• Uutiset
  • Jalkapalloilijat eivät luovu Kuusamon hallihankkeesta

Jalkapalloilijat eivät luovu Kuusamon hallihankkeesta

Julkaistu: 08.12.2017

Kaupungin tämän vuoden talousarvioon kirjattu selvitys hallin sijoitusedellytyksistä ja suunnittelusta halutaan viedä sovitusti loppuun

Kuusamolaiset jalkapallon harrastajat eivät luovuta hallihankkeestaan ennen kuin sovittu selvitys hallin sijoitusedellytyksistä ja suunnittelusta on saatettu loppuun. Kuusamon Pallo-Karhujen ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Määttä ja kasvatus- ja sivistyslautakunnan jäsen Pauli Miettinen vaativat, että kaupungin kuluvan vuoden talousarvioon kirjattu asia käsitellään sovitusti eikä ovia hankkeelta suljeta ennenaikaisesti.


Lasten ja nuorten liikunnan puolestapuhujana ja vannoutuneena jalkapallon ystävänä tunnettu Pauli Miettinen sanoo, että eri lajit ja niiden harrastajat ollaan nyt asettamassa eriarvoiseen asemaan Kuusamossa. Pienimuotoiselle palloiluhallille ei tunnu löytyvän edes paikkaa.
– Valtuuston hyväksymässä kuluvan vuoden talousarviossa on mainittu, että palloiluhallin sijoitusedellytykset ja suunnittelu selvitetään kuluvan vuoden aikana yhdessä muitten toimijoiden kanssa. Tätä ei kuitenkaan ole tehty.

”Lautakuntien päätökset tylyjä”

Sekä yhdyskuntatekniikan että kasvatus- ja sivistyslautakunnat käsittelivät asiaa marraskuun kokouksissaan. Molemmat päätyivät – kasvatus- ja sivistyslautakunta tosin Miettisen vastaehdotuksen ja äänestyksen jälkeen – siihen tulokseen, että palloiluhalli ei mahdu liikuntapuiston alueelle.
Yhdyskuntatekniikan lautakunnan mielestä liikuntakeskuksen alue muotoutuu liikunnan monitoimikeskukseksi uuden jäähallin ja liikuntahallin laajennuksen valmistuttua eikä alueella ei ole enää tilaa palloiluhallille. Kasvatus- ja sivistyslautakunta katsoi lisäksi, että Kuusamon kaupunki ei voi sitoutua uusiin liikuntapaikkainvestointeihin eikä ylläpitämiseen.
– Lautakuntien tekemät päätökset vaikuttavat kuntalaisten näkökulmasta varsin ehdottomilta. Päätökset olivat tylyjä mutta hanketta ei ole myöhäistä käsitellä vieläkään. Ymmärrämme, että tällä hetkellä kaupungilla ei ole mahdollisuutta investoida ja sitoutua hankkeeseen, mutta haluamme pitää ovet auki, hän korostaa.

”Päätökset tehtiin suuressa paineessa”

Miettinen arvelee, että kielteisiä päätöksiä on tehty suurten investointien paineessa. Kuusamo on investoinut ja investoi liikuntapaikkarakentamiseen parhaillaan noin 10 miljoonaa euroa.
– Emme vaadi päätöstä investoinnista, vaan ainoastaan selvitystyön jatkamista, hän korostaa.
– Meillä on yli 200 lasta ja nuorta, joiden harrastusmahdollisuus päättyy lokakuussa. Kenttä on talven vuoksi käyttökelvoton seitsemän kuukauden ajan.
Jalkapallohalleja on ympäri Suomea, muun muassa Kuopiossa, Iisalmessa, Kajaanissa, Oulussa, Kemissä ja Rovaniemellä. Moni kuusamolainen jalkapallon harrastaja matkustaa Miettisen mukaan nyt viikoittain harjoituksiin Ouluun.

Kustannusarvio 650.000 euroa

Hallin puuhamiesten mukaan hanke on mahdollista toteuttaa myös yksityisin varoin osakeyhtiöpohjoisesti ja siten, että kaupunki ostaisi käyttövuoroja sieltä esimerkiksi koululaisille.
– Tarvitaan vain paikka.
Mahdollisista yksityisin varoin suoritettavien liikuntapaikkainvestointien tonttivarauksista päättää yhdyskuntatekniikan toimiala.
Suunnitelmat ja piirustukset hallista ovat valmiina. Pyöreä, ylipaineella toimiva tekonurmipintainen halli maksaisi 650.000 euroa ja kustannuksiin on mahdollista saada valtion avustusta. Luontevin paikka 50 x 70 metrin suuruiselle hallille olisi liikuntakeskuksen läheisyys.
– Siellä sosiaalitilat ovat valmiina mutta muitakin, järkeviä paikkoja on syytä kartoittaa.
Miettisen mukaan kaupunginjohtajalla tai -hallituksella on vielä hyvin aikaa ottaa asia uudestaan esiin.
– Otto-oikeus asian uudelleen käsittelemiseksi on voimassa 14 vuorokautta siitä, kun lautakunta on tehnyt päätöksensä. Kasvatus- ja sivistyslautakunnan kokous pidettiin 29. marraskuuta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala