• Uutiset
  • Historiakeskuksen rakentaminen alkaa ehkä jo ensi vuoden lopulla

Historiakeskuksen rakentaminen alkaa ehkä jo ensi vuoden lopulla

Julkaistu: 12.10.2016

Porkkatörmän näyttelytilan kohtalosta päätetään Kuusamon kaupungin investointisuunnitelman yhteydessä

Kuusamon Karhuntassun laajentaminen ja uuden historiakeskuksen rakentaminen alkaa mahdollisesti jo ensi vuonna, mikäli rakennushankkeelle saadaan ulkopuolinen rahoitus. Nykyisen näyttelytila Porkkatörmän kohtalo ratkeaa kaupungin investointisuunnitelman yhteydessä. Sivistystoimenjohtaja Erkki Hämäläinen sanoo, että 1941 lastensairaalaksi valmistuneen rakennuksen purkamisesta ole olla keskusteltu.

Kuusamon kasvatus- ja sivistyslautakunta linjasi Porkkatörmän kohtaloa edellisessä kokouksessaan, kun se käsitteli 11 kaupunginvaltuutetun aloitetta Porkkatörmän näyttelytilan muuttamiseksi historia- ja kulttuuritilaksi. Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja oli Anne Murto.

Aloitteessa esitettiin, että Porkkatörmän entisen lastensairaalan, lastenkodin ja päiväkodin sekä nykyisen näyttelytilan ja museoesineiden varastotilat korjataan, kunnostetaan ja järjestetään yhteiseksi ja toimivaksi Historia- ja kulttuuritilaksi.

Luontevampaa Karhuntassuun

 Lautakunnan mielestä historiakeskuksen luonteva paikka on Karhuntassun, josta on kehitetty kuusamolaista kulttuuria ja luontoa esittävää keskusta vuodesta 2005, kun Hannu Hautala Luontokuvakeskus päätettiin sijoittaa Karhuntassuun.

– Luontokuvakeskuksen toiminta ja tiloissa toimiva matkailuneuvonta sitovat henkilökuntaa. Sama henkilökunta voi hoitaa Karhuntassuun suunnitellun Kuusamon historiaa ja kulttuuria esille tuovan laajemmankin näyttelytoiminnan, perustelee lautakunta.

Sivistystoimenjohtaja Erkki Hämäläinen sanoo, että näyttelytilan rakentamista Karhuntassuun puoltaa keskeinen paikka ja se, että näyttelytilaa voidaan hoitaa Karhuntassun nykyisellä henkilöstöllä.

– Toimintojen lisääminen Karhuntassuun ei lisää käyttökustannuksia. Karhuntassun toimintoja kehittämällä saadaan syntymään monipuolinen Kuusamon historiasta, luonnosta ja kulttuurista kertova keskus. Karhuntassuun syntyisi näin uudenlainen tapa tarjota matkailuneuvontaa.

Suunnitelmat valmistumassa

Historiakeskuksen rakentaminen Karhuntassun tiloihin alkaa mahdollisesti jo ensi vuoden lopulla.

– Kun suunnitelmat piakkoin valmistuvat, haemme rahoitusta rakennerahastosta. Asiasta keskustellaan myös ensi vuoden talousarvion laadinnan yhteydessä. Aikataulu riippuu ulkopuolisen rahoituksen saannista. Lähtökohta on, että rakentaminen voisi alkaa aikaisintaan ensi vuoden lopulla, Hämäläinen sanoo.

Sisällöllinen puoli tarkentuu sivistystoimenjohtajan mukaan myöhemmin. Alustava kustannusarvio on satoja tuhansia euroja, mutta Hämäläisen mukaan kuitenkin alle miljoona.

– Uuteen keskukseen siirretään Porkkatörmältä historiaa esille nostavat näyttelyt ja pienoismallit, joita nykyistetään sähköisillä ratkaisuilla. Konseptia joudutaan toki miettimään vielä.

Porkkatörmästä tarvitaan linjaus

 Porkkatörmän näyttelytilan kohtalo on Kuusamossa edelleen avoin. Hämäläinen sanoo, että keskusteluissa ei ole noussut esiin rakennuksen purkaminen.

– Rakennuksen tuleva käyttö on vielä auki. Tässä samassa yhteydessä käydään keskustelua myös siitä. On selvää, että jonkinlainen linjaus pitää saada siitä, mitä kiinteistölle tehdään.

Hyvinvointia ja terveyttä?

Valtuustoaloitteen Porkkatörmän kehittämisestä tehneiden valtuutettujen mukaan entisen lastensairaalan rakennuksesta pitäisi laatia kustannusarvio remonttiin ja entisöintiin sekä etsiä rahoitusmahdollisuuksia muun muassa Euroopan aluekehitysrahastosta.

– Talon jatkokäyttö pitää selvittää. Porkkatörmän sijainti ydinkeskustassa lähellä päiväkoteja ja ikäihmisiä mahdollistaa esimerkiksi hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä ohjelmia ja kokemuksia, aloitteen tekijät sanovat.

Porkkatörmän näyttelytila on avoinna vain sopimuksesta. Taloon on sijoitettu muun muassa pienoismallit 1930-luvun Kuusamon Kirkkokedosta, Kuusamon entisistä kirkoista sekä Juusonkartanosta ja Tavajärvestä. Porkkatörmällä on esillä myös Aukusti Tuhkan ja Juhani Kinnusen valokuvia sekä pieni Lahja Koivusen -muistonurkkaus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala