• Uutiset
  • Itärajan turvallisuustilanne vaikeasti ennustettavissa

Itärajan turvallisuustilanne vaikeasti ennustettavissa

Julkaistu: 02.11.2016

Kainuun rajavartioston kapteeni Jyrki Säkkinen: Nyt on rauhallista, mutta varuillaan pitää olla

 

– Rajalla on nyt rauhallista, mutta varuillaan pitää olla. Itärajan turvallisuustilanne on vaikeasti ennustettavissa, sanoo Kainuun rajavartioston Kuusamon rajavartioaseman päällikkö Jyrki Säkkinen. Hän esitelmöi rajavartiolaitoksen toiminnasta ja ajankohtaisesta turvallisuustilanteesta maanantaina Kuusamon Maanpuolustusnaisten vuosikokouksessa.

 

– Yhteistyö niin Kainuun rajavartioston sidosryhmien kuin Venäjän rajaturvallisuuspalvelun kanssa toimii luontevasti. Tapaamme toisiamme säännöllisesti ja autamme viranomaisina toisiamme tarpeen tullen yli rajan, kapteeni Jyrki Säkkinen kertoo. Hän tapasi venäläiskollegansa Pääjärvellä viimeksi maanantain.

Säkkinen sanoo, että hyvät henkilösuhteet ovat sujuvan kanssa käymisen perusta.

– Voin keskustella kohtuullisen avoimesta venäläisen kollegani kanssa. Kun he sanovat, että rajan takana ei ole laittomia maahantulijoita, niin siihen on luotettava.

Turvapaikanhakijoiden profiili on muuttunut

 

Viime syksyn ja alkutalven turvapaikanhakijoiden tulva näkyi poikkeuksellisena piikkinä rajavartioston työssä. Valtaosa reilusta 30.0000 turvapaikanhakijasta tuli Suomeen Ruotsin kautta mutta lähes 700 itärajan yli pohjoisimpien ylityspaikkojen kautta. Nyt tilanne on rauhoittunut ja maahan tullut tänä vuonna vain noin 3.000 uutta turvapaikanhakijaa.

Säkkisen mukaan turvapaikanhakijoiden määrän vähenemiseen vaikuttavat EU:n ja Turkin välinen sopimus sekä tulijoiden profiilin muutos.

– Suurin osa tulijoista on lähtenyt Afrikasta ja pyrkii Etelä-Eurooppaan. Suomi on kaukana ja monen maan takana, hän sanoo.

Tilanne rajalla voi muuttua nopeasti

 

Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti. Säkkinen korostaa, että itärajan takainen tilanne on heikosti ennustettavissa.

– Tässä asiassa olemme Venäjän rajavartiopalvelujen tietojen varassa.

Rajavartioston työn painopiste on siirretty tietoisesti itärajalle turvallisuustilanteen muuttumisen takia. Siihen vaikuttavat myös Ukrainan tapahtumat.

– Tätä korosti myös vastikään Kuusamossa vieraillut Rajavartiolaitoksen päällikkö Jaakko Kaukanen. Painopisteen siirtäminen itärajalle tarkoittaa käytännössä sitä, että henkilöstöresursseja raja-alueen vartiostoista ei ainakaan vähennetä.

– Nyt ollaan enemmän hereillä kuin muutama vuosi sitten, kapteeni Säkkinen sanoo.

 

Kuusamossa rajaa 130 kilometriä

 

Kainuun rajavartiosto huolehtii itärajan turvallisuudessa reilun 200 henkilön, koirien sekä muun muassa riistakameroiden turvin.

Venäjän vastaista rajaa Kainuun rajavartioston alueella on 406 kilometriä, josta Kuusamossa noin 130.

Esikunta on Kajaanissa ja alueella toimii viisi rajavartioasemaa: Kortesalmi, Kuhmo, Kuusamo, Suomussalmi ja Vartius. Kansainväliset rajanylityspaikat sijaitsevat Vartiuksessa ja Kuusamossa. Lisäksi rajaliikennettä tapahtuu Kajaanin ja Kuusamon lentoasemien kautta.

Tilapäisenä rajanylityspaikkana toiminut Kuusamon Kurvinen suljettiin tänä syksynä.

 

 

”Maanpuolustustyö vienyt mukanaan”

 

Maanpuolustusnaisten Liiton pronssisella ansiomitalilla maanantaina palkittu Anu Keränen sanoo, että ”naisten vapaaehtoinen maanpuolustustyö on vienyt täysin mukanaan”.

Ensimmäisiin valmiusharjoituksiinsa vuonna 2012 osallistunut kuusamolainen toimii nyt aktiivisesti muun muassa Maanpuolustusnaisten piiri- ja paikallistasolla sekä maanpuolustuskoulutusyhdistyksessä vapaaehtoisena kouluttajana. Hän on konkari naisten valmiusharjoitusten järjestämisessä: viimeksi kuusamolainen toimi Kajaanissa syyskuussa järjestetyn Hoikka 2016 -harjoituksen varajohtajana.

Anu Keränen kertoo, että naisten maanpuolustusharrastuksessa on hyvä henki ja tekemisen meininki.

– Olen saanut mahdollisuuden tutustua hyvin erilaisiin ihmisiin ja saanut ikuisia ystäviä. Kaiken lisäksi tässä saa kokonaiskuvan maanpuolustuksesta ja oppii monia arvokkaita taitoja, Keränen hymyilee.

Siviilitöinään Keränen opettaa hyvinvointialaa Kainuun ammattiopiston Kuusamon toimipisteessä.

 

Leinonen-Viinikka jatkaa johdossa

 

Kuusamon Maanpuolustusnaiset kokoontuivat maanantaina sääntömääräiseen syyskokoukseensa.

Kokous valitsi entisen kokoonpanon uudelleen jatkamaan työtä isänmaallisten aatteiden parissa. Puheenjohtajana jatkaa Tarja Leinonen-Viinikka ja varapuheenjohtajana Anu Keränen. Muut hallituksen jäsenet ovat Hanne Lahtinen ja Anne-Kaisa Olva sekä Eija Linninen. Kokouksessa kukitettu Linninen toimii myös Maanpuolustusnaisten edustajana veteraanityötoimikunnassa.

– Maanpuolustusnaisten toiminnassa tärkeässä osassa on kouluttautuminen, puheenjohtaja kertoo.

Joulukuussa 4.12. maanpuolustusnaiset järjestävät yhdessä seurakunnan kanssa Kuusamon ensimmäisen Isänmaalliset -laulut yhteislaulu- ja kahvittelutilaisuuden. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille.

Kuusamon Maanpuolustusnaiset juhlii 40-vuotistaivaltaan vuonna 2017 ja toivottaa kaikki toiminnasta kiinnostuneet mukaan. Maanpuolustusnaisten liiton kotisivulta löytyy perustietoa toiminnasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala