• Uutiset
  • Caruna tekee helikopterisahausta Koillismaalla

Caruna tekee helikopterisahausta Koillismaalla

Julkaistu: 08.06.2020

Sähkönjakelija Caruna tarkastaa ja sahaa helikopterin avulla oksistoa sähkölinjojen varrelta kesällä 2020. Työ tehdään säiden salliessa 15.6. alkavalla viikolla, kuitenkin viimeistään kesä- heinäkuun aikana. Säännöllinen sahaus vähentää puiden aiheuttamia sähkökatkoja.
Helikopterin voi nähdä eri puolilla Koillismaan aluetta. Toiminta painottuu Kuusamon, Taivalkosken ja Ranuan alueille. Työ tehdään 15.6. alkavalla viikolla, kuitenkin viimeistään kesä-heinäkuun aikana. Työt kestävät arviolta kolme viikkoa.
– Puuston sahaus on olennainen osa kunnossapitoa ja helikopteriraivaus on siihen oikeissa olosuhteissa tehokas toimintatapa, Carunan kunnossapitopäällikkö Petteri Palmumaa kertoo.
Helikopteritarkastuksen suorittaa yhteistyökumppanimme Heliwest. Toimenpiteet kohdistuvat keskijännitteiseen ilmajohtoverkkoon. Kuvassa alla näet helikopterin sahaamassa oksistoa tyypillisen keskijännitteisen ilmajohtoverkon vierestä.
Mikäli sahausta ei voida suorittaa helikopterilla, tehdään raivaus myöhemmin toisella tavalla. Esimerkiksi ilmajohtolinjan alapuolella sijaitseva kasvusto poistetaan maasta käsin.
Sahauksesta syntyneet oksat, risut ja muut tähteet ovat kiinteistönomistajan omaisuutta. Piha-alueilla ja yleisillä paikoilla, kuten puistoissa, raivaustähteet kootaan siisteihin kasoihin. Muilla alueilla ne jäävät maastoon maanomistajan hyödynnettäväksi. Emme jätä raivattua kasvustoa teille, poluille, pelloille, ojiin tai niiden pientareille, aitojen päälle tai puihin roikkumaan.
Helikopterin lisäksi työkohteiden läheisyydessä ja mahdollisesti asukkaiden tonteilla liikkuu sähköasentajia. Heidän tehtävänään on varmistaa turvallisuus sekä tarvittaessa siistiä sahaustähteet asianmukaisesti. He osallistuvat tarvittaessa myös sähkölinjan korjaustoimenpiteisiin.
Turvallisuuden varmistamiseksi pyydämme pitämään työn aikana vähintään 90 metrin etäisyyden helikopteriin. Miehittämättömien ilma-alusten tai lennokkien käyttö työkohteen läheisyydessä on ehdottomasti kielletty.
Toiminnasta saattaa aiheutua lähialueelle lyhytaikaista meluhaittaa.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala