• Uutiset
  • Flöjt ainoa varma ehdokas

Flöjt ainoa varma ehdokas

Julkaistu: 06.08.2014

Koillismaan eduskuntavaalien ehdokasasettelupakka vielä täysin auki

 

Ensi kevään eduskuntavaaleihin on vielä reilusti aikaa, mutta puolueet asettavat ehdokkaitaan jo täyttä päätä. Puolueiden tavoitteena on saattaa listat vähintään alustavaan kuntoon alkusyksyn aikana. Koillismaalla asettelusta on tulossa erityisen mielenkiintoinen, joskaan varmoja ehdokkaita ei ole vasta kuin yksi: Vihreiden Mika Flöjt.  

 

Kimurantein tilanne Kuusamossa on keskustan kohdalla. Kunnallisjärjestön esivaalin voittanut Ulla Parviaisen kannatus mitataan seuraavaksi Iijokilaakson jäsenäänestyksessä. Kuusamolaiset, taivalkoskiset, pudasjärviset ja iiläiset äänestävät keskuudestaan kaksi ehdokasta piirikokouksen syyskuun alussa vahvistavalle ehdokaslistalle. Iijokilaakson vaalissa ehdokkaina ovat Parviaisen lisäksi Niilo Keränen Taivalkoskelta ja Vesa Riekki Pudasjärveltä.

– Meillä on selkeä suositus alueellisesta paikkajaosta ja pyrimme kunnioittamaan jäsenvaaliemme tulosta, sanoo keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Minna Siira.

Piirikokouksella on kuitenkin Siiran mukaan mahdollisuus puuttua ehdokasasetteluun siten, että listalle saadaan kokonaisuutta ajatellen kattavasti molempia sukupuolia, eri-ikäisiä ja eri ammattiryhmien edustajia. Eli jos Parviainen tai Keränen jää Iijokilaakson vaalissa kolmanneksi, on heillä silti mahdollisuus nousta listalle.

Ulla Parviainen sanoo kunnioittavansa tulevia äänestyspäätöksiä ja kokousratkaisuja, mutta olevansa liikkeellä tosimielellä.

– Tunnen suurta kiitollisuutta siitä, että minut on asetettu tähän tehtävään. Realismia olisi se, että jos kuusamolaiset oikeasti haluavat edustajansa eduskuntaan, pitäisi tehdä enemmän yhteistyötä. Puolueaktiivina toki tiedän, kuinka tärkeitä omat, alueelliset ehdokkaat puolueille ovat, hän sanoo.

 

Ehdolle, jos Soini pyytää

 

Kuusamossa on malttamattomasti odotettu perussuomalaisten Joukamo Kortesalmen päätöstä mahdollisesta ehdokkuudesta. Kortesalmen mukaan asia saattaa ratketa jo ensi tiistaina, kun perussuomalaisten johto tapaa järjestösihteereitään.

– Olen sanonut, että jos riittävän korkealta taholta tulee pyyntö, niin lähden mukaan. Ja jos ehdolle lähden, niin ilman muuta menemään läpi, hän kommentoi. Eli Kortesalmi lähtee ehdolle, jos puheenjohtaja Timo Soini sitä esittää.

Kortesalmen vaakakupissa painavat toisaalta intohimoinen halu tehdä politiikkaa, mutta toisaalta kolme pienen tytön yksinhuoltajuus. Hän sanoo tietävänsä tarkoin, mitä kansanedustajan työ on.

– Minun silmissäni siinä ei ole minkäänlaista gloriaa, vaan se on tauotonta työtä, rengin hommaa. Kun muut lomailevat, kansanedustaja Kortesalmi kiertää maakunnan markkinoita ja toreja.

 

Ei Raatikaista eikä Kurvista

 

Vastausta mahdolliseen ehdokkuuteen on odotettu myös vasemmistoliiton Tarmo Raatikaiselta ja demareiden Jaana Kurviselta (ent. Jurmu). Raatikainen sanoo tiukasti, että ei missään tapauksessa ole käytettävissä.

– Minun osaltani homma on taputeltu. Olen ollut ehdolla neljä kertaa ja se saa riittää. Tukan harmaantuessa ja parran pidetessä on aika tehdä tilaa nuoremmille.

Kortesalmen tavoin myös Raatikaisen vaakakuppia keinuttaa perheen kuopus, jonka kanssa isä mielisi viettää enemmän aikaa.  Vasemmistoliiton listaa täydennetään elokuun 14. päivään saakka. Raatikaisen mukaan tavoitteena on ehdokas myös Kuusamosta, tällä kertaa mahdollisesti nainen.

– Mutta onhan tästä jännittävä näytelmä rakentumassa joka tapauksessa. Keskustalaisten tilanne on kutkuttava ja uskon, että Mika Flöjt saattaa yllättää, sanoo Raatikainen.

 

Kova homma kenelle tahansa

 

Vihreiden listoille jo nimetty Mika Flöjt lähtee taistoon tosissaan, sillä Oulun piirissä äänet menevät uusjakoon, kun kansanedustaja Satu Haapanen ei asetu enää ehdolle.

Joukamo Kortesalmen mukaan Flöjtillä on kaikki mahdollisuudet tulla valituksi, ellei hän itse lähde mukaan.

– Koillismaalaisen ehdokkaan läpimenoon tarvitaan yli 60 prosenttia äänistä muulta kuin Koillismaalta. Se on kova homma kenelle tahansa, hän sanoo.

Kokoomus asettaa Kuusamossa oman ehdokkaan, mutta ei paljasta vielä kenet. Edellisissä vaaleissa ehdolla ollut Martti Turunen ei sano uudelle ehdokkuudelleen eitä, juuta eikä jaata.

– Asiaan tulee selvyys alkusyksyn aikana, hän lupaa.

 

 

Demareilla ei ehdokasta

SDP on puolueista ainoa, joka ei tässä vaiheessa usko omaan ehdokkaaseen Kuusamossa. Useita kertoja ehdolla olleen Leena Mustosen mukaan on 99-prosenttisesti todennäköistä, että kuusamolaista ehdokasta ei listoille saada.

– On tosi harmi, että Jaana Kurvinen ei ole käytettävissä. Hän sai hyvän pohjan edellisissä vaaleissa ja olisi ollut erinomainen ehdokas. Minun kohdaltani aika on mennyt jo ohi, kommentoi Mustonen omaa ehdokkuuttaan.

Kuusamon demarit olivat lähdössä rintamana taivalkoskelaisen Lauri Hietalan taakse. Jo suostumuksensa antanut nuori mies joutui kuitenkin vetäytymään vaaleista paikkakunnalta muuton vuoksi, sillä Taivalkoskelta ei töitä löytynyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala