• Uutiset
  • Hirsikankaan rata täyteen mittaan

Hirsikankaan rata täyteen mittaan

Julkaistu: 23.08.2018

Kuusamolaisten frisbeegolffareiden unelma toteutui talkootyöllä ja Leader-tuella

Kuusamolaisten frisbeegolfin harrastajien unelma on nyt toteutunut: Hirsikankaan rata on rakennettu talkoilla ja Koillismaan Leaderin tuella täyteen mittaan eli 18-väyläiseksi. DG:n Kuusamon puheenjohtaja Markku Aikio sanoo, että kunhan Rukan rata avataan uudestaan hissirakentamisen jälkeen, Kuusamossa on kaksi erilaista, toisiaan erinomaisesti täydentävää kenttää. Lajin harrastajia paikkakunnalla on useita kymmeniä.


Täysimittainen rata on ollut frisbeegolfin harrastajien toiveena siitä lähtien, kun ensimmäiset väylät valmistuivat Hirsikankaalle vuonna 2014. Radan laajentaminen täysimittaiseksi onnistui, kun Koillismaan Leader lähti tukemaan hanketta. DG Kuusamo ry:n puheenjohtaja Markku Aikion mukaan kustannusarvio oli noin 8.000 euroa.
– Täysimittainen rata on tietysti aina täysimittainen. Laajennuspaineita aiheuttivat myös 9-väyläisen radan ruuhkat: oli päiviä, jolloin ei meinannut mahtua joukkoon.

Pelaajien määrä kasvaa nopeasti

Laajennustyöt aloitettiin heinäkuussa ja nyt alkaa olla valmista. Vain viimeiset opasteet puuttuvat. Talkootöihin on osallistunut kymmenkunta harrastajaa.
Uusi kenttä ”korkattiin” viikonvaihteessa Kuusamo Open -kisalla. Viikkokisoja järjestetään edelleen keskiviikkoisin ja ne ovat avoimia kaikille lajin harrastajille.
Aikion mukaan lajin harrastajia on Kuusamossa useita kymmeniä. Kilpailuihin on tänä kesänä osallistunut yli 40 pelaajaa, joukossa myös useita matkailijoita.
– Iltaisin täällä näkee lapsiperheitä, nuorisoporukoita ja aikuisia pelaajia. Ikähaitari on kolmesta yli 70-vuotiaisiin. Naispelaajien määrä on yllättänyt tänä kesänä iloisesti, puheenjohtaja hymyilee.
Tarkkaa määrää on Aikion mukaan vaikea arvioida, sillä kenttä on avoinna vuorokauden ympäri ja kaikkien halukkaiden käytettävissä.
– Positiivista on ollut myös se, kuinka siivosti pelaajat ovat käyttäytyneet. Roskia on ollut paljon vähemmän kuin aikaisempina kesinä vaikka pelaajien määrä on kasvanut selvästi.

Kuusamossa kaksi erilaista kenttää

Kuusamon kenttätilanne on lajin harrastajien mukaan nyt erinomainen. Rukan täysimittainen kenttä tosin on ollut osin pois käytöstä tänä kesänä hissirakennustöiden vuoksi, mutta kunhan se avataan jälleen, Kuusamossa on Aikion mukaan kaksi erilaista, toisiaan erinomaisesti täydentävää, täysimittaista frisbeegolfrataa. Myös Tropiikin läheisyydessä on heittopaikkoja.
– Hirsikankaan rata on teknisesti vaativa, mutta helppo kulkea ja saavuttaa. Rukan erittäin tasokas rata nousee korkealle ja haastaa kokeneenkin pelaajan. Yhdessä radat muodostavat kokonaisuuden, jollaista ei muualta maasta löydy. Tiedän, että jo nyt Rukalle tullaan vain pelaamaan frisbeegolfia. Hirsikankaan täysimittaisen radan myötä, uskon että lajimatkailijoiden määrä Kuusamossa lisääntyy entisestään, uskoo Aikio.
Hirsikankaalle on sijoittunut frisbeekentän lisäksi ravirata, koiraväen koulutus- ja toimintakeskus sekä paintball-toimintaa.

Toiveissa heitto- paikka keskustaan

Nopeasti suosiotaan kasvattavan lajin harrastajien toiveena olisi muutaman matalan kynnyksen heittopaikan saaminen myös kaupungin keskustaan.
– Monista kaupungeista löytyy järkevästi tehtyjä 6–9 väylän ratoja. Kuusamossakin olisi tilaa ja ennen kaikkea tarvetta tällaisille lähiliikuntapaikoille. Kaikkein nuorimmille pelaajille Hirsikangas on kaukainen paikka, varsinkin jos on liikkeellä pyörällä. Autollahan tämä on helppo saavuttaa.
Aikio sanoo, että frisbeegolf on lajina mielenkiintoinen siksi, että se sopii sekä harrastajille että aktiivisille pelaajille.
– Kuten golfissakin, myös tässä lajissa et ole valmis koskaan. Toisaalta aloittelijakin kokee helposti onnistumisen hetkiä, jotka motivoivat yhä syvemmälle lajin saloihin. Myös lajin maksuttomuus viehättää. Sekä Rukan että Hirsikankaan radat ovat pelattavissa veloituksetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala