• Uutiset
  • Heikko rupla kurittaa vielä kauan

Heikko rupla kurittaa vielä kauan

Julkaistu: 28.10.2015

 

Venäläismatkailijoiden kato jatkuu suhteessa maan valuuttakurssiin

 

Heikko rupla kurittaa suomalaisia vielä kauan, arvioi Nordean strategi Ville Korhonen. Ruplan heikko kurssi näkyy Koillismaalla muun muassa venäläismatkailijoiden vähenemisenä ja Venäjän viennin sakkaamisena mutta toisaalta Suomesta Venäjälle suuntautuvan, lähinnä polttoainematkailun kasvuna. Liikenne Kortesalmen rajanylityspaikalla kasvaa kuukaudesta toiseen.

 

Kuusamossa maanantaina 9. marraskuuta kansainvälisistä talousnäkymistä puhuva Nordean strategi Ville Korhonen ei usko ruplan kurssin eli Venäjän talouden nopeaan nousuun.

– Venäjän taloutta painavat energian ja raaka-aineiden alhaiset hinnat sekä kansainväliset poliittiset pakotteet, jotka ovat olleet voimassa jo pidempään, Korhonen sanoo.

Ruplan kurssia heiluttaa eniten energian hinta. Kun öljyn maailmanmarkkinahinta laskee, niin rupla heikkenee.

 

100 dollarista 50 dollariin

 

– Venäjän talous on kokonaisuudessaan hyvin johdannainen energian hinnasta. Öljyn hinnanlasku alkoi jo viime vuonna ja lyhyessä ajassa on tultu 100 dollarin tynnyrihinnasta nykyiseen noin 50 dollarin tynnyrihintaan. Öljy-yhtiöt ovat paineessa eikä hinta näytä kääntyvän nousuun. Tarjontaa on enemmän kuin kysyntää ja esimerkiksi markkinoille tullut liuske-energia vähentää sitä edelleen. Kukaan ei näytä olevan halukas leikkaamaan tuotantoaan, analysoi Korhonen.

Keväällä öljyn hinta näytti hetken olevan vakaantumassa, mutta kesällä se kääntyi taas alaspäin.

– Oppineita arvauksia hintakehityksestä voi ennustaa, mutta moni on sitä mieltä, että nykytasolla mennään pitkään.

Korhosen mukaan 50 dollarin tynnyrihinnan puolesta puhuvat myös pitkät johdannaissopimukset.

Öljyn alhainen maailmanmarkkinahinta näkyy myös muitten maitten kun Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän valtioiden talouksissa. Toisaalta alempi öljynhinta auttaa toisessa päässä esimerkiksi alempina polttoaine- ja energiakustannuksina.

 

Ei merkkejä liennytyksestä

 

Ruplan kurssin nouseminen vaatisi Korhosen mukaan paitsi öljyn hinnan merkittävää kallistumista, myös pikaista liennytystä. Merkkejä rauhasta sen kummemmin Ukrainassa kuin Syyriassakaan ei kuitenkaan ole, päinvastoin, tilanteet jatkuvat hyvin hankalina.

– Nopeaa käännettä Venäjän taloudessa ei ole näkyvillä. Todennäköistä on, että venäläisten turistien määrä Suomessa vähenee samassa suhteessa kun rupla heikkenee.

 

Suomi ajautui varjojen taskuun

 

Strategi Ville Korhosen mukaan Suomen heikon taloustilanteen taustalla on Venäjän viennin sakkaamisen lisäksi moni yhtäaikainen tapahtuma.

– Ruplan romahtaminen, Nokian hiipuminen ja metsäteollisuuden murrokset lyövät meille nyt voimalla. Monet hankalat asiat vaikuttavat yhtä aikaa ja ovat ajaneet meidät tähän varjojen taskuun. Uskon kuitenkin, että nousu on vain jonkun matkan päässä. Suomen kansantalous menee talouden luottamuslukujen valossa koko ajan eteenpäin.

Korhosen mukaan Suomessa ollaan kasvun alla kuitenkin pakon edessä. Rakenteellisia uudistuksia on tehtävä ja esimerkiksi työmarkkinoille tarvitaan enemmän joustoja.

– Hallituksen on löydettävä sellaisia ratkaisuja, joilla on suoria vaikutuksia. Se vauhti, millä Suomi on velkaantunut ja kuinka suuri budjetin alijäämämme on, ajaa meidät Kreikan tielle, ellemme tee pikaisesti jotakin. Emme voi jäädä seisomaan ja odottamaan, että kansainvälisen kaupan nousu vetäisi meidän imussaan kasvuun.

 

Mainio viesti Keskuspankilta

 

Vaikka Suomen ja Venäjän taloustilanteet ovat hankalat, näkee Korhonen valoa maailmantalouden kasvussa. Se kasvaa noin kolmen prosentin vuosivauhdilla, ei nopeasti, mutta kuitenkin. Alkuvuodesta ennustettiin jopa neljän prosentin kasvua, mutta Kiinasta tulleet ”hieman heikommat uutiset muuttivat kasvuodotukset vaisummiksi”.

– Esimerkiksi USA:ssa, Saksassa ja Espanjassa kansantaloudet ovat kääntyneet selvään kasvuun. Nyt odotetaan lisää hyviä uutisia. Euroopan Keskuspankin EKP:n viesti siitä, että ollaan valmiita elvyttämään lisää, on mainio viesti. Reaalitalouden kannalta ei ehkä iso, mutta kokonaisuudelle hyvä asia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala