• Uutiset
  • Askeleen toimintaan uutta voimaa

Askeleen toimintaan uutta voimaa

Julkaistu: 07.06.2017

Syksystä 2015 alkaen Kuusamossa on työllistetty passiivimaksuilla 166 henkilöä 110 eri työnantajalle

Syksyllä 2015 Kuusamossa aloitettu ns. sakkomaksuilla työllistäminen on tuonut työtä 166 henkilölle 110 eri työnantajan myötävaikutuksella. Vuodenvaihteessa yhdyskuntatekniikan vastuulle siirtyneen, toiminnasta vastaavan Askeleen toimintaan myönnettiin uuden kaupungin valtuuston kokouksessa lisää rahaa ja voimavaroja.

Sosiaalisen työllistämisen saralla valtakunnallista pioneerityötä tekevä Askel sai valtuustolta lisää toimintaresursseja. Reilun 200.000 euron siirroilla ja lisämäärärahoilla palkataan työntekijöitä ja toteutetaan muun muassa ruiskumaalaamo Muuntamon tiloihin.
Askeleen toiminta saa aikaan laskentatavasta riippuen 500.000–900.000 euron vuotuiset säästöt kaupungille ns. passiivimaksujen säästöjen kautta. Kaupungin pitkäaikaistyöttömyydestä maksamat maksut olisivat jopa 2,5 miljoonaa euroa vuodessa, jos Askeleen toiminnassa vuosittain mukana olevat henkilöt olisivat työttöminä, eikä toimintaa järjestettäisi lainkaan.
Syksystä 2015 alkaen Kuusamon on työllistetty näillä niin sanotuilla sakkomaksuilla 166 henkilöä 110 eri työnantajalle, joista 70 oli yrityksiä ja 10 yhdistyksiä.
– Vaikka tuki päättyi, työsuhteista 40 eli 47 prosenttia jatkuu edelleen. Viidennes työllistyy jatkossa tarvittaessa tai sesonkityöhön, ja 6 prosenttia on aloittanut opiskelun. Loput 27 prosenttia pääsivät ansiosidonnaiselle päivärahalle, eli poistuivat kaupungin maksuvelvollisuuden piiristä, raportoi Askel toimintansa tehokkuutta.

200.000 euroa remontteihin

Valtuuston myönsi myös 200.000 euron lisämäärärahan kaupungin omistamien kiinteistöjen peruskorjauksiin aiemmin myönnetyn 500.000 euron lisäksi.
Rahaa tarvitaan muun muassa kaupungintalon ja paloaseman ilmanvaihto-koneiden puhdistamiseen, eläinlääkäritoiminnan edellyttämiin muutostöihin kauppaoppilaitoksella, Porkkatörmän näyttelytilan kuntoarvioon ja uuden päiväkodin suunnitteluun.

Valtuusto aloitti äänestämällä

Kuusamon uuden kaupunginvaltuustoon ensimmäisestä kokouksesta tuli 6-tuntinen äänestys- ja vaalirumba.
Teknisten vaaliliittojen ulkopuolelle jätetyn perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Joukamo Kortesalmi vei kaikki henkilövalinnat äänestykseen. Hän ehdotti lautakuntiin joko itseään, Tarmo Tyniä tai Tapio Lämsää vuorottelevassa järjestyksessä.
Osa äänestyksistä suoritettiin suljetulla lippuäänestyksellä, osa suhteellisella listavaalilla. Kokouksen aluksi lippuäänestyksellä valittu keskusvaalilautakunta oli Hemmo Heiskasen johdolla pitkän illan kiireisin. Se kokoontui toistakymmentä kertaa.
Valtuuston puheenjohtajaksi äänestettiin Mika Määttä ja myös hallitukseen valittiin lopulta tuttu nimi eli Tuomo Hänninen. Perusturvalautakuntaa johtaa alkaneella vaalikaudella Pertti Juutinen, kasvatus- ja sivistyslautakuntaa Marja Tornberg ja yhdyskuntatekniikan lautakuntaa Hannu Poussu.
Uutena kaupunginvaltuutettuna aloittanut keskustan Jukka Kihlman totesi kokouksen päätteeksi, että ei ole aikaisemmin kokenut vastaavanlaista farssia.
– Odotukseni olivat hieman toisenlaiset. Kaipasin kuusamolaisten me-henkeä ja toivon, että tulevat kokoukset eivät muodostu tällaiseksi sirkukseksi.
Kortesalmen mukaan tapahtuneelta olisi vältytty, mikäli perussuomalaisten ryhmään olisi oltu yhteydessä.
– Missä se Kuusamo-henki oli, kun neuvoteltiin luottamuspaikoista perussuomalaiset ja heidän äänestäjänsä kylmästi sivuuttaen. Härskiä peliä, huusi Kortesalmi.
Valtuuston kokous on katsottavissa kokonaisuudessaan nauhoitteena Kuusamon kaupungin nettisivuilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala