• Uutiset
  • Apteekit pysyvät asiakkaiden kivijalkana sote-pyörityksessä

Apteekit pysyvät asiakkaiden kivijalkana sote-pyörityksessä

Julkaistu: 10.08.2017

Kuusamon Keskusapteekki juhlii 50-vuotista toimintaansa uuden apteekkarin Kati Rantojan johdolla

Kolmisen viikkoa Kuusamon Keskusapteekin toimintaa uutena apteekkarina johtanut Kati Rantoja sanoo, että apteekkien merkitys terveys- ja hyvinvointipalvelujen tuottajana korostuu sote-pyörityksessä. – Vaikka palvelut karkaisivat kauemmaksi, apteekit säilyvät, hän vakuuttaa. Kuusamossa juotiin tiistaina juhlakahvit uuden apteekkarin ja Kitkantiellä sijaitsevan apteekin 50-vuotisen toiminnan kunniaksi.


Lavialta Porista Kuusamon Keskusapteekin apteekkariksi siirtynyt Kati Rantoja sanoo odottavansa luottavaisesti sote-uudistuksen maaliin saattamista. Uudistus ei muuta oleellisesti apteekkien roolia terveyden- ja hyvinvointipalvelujen kivijalkana.
– Tehtävämme on toimia asiakkaan ja hoitavan yksikön välikätenä. Yhteys toimii, vaikka terveyspalvelu siirtyisikin kauemmaksi, hän sanoo.
Rantoja kokee olevansa apteekkarina ennen kaikkea terveysalan ammattilainen. Kuusamoon hän tuli uusien haasteiden ja suuremman apteekin perässä.
– Lavian apteekkiin verrattuna henkilökuntaa ja liikevaihtoa on nyt reilusti enemmän. Pienet apteekit käyvät taistoa olemassaolostaan.
Kuusamossa yhteistyö apteekkien kesken toimii Rantojan mukaan erinomaisesti. Hän sanoo, että molempien apteekkien näkemykset alan kehittämisestä ovat yhdensuuntaiset.
Uusi apteekkari on 43-vuotias neljän lapsen äiti ja kolmen isoäiti. Perhe jäi toistaiseksi Alavudelle.
Apteekkari Rantojan vapaa-aika kuluu käsitöiden, lukemisen, suunnistuksen ja opiskelujen parissa. Taskussa on oman alan tutkinnon lisäksi muun muassa kauppatieteiden maisterin tutkinto. Parhaillaan työn alla ovat lääkehoidon kokonaisarvioinnin opinnot ja suunnitelmat valmiina jo seuraavienkin opintojen varalle
– Ennen muuttoani olin vieraillut Kuusamossa vain kahdesti. Talvilomalla pakkasta oli -35 ja FIN5-tapahtumassa hellettä +35 astetta. Kyllä Kuusamo kiehtoo myös paikkakuntana, Rantoja vakuuttaa.

Suomalaiset tekevät omin päin vääriä valintoja lääkeostoksilla

Apteekkien farmaseuttinen henkilökunta puuttuu päivittäin asiakkaiden virheellisiin valintoihin suosittelemalla hoitosuositusten mukaista valmistetta, lääkkeetöntä hoitoa tai ohjaamalla lääkäriin. Ilman reseptiä myytävien lääkkeiden valitseminen apteekista ei ole helppoa, vaikka moni suomalainen niin kuvittelee. Apteekkarilehden tekemä tutkimus osoittaa, että itsehoitolääkinnässä tarvitaan useimmiten apteekin ammattilaisen ohjausta.
Apteekin ammattilaiset arvioivat, että yli 60 prosenttia asiakkaista tarvitsee neuvontaa tullessaan ostamaan ilman reseptiä myytäviä lääkkeitä. Tutkimuksen mukaan kuitenkin vain reilu kolmannes asiakkaista kysyy neuvoja oma-aloitteisesti.
Tyypillisesti asiakkaat yrittävät ostaa esimerkiksi allergiasilmätippoja silmätulehduksen hoitoon, närästyslääkettä antibioottiripuliin tai hiivalääkettä intiimialueen bakteeritulehduksen hoitoon.
Apteekkariliiton farmaseuttisen johtajan Charlotta Sandlerin mukaan kyselyn tulokset kuvaavat hyvin apteekin farmaseuttisen osaamisen merkitystä itsehoitolääkinnässä.
─ Apteekkien päivittäisissä asiakaskohtaamisissa on suuri kansanterveydellinen arvo. Apteekkien asiantuntemuksella opastetaan asiakkaita hoitosuositusten mukaiseen hoitoon, Sandler toteaa.
Apteekkien neuvonnan perusteella lähes joka toinen asiakas päätyy valitsemaan jonkun muun itsehoitovalmisteen kuin sen, jota he ovat alun perin tulleet ostamaan.
Farmasian ammattilaisen työnkuvaan ja ammattietiikkaan kuuluu ohjata asiakas lääkärin vastaanotolle, jos hän epäilee, että vaiva ei tule helpottumaan itsehoidolla.
Neljä viidestä kyselyyn vastanneesta ohjaa asiakkaita lääkäriin vähintään kerran viikossa tai useammin. Joka viides ohjaa asiakkaita lääkäriin päivittäin.
Apteekkarilehden kyselyn aineisto kerättiin avoimena kyselynä, johon Apteekkariliiton jäsenapteekeissa työskenteleviä farmaseutteja ja proviisoreita pyydettiin vastaamaan. Vastauksia kerättiin kahden viikon ajan toukokuussa 2017. Kyselyyn vastasi yhteensä 676 apteekin ammattilaista eri puolilta Suomea kaiken kokoisista apteekeista.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala