• Uutiset
  • Enemmän yhteistyötä ja yksituumaisuutta

Enemmän yhteistyötä ja yksituumaisuutta

Julkaistu: 28.06.2018

5-vuotiaan Pro Kuusamon yleistilaisuus houkutteli yli 150 ihmistä
nauttimaan paikallisista tuotteista ja pohtimaan tulevia vuosia

Mahdollisuuksia on, mutta myös haasteita. Näin kommentoitiin Pro Kuusamon 5-vuotistilaisuuden asiantuntijapaneelissa keskiviikkona Kuusamon Myllyllä. Jotta luontoon pohjautuvat elinkeinot saisivat niille kuuluvan mahdollisuuden, tarvitaan panelistien mukaan nykyistä enemmän yhteistyötä ja yksituumaisuutta sekä vuoropuhelua yli toimialarajojen. – Kuusamon henki pitää saada puhallettua jälleen eloon, kiteytti Pölkky Oy:n talousjohtaja Kari Miettunen.


Paneelissa pohdittiin luontoon pohjautuvien elinkeinojen tulevaisuutta Kuusamossa. Mukana olivat Miettusen lisäksi matkailuyrittäjä Jussi Tupasela Outdoor Passion Finland Oy:stä, MTK Kuusamon tuore puheenjohtaja Tuomas Laakkonen, porotalousyrittäjä Sanna Kynkäänniemi sekä Pro Kuusamon edustajina Marja Salokangas ja Anna Kantola.
Luontoon pohjautuvien elinkeinojen moottoreita Kuusamossa ovat matkailu ja metsätalous. Pölkky Oy:n talousjohtaja Kari Miettusen mukaan metsätalouden kehitys on ollut todella vahvaa viimeisten viiden vuoden aikana.
– Metsäteollisuus elää symbioosissa ja on erittäin riippuvaisia metsänomistajista sekä ekosysteemistämme. Sitä pitää varjella ja on huolehdittava myös kilpailukyvystä, jotta voimme investoida tulevaisuuden tarpeisiin. Olemme yksi maailman syrjäisimmistä jalostajista, mutta yhteistyöllä meillä on mahdollisuus menestyä myös jatkossa.

Jalostusastetta nostettava yhä

Miettusen mukaan Pölkky Oy on kasvanut viiden viime vuoden aikana 60 prosenttia. Kotimaan myynnin sijasta yritys on keskittynyt vientiin ja onnistunut siinä. Kasvua on tullut erityisesti jalostusasteen nostosta.
– Metsäteollisuus on löytänyt vientikilpailukyvyn ja sitä pitää puolustaa kaikin keinoin. Tulevien vuosien aikana metsäteollisuus siirtyy yhä vaativampiin tuotteisiin ja myös metsien arvo muuttuu. Meidän velvollisuutemme on huolehtia, että, että luonto säilyy ja metsämme kasvavat, Miettunen korostaa.
Myös matkailun näkymät ovat valoisat. Yrittäjä Jussi Tupaselan mukaan työ luonnon parissa tarjoaa haasteita mutta ennen kaikkea mahdollisuuksia tulevina vuosina. Maailman matkailu katsoo puhtaaseen, rauhalliseen ja hiljaiseen pohjoiseen.
– Tästä olemme ottaneet koppia myös omaan yritykseemme. Kasvun rajat ovat vain päässämme, Tupasela sanoo.

Vuoropuhelulla ylös- ja eteenpäin

Maatalouden näkymät ovat toisensuuntaista. MTK Kuusamon puheenjohtaja Tuomas Laakkosen mukaan viisi vuotta sitten tilanne oli huomattavasti valoisampi kuin nyt. Harmaita pilviä elinkeinon ylle luovat nyt muun muassa EU:n Venäjä-pakotteet. Myös tuottajahinnat ovat tippuneet voimakkaasti. Esimerkiksi maitolitra hinta on pudonnut 10–15 senttiä.
– Pikkuhiljaa kuitenkin mennään ylös- ja eteenpäin. Tilakoko tosin kasvaa eli pientilat näyttävät häviävän. Tarvitaan rohkeutta investointeihin.
Kuusamossa on tällä hetkellä 51 maidon- ja 14 lihantuottajaa. Uskoa tulevaisuuteen tuovat omat meijeri ja juustola.
Metsä- ja maatalouden rinnalla perinteisimmin luontoon pohjautuu elinkeinoista porotalous.
– Porotalous on erittäin herkkä ja riippuvainen luonnosta. Elinkeinon tulevaisuus perustuu vasatuottoon ja näihin lapsiin ja nuoriin, jotka ovat tulleet mukaan elinkeinotoimintaan. Tässä on mahdollisuus monelle perheelle, kiteytti nuori yrittäjä Sanna Kynkäänniemi.
Kynkäänniemen mukaan noin 90 kuusamolaisperhettä elää porotaloudesta ja ala työllistää reilut 130 ihmistä. Vaikutukset ovat merkittävät myös välillisesti niin matkailun kuin elintarviketuotannon kautta.
– Vuoropuhelua yli toimialojen. Sitä me tarvitsemme, jotta meillä kaikilla on mahdollisuus kasvaa ja kehittyä.

Tehdään asioita toisin kuin muualla

Myös Anna Kantola ja Marja Salokangas korostavat yhteistyön merkitystä.
– Vanhan sanonta, että kun olet kaukana, niin näet lähelle, pitää paikkansa edelleen. Joskus tuntuu siltä, että me ulkokuusamolaiset näemme alueen mahdollisuudet ja ainutkertaisuuden paikallisia paremmin. Onhan tämä upeaa seutua, kommentoi Marja Salokangas.
Kari Miettusen mukaan Kuusamo-henki pitää herättää uudelleen eloon.
– Tiedostetaan haasteet ja yritetään saada kaikki mukaan vastaamaan niihin. Kuusamossa on aina osattu uida vähän vastavirtaan ja tehdä asioita toisin. Näitä ihmeitä ihmiset muualta maailmasta tulevat tänne katsotaan Uskon, että luontoon tämä tulevaisuutemme perustuu yhä vahvemmin, Miettunen sanoo.

Kalakeittoa ja porokärkkäreitä

Puheiden lisäksi tilaisuudessa oli tarjolla alueen ja myllyn historiaa, suppailua sekä maistiaisia paikallisista tuotteista.
Jarmo Pitkäsen loihtima Kallunkijärven kalakeitto perustui huolella keitettyyn kalaliemeen sekä hauki- ja ahvenhelmiin. Kalakeiton kaverina oli kuusamolaista ohrarieskaa ja paikallista savujuustoa. Kuusamon Lihatuotteen porokärkkärit sekä nokipannukahvit ja kampansisut varmistivat sen, että kenenkään vatsa ei jäänyt tyhjäksi.
Juhlat houkuttelivat Kuusamojärven rantaan noin 150 vierasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala