• Uutiset
  • Jäähallia sovitetaan nyt
kauppakeskuksen katolle

Jäähallia sovitetaan nyt
kauppakeskuksen katolle

Julkaistu: 05.06.2014

Kaupunginhallitus ottaa kantaa hankkeeseen kesäkuun kokouksessaan

 

Pikaista remonttia kaipaavaa Kuusamon jäähallia mahdutetaan nyt postin aukiolle suunniteltavan kauppakeskuksen katolle. Suunnitelmat ovat alkuvaiheessa mutta kaupunginhallitus ottaa kantaa hankkeeseen jo kuluvan kuun kokouksessaan. Alustavat piirrokset on tehty noin 5.000 neliön suuruisesta monitoimihallista, jonka keskiössä olisi jäähalli ja sen ympärillä muita pienempiä liikuntatiloja. 

 

Postinaukion kauppakeskusta suunnittelevan SL Urakoinnin toimitusjohtaja Unto Turusen mukaan jäähalli toisi mukanaan kauppapaikkaan uudenlaisia asiakasvirtoja ja ratkaisisi Kuusamon jäähalliongelman. Yhtä mieltä ollaan siitä, että nykyinen jäähalli on tullut tiensä päähän.

– Ajatuksena on yhdistää rakennuttajan ja kaupungin tarpeet. Hanke on alkutekijöissään eli joitakin luonnoksia on piirretty mutta esimerkiksi rahoituskuvioista ei ole vielä vakavasti neuvoteltu, sanoo Turunen.

 

Vetovoimainen kokonaisuus

 

Noin 5.000 neliön suuruisen monitoimihallin keskiössä olisi ympärivuotinen jäähalli ja sen ympärillä pienempiä liikuntapaikkoja kuten skeittiparkki, trampoliini, volttimonttu ja kiipeilyseinä. Harrastajien kaipaamaa jalkapallokenttä ei monitoimitilaan mahdu, myöntää Turunen. Suunnitellun kauppakeskuksen kokonaispinta-ala on reilut 25.000 neliötä.

– Emme ole ratkaisemassa tällä vaihtoehdolla kaikkia Kuusamon liikuntapaikkaongelmia, vaan haluamme rakentaa vetovoimaisen, suuremman kokonaisuuden palvelemaan kaupungin keskustaa.

Turusen mukaan keskustan kehittäminen vaatii mittavia investointeja, jotta yli 30 vuotta jatkunut tekemättömyys saadaan kuitattua.

– Ei keskustan ongelma maalipensselillä ja kukkalaatikoilla ratkea, hän sanoo.

Kauppakeskuksen rakentamisen ajankohtaan Turunen ei ota kantaa, mutta Koillismaan Uutisten saamien tietojen mukaan se alkaisi keväällä 2015, mikäli kaupunki lähtee jollakin tavoin mukaan jäähallin investointikustannuksiin.

 

3,5–4,5 miljoonan kuluerä kaupungille

 

Myös kaupungin näkökulmasta jäähallin sijoittaminen uuteen kauppakeskukseen on ennen kaikkea keskustan kehittämistä. Yhdyskuntajohtaja Mika Mankisen mukaan uusi jäähalli tarvitaan joka tapauksessa ja jos se pystytään toteuttamaan näin ja samalla tuomaan vetovoimaa keskustaan, ollaan oikealla tiellä.

Asia on ollut esillä liikuntapaikkatyöryhmässä, keskustan kehittämistyöryhmässä sekä Luonnosta elinvoimaa kaupunkikeskustaan -hankkeen ohjausryhmässä. Epävirallisia keskusteluja katolle rakennettavasta jäähallista on käyty myös kaupunginhallituksessa sekä yhdyskuntatekniikan lautakunnassa.

– Virallisesti asia esitellään kaupunginhallitukselle kesäkuun puolivälissä pidettävässä kokouksessa. Hallitus sitten päättää, jatketaanko hankkeen viemistä eteenpäin ja millä ehdoilla.

Mankisen mukaan kauppakeskuksen ylimpään kerrokseen suunnitellun jäähallin tarkkaa kustannusarviota ei ole vielä tiedossa. Uudet jäähallit maksavat 3,5–4,5 miljoonaa euroa, eli tuohon haarukkaan Mankisen mukaan myös kaupungin osuuden olisi mahduttava.

– Tässä vaiheessa jäähallia suunnitellaan nyt näin. Jos näistä suunnitelmista joudutaan luopumaan, niin sitten alkaa uuden jäähallin suunnittelu, Mankinen lupaa.

Yhdyskuntajohtajana Mankinen sanoo olevansa odottavalla kannalla: hanketta ei olla tyrmätty mutta toisaalta sille ei ole näytetty varauksetonta hyväksyntääkään.

– Kyse on isoista kustannuksista, mutta sitähän koko keskustan kehittäminen vaatii, hän sanoo.

 

 

Sisäliikuntatiloista on entistä pahempi pula

 

Kuusamon vapaa-ajantoimessa jyvitetään parhaillaan syksyn sisäliikuntavuoroja. Kehittämispäällikkö Pauli Miettisen mukaan tilapula on pahentunut entisestään, kun SM-liigaan nousseet Pallo-Karhujen naiset tarvitsevat uusia vuoroja. Monitoimihallille olisi kova tarve paikkakunnalla.

– Periaatteenamme on, että lapset ja nuoret sekä sarjoissa pelaavat saavat parhaat vuorot ja nimenomaan liikuntahallilta. Heidän jälkeensä jaetaan myöhäisvuorot ja muille saleille.

Miettisen mukaan huutavimmin harjoittelutiloja ovat vailla salibandyn ja jalkapallon harrastajat. Joukkuelajeissa pelaa jo satoja kuusamolaisia junioreita, joille mielekkäiden harjoitusaikojen ja -paikkojen etsiminen tuottaa tuskaa. Myös tenniksenpelaajat, kahvakuulaajat, zumbaajat ja tanssijat joutuvat hakeutumaan muualle, kun liikuntahallille ei yksinkertaisesti mahdu. Tilapula kärjistyi, kun vanha lukio purettiin pois ja Tropiikin monitoimiareenasta tehtiin lasten huvipuisto.

– Toisaalta pitää ajatella siten, että olemme onnistuneet työssämme. Liikunnanharrastajien määrä Kuusamossa on selkeästi kasvanut ja moniin ryhmiin olisi enemmän tulijoita kuin mitä mukaan mahtuu. Tiloja ei vain yksinkertaisesti ole riittävästi, Miettinen harmittelee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala