• Uutiset
  • Ahmat riehuvat Kuusamossa

Ahmat riehuvat Kuusamossa

Julkaistu: 04.01.2018

Syövät tarhaporoja elävältä eivätkä väistä ihmistä

– poikkeuslupapäätöksiä odotetaan pikaisesti

Ainakin 11 tarhassa ollutta poroa ja muutamia sen ulkopuolella on joutunut viime päivinä ahman saaliiksi Kuusamossa Oivangin ja Kallioluoman paliskunnissa. Poromiehet kertovat, että eläin ei väistä enää edes ihmistä. Poikkeuslupapäätöksiä odotetaan ministeriöstä lähipäivänä, lupaa Oulun riistakeskuksen vt. riistapäällikkö Harri Hepo-ohja.


– Ensimmäisen kerran ahma tuli porotarhaan joulun alla ja viime yönä se nappasi minusta jo kolmannen eläimen. Ahma oli syönyt poronvasalta silmät ja kielen, siihen poron aamulla sitten lopetin, poromies Pertti Karjalainen kertoo.
Karjalaisen porotarhan lisäksi ahma on vieraillut Kallioluoman paliskunnan alueella myös kahdessa muussa tarhassa sekä Oivangissa. Kuusiniementien ja Palokankaan aitauksissa molemmista ahma otti saalikseen kolme eläintä.
Oivangin poroisäntä Olavi Aikkilan mukaan ahmakanta on kasvanut Kuusamossa räjähdysmäisesti ja ahma verottaa poroja suurpedoista tällä hetkellä eniten.
– Haaskaruokinnan ansiosta ahmat eivät enää pelkää ihmistä. Ne pyörivät jo pihoilla. Kyllä tällaisten yksilöiden pyytämiseen pitää saada poistolupa välittömästi. Korvaussummat kasvavat koko ajan eikä valtiolla ole vara maksaa edes entisiä, Aikkila sanoo.
Viimeisiä poroja kerätään nyt kiireellä aitauksiin ja aitauksia suojattu muun muassa hajukarkotteilla.

Kaatoluvat ministeriössä

Porotarhoissa riehuville ahmoille on yritetty saada kaatolupaa, mutta toistaiseksi turhaan. Maa- ja metsätalousministeriöltä odotetaan lähipäivinä päätöstä ahman poikkeusluvista poronhoitoalueelle. Esityksen mukaan tulossa olisi kahdeksan kaatolupaa.
Oulun riistakeskuksen v t. riistapäällikkö Harri Hepo-Oja myöntää, että päätöksillä alkaa olla kiire.
– Jos tilanne on todella tämä, niin mahdollisimman nopeasti lupa tai luvat pitäisi saada. Ahma lisääntyy keväällä ja sitä ennen vahinkoja aiheuttavat yksilöt olisi syytä poistaa.
Hepo-Ojan mukaan kaatoluvan merkittäviä vahinkoja aiheuttavan eläimen poistamiseen voi myöntää myös poliisi.
– Jos meillä ei ole mahdollisuutta myöntää lupaa, poliisi voi myöntää sen. Työnjakona on yleensä ollut se, että taloudelliset vahingot hoidetaan riistakeskustan kautta ja ihmisen henkeen tai terveyteen kohdistuvat poliisin kautta.
Hepo-Ojan neuvo kuusamolaisille poromiehille on yhteydenotto poliisiin, jos vahinkoja ei muuten pystytä estämään eikä ahmojen pääsyä tarhoihin torjumaan.

Tilanne täysin poikkeuksellinen

Kallioluoman paliskunnan poromiehet ovat pyytäneet lupaa vahinkoja aiheuttavan yksilön poistamiseen myös poliisilta, mutta toistaiseksi sellaista ei ole myönnetty.
Pertti Karjalainen kertoo kutsuneensa poliisit paikalle ja pyytäneensä neuvoa tilanteessa.
– Kysyin, että karkotanko haulisuihkulla vai kelkalla. Poliisi neuvoi käyttämään kelkkaa ja lähdin sillä metsään. Kelkka jäi kiinni kinokseen ja sitä irrotellessa ahma meni minusta muutaman metrin päästä ohi. Se ei ihmistä enää pelkää.
Kallioluoman poroisäntä Sampo Siira sanoo, että lupaa vahinkoeläimen kaatamiseen haetaan edelleen sekä poliisilta että riistakeskukselta.
– Tilanne on täysin poikkeuksellinen. En muista, että ahma olisi käynyt aitauksessa olevan eläimen kimppuun. Tuntuu siltä, että viranomaiset pompottelevat vastuuta asiasta nyt toisilleen.

Susi ammuttiin poliisin luvalla

Perjantaina Kuusamon Kivenlahdessa metsästyskoiraa purrut susi lopetettiin poliisin luvalla. Susi oli käynyt metsällä koiran kimppuun, jolloin metsästäjä oli yrittänyt huutamalla ja huomiota herättämällä lopettaa suden hyökkäyksen.
Susi ei kuitenkaan irtautunut koiran kimpusta, vaan oli kiinnittänyt huomionsa metsästäjään käyttäytyen uhkaavasti muun muassa murisemalla. Metsästäjä koki tilanteen uhkaavaksi ja päätti ampua varoituslaukauksen suden viereen. Susi liikahti sen verran, että metsästäjän mukaan laukaus saattoi osua.
Susi poistui paikalta ja jäljistä päätellen loukkaantuneena. Paikalle tulleet poliisin ja rajavartioston partiot jatkoivat suden paikantamista ja jäljestämistä vaikeakulkuisessa maastossa. Jäljet johtivat Tolvantielle, josta Kuusamon riistahoitoyhdistyksen suurriistavirka-apu ryhmä jatkoi suden etsintää. Loukkaantunut susi löytyi Illalla ja se lopetettiin.
Päätöksen lopettamisesta teki poliisi. Päätöstä perusteltiin sillä, että loukkaantuneen eläimen hengissä pitäminen olisi ilmeisesti ollut julmuutta sitä kohtaan.
– Lisäksi kyseessä oli loukkaantunut petoeläin, jonka käyttäytymisestä ihmisen kohtaamistilanteessa ei voida sulkea pois sitä mahdollisuutta, ettei se aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle ja terveydelle, toteaa poliisi tiedotteessaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala