä hankkeista totta. Niillä mitataan kunnan elinvoima ja sen tuoma kilpailukyky, hän sanoo.
Kaisa Valkama-Kettunen on kokenut toimija yrittäjäjärjestön keulassa. Ennen puheenjohtajuuttaan hän vaikutti kahdeksan vuotta Kuusamon Yrittäjien hallituksessa.
– Hallituksessa on nyt 12 eri aloja edustavaa yrittäjää. Puolet meistä on nuoria, toinen puoli jo kokeneita toimijoita. Hallituksemme on hyvin aktiivinen ja valmis työskentelemään yhteisen hyvän kehittämiseksi, puheenjohtaja iloitsee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala