• Uutiset
  • Hirveä tarjolla myös myyntiin

Hirveä tarjolla myös myyntiin

Julkaistu: 23.10.2014

Noin 70 prosenttia Kuusamon lupahirvistä on nurin, osa seurueista lopetti jahdin, kun pyydettävää ei ole

Hirvijahti on edennyt Kuusamossa sutjakasti, sillä arviolta 70 prosenttia lupahirvistä on nurin. Monet seurueet ovat kuitenkin lopettaneet jahdin jo kolmen viikon jälkeen, kun hirviä ei yksinkertaisesti ole, sanoo Kuusamon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Nurmi. Riistanlihaa jalostava Kuusamon Lihatuotteen Pekka Hackzell puolestaan iloitsee siitä, että myös myyntiin on tarjolla tänä syksynä riistalihaa yllin kyllin.

– Siellä missä hirviä on, jahti on sujunut hyvin, sanoo riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Nurmi. Hän arvioi, että noin 70 prosenttia Kuusamo lupahirvistä on nurin.

Nurmen oma hirviporukka Vuotungissa on kaatanut kolmen jahtiviikon aikana jo 34 hirveä.

– Pystyssä on enää kaksi aikuista ja kahdeksan vasaa. Vasojen ampumista tosin harkitaan tarkkaan, sillä niitä ei ole montaa, sanoo Nurmi.

 

Moni seurue keskeyttänyt

 

Kaikilla seuroilla ja seurueilla ei ole mennyt yhtä hyvin. Muun muassa Pohjois-Kuusamossa, Ala-Kitkalla ja Meskusvaarassa jahti on lopetettu kesken kauden, koska ammuttavia eläimiä ei yksinkertaisesti ole. Nurmen mukaan myös Kärpänkylä pohtii jahdin keskeyttämistä.

Niillä alueilla, missä hirviä on, on Nurmen mukaan metsästys kohdistunut oikein eli nuoriin eläimiin.

– Viime syksyn vasatuotto on näköjään ollut hyvä ja eläimet ovat kasvaneet erinomaisesti. On hienoa, että Kuusamossa kunnioitetaan yhteistä päätöstä olla ampumatta isoja sarvipäitä. Ne ovat rauhoituksensa ansainneet, hän sanoo.

Kuusamon hirvikanta lasketaan heti, kun se lumitilanteen puolesta vain on mahdollista. Etelä-Kuusamossa lunta on riittävästi laskentaa varten, mutta pohjoisessa ei lumen vähyyden vuoksi pysty erottamaan hirven jälkeä poron jäljestä.

– Ilmoitamme sitten erikseen, kun hirvenlaskenta suoritetaan, Nurmi sanoo.

 

Hirvenlihaa riittää myyntiin

 

Myös vähittäismyyntiin on tarjolla tänä syksynä riistalihaa enemmän kuin vuosiin.

– Kyllä saa, sekä hirveä että poroa. Nyt on hyvä aika täyttää pakastearkut, sanoo Kuusamon Lihatuotteen tuotantopäällikkö Pekka Hackzell. Kilohinnat alkavat 15 eurosta ja päättyvät 50 euroon ruhonosasta ja jalostusasteesta riippuen.

Kuusamon Lihatuote nylkee, riiputtaa, paloittelee, pakkaa ja tarvittaessa jalostaa suuren osa Koillismaan, Sallan ja Kemijärven hirvistä. Myös monet kainuulaiset metsästäjät käyttävät Lihatuotteen palveluja.

– Valtaosa käsittelemästämme lihasta menee tietysti metsästäjien omiin arkkuihin, mutta olen ostanut roppeja myös myytäväksi.

 

Takki päällä jalostettavaksi

 

Niin sanotusti takki päällä eli nylkemättömänä Lihatuotteelle vietävä hirvenruho palaa metsästäjille tai myyntiin loppuun asti käsiteltynä, aina asiakkaan toiveiden mukaan. Hackzellin mukaan kulttuuri on muuttunut viime vuosina myös siten, että riistaliha halutaan jalostaa yhä pidemmälle eli esimerkiksi savustuttaa tai maustaa se käyttövalmiiksi kebab-lihaksi.

Koko ajan mennään eteenpäin, hän iloitsee.

– Myös ulkopaikkakuntalaiset metsästäjät arvostavat sitä, että tänne tuotu ruho toimitetaan heille jalostettuna kotiovelle Etelä-Suomeen. Yleensä ne kuitenkin ovat naisihmisiä, jotka soittavat ja kiittävät.

 

Tarjolla myös poronlihaa

 

Myös poronlihaa on tulossa myyntiin, kun koillisen paliskunnat pääsivät aloittamaan teuraskautensa viikko sitten. Hackzell sanoo ostavansa poroa niin paljon kuin sitä tarjotaan, sillä sen lihalla on nyt kysyntää.

Muutama viikko sitten päättyneen karhujahdin aikana Lihatuotteella käsiteltiin parisenkymmentä karhunruhoa. Niitä yrittäjä ei ostanut jälleenmyyntiin.

Vuonna 1998 perustettu Kuusamon Lihatuote työllistää seitsemän henkeä. Sen tuotanto- ja myyntitilat löytyvät Kuusamon teollisuusalueelta Kaamostieltä.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala