• Uutiset
  • Hauet uhkaavat istutuksia

Hauet uhkaavat istutuksia

Julkaistu: 29.03.2017

Kantokylän yhteisen kalaveden osakaskunnan kokous alkoi komeasti Kankkusen ja Revon jääradalta

Haukikannan voimakas kasvu uhkaa kalavesiä myös Kantokylän osakaskunnan alueella. Osakkaat saivat vuosikokouksessa puheenjohtajaltaan Jukka Määtältä rohkean kehotuksen keväiseen iskukoukkupyyntiin. Mikäli kantaa ei saada kuriin, käyvät istutuksen Määtän mukaan tarpeettomiksi. Kokouspäivä aloitettiin komeasti tutustumalla Raatesalmella toimivaan Juha Kankkusen ajokouluun ja hakemalla vauhtia viereisiltä jääradoilta.

Kantokylän yhteisen kalaveden osakaskunnan riesana ovat puheenjohtaja Jukka Määtän mukaan hauet. Ne uhkaavat erityisesti istutettuja kalanpoikasia ja ellei kantaa saada kuriin, voivat istutukset käydä Määtän mukaan jopa tarpeettomiksi. Hän kertoi saaneensa saaliiksi kahdeksan kiloisen hauen, jonka mahasta löytyi puolen kilon made.

– Olemme tehopyytäneet haukia muun muassa yhdessä uistelijoiden kanssa, mutta paljon olisi vielä tehtävää. 3.000 kiloa haukea pois järvestä on paljon, mutta se ei riitä. Uskon, että keväinen iskukoukkupyynti voisi tarpeeksi laajana olla yksi keino kannan taltuttamiseen, Määttä sanoi.

Kokouksessa mukana ollut jääliläisen Calasta Oy:n toimitusjohtaja Jukka Siikaluoma vakuutti, että hauelle on kyllä ostajia.

– Enemmän on pulaa raaka-aineesta, hän totesi.

Lupamyynti laskutukseen

Varsinaisessa kokouksessa hyväksyttiin osakaskunnan uudet säännöt. Lupamyynti muuttuu sähköiseksi ja tulee perustumaan ennakkolaskutukseen. He, joilla ei ole käytössään sähköpostia, voivat asioida lupa-asioissa Matti Törmäsen luona tiettyinä päivinä. Törmänen palvelee lupa-asioissa myös mökkiläisiä ja matkailijoita.

– Muutoksen taustalla on paitsi nykyisen käytännön tuoma kohtuuton työmäärä, myös se, että siirrymme lupamerkeissä kolmen vuoden jaksoihin. Seuraavan kerran kilpukat uusitaan ensi vuonna.

Muojärven selkävesien verkkojen silmäkokorajoituksia kalastusalueen määrääminä osakaskunta ei hyväksynyt, vaan tekee tarvittavat rajoitukset jatkossa itse yhdessä Muojärven muiden osakaskuntien kanssa.

– Kuorinkijärven taimenistutus ei toteudu vielä tänä vuonna, koska Luke ei pysty toimittamaan 2-vuotiasta järvitaimenen poikasta. Näin ollen verkkojen silmäkokorajoitustakaan ei tarvita ja pyynti voi jatkua entisellään, Määttä kertoo.

Tapahtumarikkaan päivän aluksi Kantokylän yhteisen kalaveden osakaskunta palkitsi Kalatalouden Keskusliiton hopeisella ansiomerkillä Jouko Lämsän, Tuomo Ollilan, Timo Siikaluoman ja Jouko Törmäsen.

Ovet avoimina Raatesalmelle

Kantokylän yhteisen kalaveden osakaskunnan tuloista merkittävä osa tulee vesialueen vuokraamisesta Juha Kankkusen Driving Academyn taustalla olevalle Zonetcom Oy:lle.

Yhteistyö kalastuskunnan ja yrityksen kesken on Määtän mukaan sujunut erinomaisesti jo neljä vuotta. Toimintaansa osakkaille lauantaina esitelleet Juha Repo ja Juha Kankkunen ovat myös tyytyväisiä yhteistyöhän kuusamolaisten kanssa niin Raatesalmella kuin kahdessa muussakin Kuusamon toimipaikassaan.

Yritys tarjoaa ajokoulutusta autonvalmistajille ja omille asiakkailleen. Tämän vuoden toiminta päättyi maaliskuun lopussa.

– Kovasti meitä on houkuteltu muualle, mutta täällä meidän on hyvä. Kunhan lentoyhteydet vain saataisiin paremmin toimivammiksi, kommentoi Juha Kankkunen ohjatessaan Jukka Määttää autoon ja ajelulle yrityksen jääradoille.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala