Ei mitään piiperrystä

Julkaistu: 09.11.2016

 

Villiruoasta on tullut oikea valtti kuusamolaiselle ravintola- ja matkailuelinkeinoille

 

Ei enää mitään piiperrystä, vaan oikea valtti ravintolallemme, sanoo Ruka Kuksan myynti- ja markkinointijohtaja, yrittäjä Marjo Määttä villiruoasta. Kuksassa on tarjottu villiruokaa nyt vuoden ajan ja sen kysyntä on yllättänyt yrittäjät täysin. Ongelmana on villiruoan saatavuuden turvaaminen ympäri vuoden.

 

Villiruoka on Kuusamossa suojattu brändi. Wild Food Kuusamo Lapland koostuu noin 50 paikallisesta yrityksestä, jotka tuovat villiruoan ja siihen liittyvät elämykset ylpeydellä kotimaisten ja kansainvälisten matkailijoiden saataville.

– Yrityksiimme lukeutuu villiruoan tuottajia, elämyspalvelu- ja majoitusyrityksiä, ravintoloita sekä vähittäiskauppoja, sanoo Naturpoliksen villiruokahankkeen projektipäällikkö Elisa Kangasaho.

 

Villiruoka on laadun tae

 

Ravintola Rukan Kuksassa villiruoka on ennen kaikkea laadun tae.

– Laadukas ja muista erottuva ruoka on todellinen matkailuvaltti. Varsinkin kansainväliset matkailijat arvostavat raaka-aineidemme ja luontomme puhtautta, myynti- ja markkinointijohtaja Marjo Määttä sanoo.

Määtän mukaan ruokamatkailu on voimakkaasti kasvava trendi, jossa Suomella ja erityisesti Koillismaalla on hyvät mahdollisuudet menestyä ja nostaa matkailu aivan uudelle tasolle.

– Meidän ravintolamme elää jo villiruoalla, hän sanoo.

 

Villiruoka esiin ylpeydellä

 

Määtän mukaan koillismaalainen villiruoka pitää tuoda esiin ylpeydellä.

– Se on enemmän kuin vain ruokaa, se on elämys, ja jokaisen kuusamolaisen ravintolan pitäisi oivaltaa tämä.

Määttä kiittelee villiruokaprojektia, joka korostaa puhtaiden, paikallisten raaka-aineiden merkitystä myös kouluruokailuissa. Esimerkiksi tonnikalan sijaan koululaiset syövät yhä useammin paikallista muikkua.

– Jos emme jaksa korostaa raaka-aineiden merkitystä, on vaarana, että ihmiset unohtavat ruoan alkuperän. Meidän tehtävämme on tukea näin myös tuottajia.

Villiruoka tulee luonnosta

 

Villiruoka on kaikkea puhtaasta luonnosta saatavaa ruokaa. Käsite kattaa lihat, kalat, sienet, marjat ja yrtit.

– Emme voi saada luomustandardia esimerkiksi poron- tai hirvenlihalle, mutta metsistämme yli 99 prosenttia on luomua, sillä niitä ei lannoiteta. Villiruoka on meidän käsitteemme.

Ravintola Kuksassa villiruokaa on muun muassa paikallisilta kalastajilta hankittu kala, hirviseurueilta ostetut hirvet, Kuusamossa valmistettu hirvimakkara, luonnonvaratuottajien toimittamat villiyrtit sekä itse poimitut sienet ja pihlajanmarjat.

Määtän mukaan Kuusamossa koulutettavat luonnonvaratuottajat ovat erittäin tärkeä osa villiruoka-ketjua. Naturpolis kartoittaa parhaillaan alueen luonnonvaratuottajia ja heidän tarjontaansa.

– Jotta ketju ei katkea, tarvitaan säännölliset toimitukset ja oikein hinnoitellut tuotteet, Määttä tietää.

 

Sesongin mukaan

 

Ravintola tarvitsee raaka-aineita ympäri vuoden, joskin tarjottava rakentuu aina vuodenajan sesongin mukaan.

– Esimerkiksi nokkosta käytämme mielellämme ympäri vuoden. Kesällä keräämme sitä myös itse ja käytämme tuoreena, mutta talven varalle ostaisimme mielellämme kuivattua nokkosta ja muita jalostettuja luonnontuotteita, hän kertoo.

Viime kesänä yrittäjäperhe urakoi pihlajanmarjahyytelönsä raaka-aineet itse pihapuistaan. Määttä sanoo, että päivä oli ikimuistoisen mukava, mutta ajan olisi voinut käyttää toisinkin.

Nokkosen lisäksi Kuksan keittiössä käytetään paljon koivunlehteä, mesiangervoa, väinönputkea ja maitohorsmaa.

Aivan kaikki Kuksassa tarjottava ei luonnollisesti ole villiruokaa, mutta valmistuksessa villiruoka-filosofiaa ei unohdeta. Naudan sisäfileepihvit tulevat pieneltä pohjoissuomalaiselta tuottajalta ja kananliha maustetaan villiyrteillä, sillä muuten siitä on vaikea saada villiä.

 

Haaste myös keittiön kokeille

 

– Asiakkaamme tulevat Kuksaan syömään villiruokaa. Brändi on lyönyt itsensä läpi todella nopeasti.

Yrittäjänä Määttä iloitsee myös keittiönsä vetovoimasta. Kun nuoret ammattilaiset saavat mahdollisuuden kehittää itse omaa työtään ja reseptiikkaansa, työhön tulee aivan uusi ulottuvuus.

– Kokkipiireissä keittiömme on huomattu ja meille tulee jatkuvasti hakemuksia eri puolilta Suomea, Määttä iloitsee.

Kuksan talvilista julkaistiin viime viikolla. Erityisesti riistalankku sekä itse tehty jäätelö kiinnostavat ruokailijoita.

 

 

120 sveitsiläistä maistelee villiruokaa Kuusamossa

 

Villiruoka on erityisen näkyvästi esillä ja maisteltavana kuluvalla viikolla Rukalla, kun alueella vierailee 120 sveitsiläistä toimittajaa ja matkailualan toimijaa tutustumassa talviaktiviteetteihin. Asialla on lentoreittejä Keski-Euroopasta Rovaniemelle avaava saksalainen lentoyhtiö Germania.

– Ruka-Kuusamon alue on erittäin iloinen Germanian, Glur Reisenin ja Visit Finlandin aloitteesta tuoda näin suuri joukko sveitsiläisiä matkanjärjestäjiä ja mediaa alueellemme. Sveitsi on yksi päämarkkina-alueistamme Euroopassa, ja suurella innolla toivotammekin heidät tervetulleiksi, iloitsee Ruka-Kuusamon alueen kansainvälinen myyntijohtaja Kimmo Rautiainen.

Villiruoka ja sen merkitys korostuu myös tv-kokki Sara La Fountainin ja tuotantojohtaja Ulla Panuman vierailulla perjantaina Kuusamossa. He kertovat tulevasta Suomen ruokamatkailuohjelmasta ja Kuusamoon ja Taivalkoskelle kohdistuvista kuvaussuunnitelmistaan Rukan Kuksassa.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala