• Uutiset
  • Floristien Neidonkenkä koristaa karhupatsasta

Floristien Neidonkenkä koristaa karhupatsasta

Julkaistu: 06.09.2018

Mustikanvarpu on floristin vastaisku markettien ruusukimpuille

Kuusamossa koolla olevien suomalaisten ja japanilaisten floristien lahja perjantaina 150-vuotisjuhliaan viettävälle Kuusamon kaupungille on kelosta tehty Neidonkenkä-asetelma karhupatsaan juurelle. Puutteenkylän Puutarhalle kokoontuneet floristit opiskelivat neljä päivän ajan luonnonmateriaalien käyttöä kimppujen sidonnoissa. – Mustikanvarpu on floristin vastaitku markettien ruusukimpuille, sanoo kouluttaja, floristihortonomi Jouni Seppänen.


Perjantaina Kuusamotalon edustalla paljastettava Sulo Karjalaisen ja Juuso-karhun patsaan edustaa somistaa näyttävä Neidonkenkä-asetelma. Sen tekivät maanantai-iltana Kuusamoon kokoontuneet noin 40 floristia ja alan opiskelijaa. Joukossa oli myös japanilaisia alan taitajia.
Idean asetelmasta keksi floristeja kouluttanut helsinkiläinen floristihortonomi Jouni Seppänen. Hän on Suomen Orkideayhdistyksen pitkäaikainen vaikuttaja ja halusi siksi asetelmaan syksyisen, talvehtimaan valmiin Neidonkengän.
– Neidonkenkä symboloi Kuusamon ainutlaatuista luontoa. Se oli helppo valinta teoksen aiheeksi, hän sanoo.
Kelosta ja muusta puumateriaalista koostuva teos on yleisön ihailtavana niin kauan kuin se kestää – Seppäsen mukaan mahdollisesti jopa vuosia.

Tuotteistaminen kukkakauppiaan ammattitaitoa

Neidonkenkä-työ valmistui osana Kuusamossa Puutteenkylän Puutarhalla pidettyä kukkakauppa-alan ammattilaisille suunnattua kurssia. Mukana oli 40 kurssilaista ympäri Suomea ja puolet heistä on japanilaisia. He tulivat Suomeen ja Kuusamoon nimenomaan kurssin innoittamina.
– Luonnonmateriaalit kiinnostavat japanilaisia todella paljon, mutta ongelmana on niiden saatavuus. Ei meillä ole tällaista luontoa, sanoo ryhmää vetänyt, Suomessa floristikoulutuksensa saanut Lii Henttinen.
Puutteenkylän Puutarhan yrittäjän, Terttu Tuovilan mukaan kurssin tarkoituksena oli kehittää kurssilaisten ammattitaitoa ja opetella hyödyntämään luonnonmateriaaleja jokapäiväisessä kukkakauppiaan töissä. Yksi osa-alue on myös uusien tuotteiden kehittäminen ja tuotteistaminen.
– Mustikanvarpu on floristin vastaisku markettien ruusukimpuille. Jo noin 70 prosenttia leikkokukista myydään marketeista. On hienoa, että suomalaisten kukkien käyttö kasvaa, mutta samalla se haastaa erikoiskaupan. Meidän on tuotteistettava ja myytävä palvelumme aivan uudella tavalla, Helsingissä Runebergin Kukan yrittäjänä toimima Seppänen sanoo.

Ekologisesti ja eettisesti oikeita valintoja

Kukkakauppojen erityisosaamista on muun muassa kukkien kestävyydestä huolehtiminen sekä eettisyys. Seppäsen mukaan alan yrittäjät suosivat lähellä ja eettisesti tuotettua.
– Pohjoismaissa ei esimerkiksi ruusuja kasvateta enää kuin hyvin harvoissa paikoissa, Suomessakin vain yhden hehtaarin alueella. Pyrimme ostaman leikkokukkamme Euroopasta, jos vain mahdollista, hän sanoo.
Markettien reilunkaupan ruusut tulevat Keniasta ja Seppänen suhtautuu niihin hyvin varauksellisesti.
– Ammattikunta puhuu veriruusuista: naiset keräävät ruusuja minimipalkalla ilman hanskoja, sillä se nopeuttaa työtä. Tästä nimi veriruusu, Seppänen sanoo.
Hänen mukaan ruusujen tuotanto niin Afrikassa kuin Etelä-Amerikassa on usein myös ekologisesti kestämättömällä pohjalla.
Kuusamossa nyt toista kertaa järjestetyn kurssin taustavoimana oli Suomen kukkakauppiasliiton Pohjois-Suomen piiri. Floristit tekivät käsitöinä Kuusamo 150-maljakkoja ja Neidonkenkätaulun sekä muita töitä. Kaikki työt pohjautuivat luonnosta kerättävään materiaaliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala