Historiallinen kirkkoherran vaali

 

Kuusamon kirkkoherran vaalit alkavat sunnuntaina Taina Mannisen vaalisaarnalla

 

Kuusamossa käydään lähiviikkoina historialliset kirkkoherran vaalit, sillä kolmesta ehdokkaasta kaksi on naisia. Vaalitaiston aloittaa ensimmäiselle vaalisijalle asetettu Taina Manninen, joka pitää vaalisaarnansa sunnuntaina. Kahtena seuraavana sunnuntaina vuorossa ovat toiselle ja kolmannelle vaalisijalle asetetut Leena Pudas ja Tuomo Törmänen. Seurakuntalaiset äänestävät itselleen uuden kirkkoherran kuusamolaisista ehdokkaista sunnuntaina 4. lokakuuta.

 

Naispappi kirkkoherrakandidaattina ei ole itsestäänselvyys, vaikka papeista jo lähes kolmannes on naisia. Oulun hiippakunnassa ensimmäiset naiset vihittiin papinvirkaan vasta vuonna 2001, jolloin piispa Samuel Salmi astui virkaansa. Edellinen piispa Olavi Rimpiläinen kieltäytyi vihkimästä naisia papiksi.

Vuoteen 2001 saakka Oulun hiippakunnassa työskennellet naisteologit vihittiin seurakuntatyöhön muissa hiippakunnissa, kuten nyt Kuusamon kirkkoherraksi ehdolla oleva Taina Manninen. Hän sai pappisvihkimyksensä ensimmäisten naispappien joukossa vuonna 1988.

 

 

Vaalisaarnat keskiössä

 

Kirkkoherran vaalien keskiössä ovat perinteisesti olleet vaalisaarnat, sillä yleensä kandidaatit eivät kampanjoi näkyvästi.

Kuusamossa tästä tekee poikkeuksen kolmannella vaalisijalla oleva Tuomo Törmänen, joka on perustanut Facebookin kampanjasivustonsa. Hän perustelee sivustoaan halullaan jakaa tietoa vaalista, keskustella, ottaa kantaa ja tavoittaa seurakuntalaisia nykyaikaisella tavalla.

Jokaisen vaalisaarnan jälkeen seurakunta järjestää seurakuntatalolla kahvitilaisuuden, jossa on mahdollista jututtaa vuorossa ollutta ehdokasta.

Kaikki kirkkoherrakandidaatit kokoontuvat yhteiseen vaalipaneeliin seurakuntatalolle tiistaina 22. syyskuuta, jolloin heille voi vielä esittää kysymyksiä.

 

 

Ennakkoäänestys myös marketeissa

 

Ennakkoäänestys järjestetään syys-lokakuun vaihteessa 28.9.–2.10 välisenä aikana. Äänestyspaikkoina ovat seurakuntatalon ja Käylän kirkon lisäksi suuret marketit ja Kainuun ammattiopisto.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 4. lokakuuta. Äänestys alkaa messun jälkeen noin kello 11.15 ja jatkuu kello 20 saakka. Vaalin tulos on selvillä myöhään sunnuntai-iltana.

 

Kolme kelpoa kandidaattia

 

Taina Manninen

Ensimmäiselle vaalisijalle on asetettu Taina Manninen (s. 1962). Hänet on vihitty papiksi Kuopion tuomiokirkossa vuonna 1988. Manninen on toiminut seurakuntapapin viroissa Pielisenjoensuun, Kuusamon, Kajaanin ja Taivalkosken seurakunnissa yhteensä 21 vuotta, josta Taivalkosken vt. kirkkoherrana puoli vuotta. Manninen valittiin vuoden papiksi 2012 ja hänet tiedetään muun muassa musiikin harrastajaksi. Puoliso kaupunginjohtaja Jouko Manninen.

 

Leena Pudas

Toiselta vaalisijalta kirkkoherran vaaliin ponnistaa Posion kirkkoherra Leena Pudas (s.1977). Hänet vihittiin papiksi Oulun tuomiokirkossa vuonna 2006. Sen jälkeen hän on toiminut seurakuntapastorin viroissa Kuusamossa ja Posiolla yhteensä yhdeksän vuotta, joista viimeiset kolme vuotta Posiolla. Hän on perehtynyt myös sairaalasielunhoitoon ja suorittaa parhaillaan ylempää pastoraalitutkintoa. Puoliso Kuusamon seurakunnan talouspäällikkö Marko Pudas.

 

Tuomo Törmänen

Kolmannelle vaalisijalle hiippakunnan tuomiokapituli asetti Tuomo Törmäsen (s.1985). Taivalkosken kirkkoherrana työskentelevä Törmänen vihittiin papiksi Oulun tuomiokirkossa vuonna 2009. Ennen siirtymistään Taivalkoskelle Törmänen työskenteli Kuusamon seurakunnassa seurakuntapappina viiden vuoden ajan. Työn alla on väitöskirja ja näkyvimpänä luottamustoimena tällä hetkellä Kuusamo-seuran puheenjohtajuus. Puoliso Kuusamon seurakuntapastori Marika Villikka.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala