hi5
  • Uutiset
  • Eduskuntavaaleista jättipotti

Eduskuntavaaleista jättipotti

Julkaistu: 23.04.2015

 

Juha Sipilä kiskoi Arkadianmäelle Koillismaalta Ulla Parviaisen ja Niilo Keräsen

 

Hymyt olivat herkässä sunnuntai-iltana Kitkantiellä, kun eduskuntavaalien tulos oli selvillä ja Ulla Parviaisen paikka Arkadianmäellä varma. Hymytöntä naamaa ei näkynyt Ulla Pirtissä keskiviikkonakaan, kun kuusamolaiset kahvittelivat sankoin joukoin edustajansa kanssa. Koillismaalaisilla on tuplasti aihetta iloon, sillä jättipotti näissä vaaleissa tarkoittaa kahta edustajaa parlamenttiin: Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän imussa eduskuntaan palaa nyt myös Niilo Keränen Taivalkoskelta.

 

Sunnuntai-illan huikeasta jännityksestä ei näkynyt Kitkantiellä enää keskiviikkona jälkeäkään. Viimeiseen asti paikastaan kalajokisen Eija Nivalan kanssa kisannut Ulla Parviainen oli omiensa joukossa yhtä hymyä.

Sunnuntai-iltana lopullista tulossa Ulla Pirtin vaalivalvojaisissa jännittänyt Pauli Saapunki sanoi aavistaneensa koko ajan, että Koillismaalta saadaan neljän vuoden tauon jälkeen kaksi edustajaa Arkadianmäelle.

– Mutta sitä en arvannut, että kisa menisi näin tiukaksi, kommentoi Saapunki sunnuntaina. Saapungin vierellä tulosta jännitti myös häntä ennen Koillismaata kansanedustajana eteenpäin vienyt Mauno Manninen.

 

Vaali-ilta oli trilleri

 

Parviainen nappasi paikkansa lopulta 54 äänen erolla kalajokiseen kirkkoherraan. Parviainen kävi tiukan taiston listansa viimeisestä paikasta myös raahelaisen Hanna-Leena Mattilan kanssa. Vaalien tulos vahvistettiin keskiviikko-iltana ja lopulliset äänimäärät saattavat muuttua hieman.

– Sunnuntai-ilta oli pelottavan jännittävä. Onneksi kävi näin päin, kommentoi Parviainen tulosta. Hän keräsi lopulta 4.531 ääntä, joista yli 3.900 ääntä kotikunnastaan Kuusamosta.

Niilo Keräsen äänistä valtaosa tuli Oulusta. Kuusamosta hän sai 865 ja kotikunnastaan Taivalkoskelta 1.004 ääntä.

Koillismaalaisittain vaalien suurin pettymys oli vihreiden Mika Flöjtin äänimäärä. Näyttävästi muun muassa Oulussa ja Kainuussa kampanjoinut Flöjt jäi puolueensa listalla kakkoseksi, mutta nappasi kuitenkin varaedustajan paikan Hanna Halmeenpään jälkeen. Kalajokinen biologian ja maantiedon opettaja keräsi 4.862 ääntä, kun Flöjtin äänisaalis jäi 2.047:een.

Koillismaan ehdokkaista neljänneksi kipusi perussuomalaisten Tero Kokko 660 äänellä. SDP:n Inka Hokkanen sai 505, Kokoomuksen Tuula Mustonen 498 ja RKP:n Maire I. Korhonen 51 ääntä.

 

Ensimmäisen nainen Kuusamosta

 

Ulla Parviainen on ensimmäinen kuusamolainen nainen, joka on noussut eduskuntaan.  Tulevien vuosien yhdeksi teemaksi hän sanoo nostavansa luonnonvarojen puolustamisen. Teemoja ovat myös energiatalous ja nuorten koulutus.

Niilo Keränen profiloituu eduskunnassa todennäköisesti sote-asioissa. Kuusamon terveyskeskuksen ylilääkärin virasta parisen vuotta sitten eläköitynyt Keränen korosti kampanjassaan asiantuntijuuttaan sosiaali- ja terveydenhoidon saralla.

 

Äänimäärät

 

Koillismaalaisten ehdokkaiden vahvistamattomat äänimäärät: Keränen Niilo 5690, Parviainen Ulla 4531, Mika Flöjt 2047, Tero Kokko 660, Hokkanen Inka 505, Mustonen Tuula 498 ja Maire I. Korhonen 51

Kuusamosta annetut äänet: Parviainen Ulla 3963, Keränen Niilo 865, Mika Flöjt 696, Juha Sipilä 425, Tuula Mustonen 369, Tero Kokko 349, Inka Hokkanen 261 ja Maire I. Korhonen 19.

Koillismaalaiset äänet Oulusta: Keränen Niilo 1530, Mika Flöjt 751, Parviainen Ulla 271, Tero Kokko 111, Hokkanen Inka 89, Mustonen Tuula 77 ja Maire I. Korhonen 17

Niilo Keränen sai Taivalkoskelta 1004 ja Pudasjärveltä 920 ääntä.

Ulla Parviainen nappasi Taivalkoskelta 95, Pudasjärveltä 36 ja Suomussalmelta 27 ääntä.

Mika Flöjt Kajaanista 187, Pudasjärveltä 74, Sotkamosta 47, Suomussalmelta 21 ja Taivalkoski 23 ääntä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala