• Uutiset
  • Aikuiskoulutus taipuu yrittäjien avuksi

Aikuiskoulutus taipuu yrittäjien avuksi

Julkaistu: 14.09.2017

KSAK Oy sijoittaa elinvoimaohjelmaan ja lupaa täsmäkoulutusta yritysten
tarpeisiin – yrityskonsultti Jaakko Iso-Möttönen sparraa ja auttaa eteenpäin

Idea on yksinkertainen: kartoitetaan koillismaalaisten yritysten osaamistarpeet ja tarjotaan heille yrityksen tarpeisiin räätälöityä koulutusta.
Asialla on KSAK Oy, joka ostaa palvelut yrittäjäksi palanneelta Jaakko Iso-Möttöseltä. Yrityskonsulttina Iso-Möttönen kuulee yrittäjä ja ratkoo ongelmia heidän tukenaan.
– Yrittäjille osaamistarpeiden kartoitus on maksuton palvelu, se on meidän sijoituksemme Koillismaan elinvoimaohjelman toteuttamiseksi, sanoo KSAK Oy:n toimitusjohtaja Ari Jokinen.


Yrittäjien pullonkaulana Koillismaalla on Iso-Möttösen mukaan kiire. Liikeideat ovat hyviä, mutta aikaa niiden hiomiseen ei yksinkertaisesti ole.
– Tiedän kuinka hektistä yrittäminen voi olla. Aikaa ei ole muuhun kuin arjen pyörittämiseen. Minä tulen vähän ulkopuolisena katsomaan tilannetta ja raivaamaan yhdessä yrittäjän kanssa polkua niin, että yrityksillä on mahdollisuus kasvaa ja kehittyä ja esimerkiksi palkata lisää työntekijöitä.
Koillis-Suomen Aikuiskoulutuksen laaja verkosto tulee yrittäjien avuksi myös esimerkiksi oikeus- ja verokysymyksissä sekä tietoturva-asioissa.
– Olen saanut vuosien varrella monta viestiä siitä, että yrittäjät kaipaavat nimenomaan tällaista palvelua. Nyt oppilaitoksemme toimintaa kehitetään yhä enemmän yrityksen tarpeita vastaavaksi, Jokinen lupaa.

Työvoimakoulutusta yritysten tarpeisiin

Aikuiskoulutuskenttä on ollut myllerryksissä viime vuodet ja myllerrys jatkuu. Ensi vuoden alussa voimaan tuleva koulutusreformi on kuitenkin myös mahdollisuus. KSAK Oy on pohjoisin ja vuodenvaihteen jälkeen toinen Pohjois-Suomen alueelle jäävistä aikuiskoulutusorganisaatioista.
– Uudenmuotoinen rahoitusmalli avaa uusia ovia. Kaikki raha ei tule enää kilpailun kautta vaan saamme järjestämisluvan myötä pysyvää valtionrahaa, jolla pystymme tarjoamaan räätälöityjä koulutuspalveluja toiminta-alueellemme.
Jokinen sanoo, että viime vuodet ovat olleet haasteellisia. Esimerkiksi monet markkinaehtoiset koulutukset, joiden tarjouskilpailun KSAK Oy on voittanut, ovat jääneet toteutumatta, koska koulutuksen tilaaja ei ole löytänyt riittävästi osallistujia. Viime vuonna yritykseltä peruttiin jo voitettuja koulutus- ja valmennuspalveluja lähes miljoonalla eurolla.
– Vanhassa muotissaan nämä koulutukset ovat tulleet tiensä päähän. Työvoimakoulutuksiin ei ole enää pakko osallistua. Siksi on kehitettävä koulutusta, jolle alueella oikeasti on tarvetta. Tässä alueen yrittäjät ovat parhaita asiantuntijoita.
Jokisen mukaan Koillismaan suuri haaste on matkailun sesonkiluonteisuus ja sen mukanaan tuoma työvoimapula.
– Myös metsäalan osaajia tullaan tarvitsemaan lähivuosina pilvin pimein, jos yksikään pohjoiseen suunnitelluista biojalostamoista toteutuu.

Iso-Möttönen palasi juurilleen

Yrityskonsultti Jaakko Iso-Möttönen on tuttu kasvo kuusamolaisille Citymarketin kauppiaana ja viimeksi Osuuskaupan päivittäistavarakaupan myyntipäällikkönä. Aiemmin hän on työskennellyt kauppiaana muun muassa Oulussa ja Suomussalmella.
Iso-Möttönen kartoittaa nyt koillismaalaisten yrityksen tilannetta jalkautumalla yritystapaamisiin ja toivoo, että yrittäjät ottavat myös itse yhteyttä.
– Pääpaino yrityskonsultin työssä on jo toimivien yritysten kehittäminen ja tukeminen sekä näiden ongelmien ratkominen. Tarjolla on myös apua hanke-/rahoitushakemuksiin sekä työvoiman palkkaamiseen.

FAKTAT

KSAK Oy työllistää ja kouluttaa

Vuodesta 1974 Kuusamossa ja Koillismaalla toiminut KSAK Oy / Koillis-Suomen Aikuiskoulutus tuottaa koulutus-, oppisopimus- sekä valmennus- ja kuntoutuspalveluita niin Pohjois-Pohjanmaan kuin koko Lapin alueelle yhteistoiminnassa Ksakki ry:n kanssa. Toimialue ulottuu Utsjoelta Ylivieskaan.
Paitsi koulutusorganisaatio, KSAK Oy on merkittävä työllistäjä. Markkinatilanteesta riippuen yhtiöllä on palveluntuotannossaan 50–70 henkilöä.
Esimerkiksi yrityksen pyörittämä alaikäisten turvapaikanhakijoiden ryhmäperhekoti työllistää 17 henkilöä. Tukiasunnoissa ja ryhmäperhekodissa asuu tällä hetkellä parisenkymmentä nuorta, mutta määrä vaihtelee jatkuvasti. Sopimus palvelun tuottamisesta tehdään kanssa vuodeksi kerrallaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala