• Uutiset
  • 25 pakolaista Kuusamoon aikaisintaan ensi syksynä

25 pakolaista Kuusamoon aikaisintaan ensi syksynä

Julkaistu: 21.05.2015

 

Valtuustossa värikäs ja tunteikas keskustelu kiintiöpakolaisista – Keskustan ja Perussuomalaisten ryhmät hajosivat äänestyksessä

 

Kuusamo vastaanottaa 25 kiintiöpakolaista, joka perusturvajohtaja Vesa Isoviidan mukaan tulevat Kuusamoon aikaisintaan ensi syksynä, todennäköisesti vasta vuoden 2016 alussa. Kaupunginvaltuustossa pakolaisten vastaanottamisesta käytiin maanantaina värikäs ja tunteikas keskustelu, jonka päätteeksi äänin 31–12 pakolaiset äänestettiin tervetulleiksi Kuusamoon. Keskustan ja perussuomalaisten ryhmät hajosivat äänestyksessä.

 

Kuusamon sijoitettavat kiintiöpakolaiset ovat osa Suomen maakiintiötä. 1.050 pakolaisen kiintiössä otetaan vastaan tänä vuonna 350 syyrialaista, 150 kongolaista, 150 afganistanilaista ja 100 hätätapausta. Sijoittamatta on lisäksi viime vuonna maahan saapuneita kiintiöpakolaisia. Valtuuston päätöksellä Kuusamo ei esitä toivetta sijoitettavien kansallisuudesta.

– Kun sopimus ELY-keskuksen kanssa on allekirjoitettu, Kuusamosta lähtee delegaatio tutustumaan sijoitusta odottaviin pakolaisiin. Meillä on valmiudet ottaa vastaan heidät vaikka heti, mutta todennäköisesti sijoittaminen tapahtuu vasta ensi vuoden alussa ja aikaisintaan ensi syksynä, sanoo perusturvajohtaja Vesa Isoviita.

Kuusamoon tuleville pakolaisille osoitetaan asunnot kaupungin vuokrataloista, päivähoidossa lapset sijoitetaan olemassa oleviin ryhmiin ja koululaiset keskitetään yhteen kouluun.

 

Tarvitaan myös vieraanvaraisuutta

 

Kasvatus- ja sivistyslautakunnan puheenjohtaja Timo Majava (kesk.) vetosi valtuustossa kaikkiin kuusamolaisiin, jotta pakolaisten kotoutuminen onnistuisi.

– Ei riitä, että heillä on katto pään päällä ja ruokaa, vaan tarvitaan myös kuusamolaista vieraanvaraisuutta, jotta pakolaiset kotoutuvat.

Muun muassa seurakunta ja SPR ovat luvanneet osallistua kotouttamistyöhön.

 

Valtio korvaa kustannuksia

 

Vastaanottamispäätöstä edeltänyt keskustelu hipoi paikoin asiallisuuden rajoja. Varsinkaan perussuomalaisten Joukamo Kortesalmi ei säästellyt sanoja perustellessaan kielteistä kantaansa.

Kortesalmen mielestä Kuusamolla ei yksinkertaisesti ole varaa massiiviseen muuttoliikkeeseen, ” joka rikkoo maan oman väestörakenteen ja ruokkii etnisiä konflikteja”.

– Emme tarvitse sinisilmäistä maailmansyleilyä. Nämä ”muka suvaitsevaiset kuusamolaiset” ottaisivat naapureikseen vaikka Putinin Yönsudet, jos he tänne haluaisivat ja jos heistä jotakin maksettaisiin.

Valtio korvaa kunnille pakolaisten vastaanottotyöstä laskennallisia korvauksia, siten, että jokaisesta tulijasta korvataan 2.300 euroa. Alle 5-vuotiaista maksetaan 6.845 euroa eli jos Kuusamoon sijoitettavien joukossa on 20 yli 7-vuotiasta ja viisi alla 7-vuotiasta, korvaus olisi kolmen ensimmäisen vuoden ajan 80.225 euroa.

– Kiintiöpakolaisten laskennallisia korvauksia maksetaan 4-10 vuoden ajan riippuen pakolaisen statuksesta ja kunnosta. Varmuutta kustannuksista ja siitä, kuinka paljon lisää työntekijöitä tarvitaan, ei tietenkään vielä ole, Isoviita vastasi Päivi Käkelän (sd.) kysymykseen.

Sijoittamista vastaan äänestänyt valtuuston puheenjohtaja Mika Määttä (kesk.) perustelikin kantaansa kaupungin taloustilanteella.

– Meillä on yli tuhat työtöntä, taloustyöryhmässä kinastelemme muutamien tuhansien säästöistä: sijaisia ei ole vara palkata eikä yksityisteitten varrella asuvien mummojen teitä aurata. Päätöksen jälkeen perusturvan budjettiin tulee roima korotus ja siksi minä äänestän sopimusta vastaan.

 

Tunteella vai järjellä

 

Pakolaisten vastaanottamisen puolesta puhuneet ja äänestäneet valtuutetut vetosivat humanitäärisiin syihin, vastuuseemme auttaa ja tehdä jotakin maailman hädän keskellä.

– Haluammeko omalta osaltamme suojella ihmisarvoja ja edistää ihmisten välistä ystävyyttä, ymmärrystä ja pysyvää rauhaa, kysyi Kokoomuksen Martti Turunen ja sai kollegoiltaan kiitosta puheenvuorostaan.

Yhdyskuntatekniikan lautakunnan puheenjohtaja Jarkko Tammi (kesk.) kertoi painineensa tunteen ja järjen kanssa.

– Vuosi sitten järkeni sanoi ei. Vuoden tuumaustauko oli tarpeen, mutta yhä mietityttää kustannusten lisäksi se, miten lämpimästä maasta tuleva ihminen sopeutuu tänne arktisiin olosuhteisiin. Emme kuitenkaan tule koskaan tietämään, miten onnistumme, ellemme kokeile. Ongelmitta ei varmasti selvitä, mutta kuuntelen nyt sydämeni ääntä eli tervetuloa Kuusamoon.

 

Päätös tehdään kuusamolaisille

 

Kaupunginjohtaja Timo Halosen mukaan nyt tehdyllä päätöksellä ei ole taloudellista merkitystä Kuusamolle eikä sillä poisteta maailmanpahuutta.

– Eniten tässä asiassa tapahtuu kuusamolaisten korvien välissä. Tätä päätöstä ei tehdä pakolaisten, vaan kuusamolaisten vuoksi.

Halonen muistutti valtuutetuille, että maahanmuutto ja pakolaiset ovat kaksi täysin eri asiaa.

– Jos maahanmuuttoa halutaan hallita, pitää tehdä muutoksia maahanmuuttopolitiikkaan, ei pakolaispolitiikkaan.

 

Näin äänestettiin

 

Pakolaisten vastaanottamisen puolesta valtuustossa äänestivät kaikki Kokoomuksen valtuutetut eli Hannu Ervasti, Matti Ervasti, Pertti Ervasti, Harri Laurila ja Martti Turunen, Vasemmistoliiton Anne Murto ja Tarmo Polojärvi, SDP:n Päivi Käkelä, Leena Mustonen ja Eeva-Liisa Räisänen, Vihreiden Mika Flöjt, Jyrki Mäkelä ja Pekka Virtanen, Perussuomalaisten Vuokko Käsmä sekä Keskustan ryhmästä Hemmo Heiskanen, Henna Hentilä-Määttä, Antti Hokkinen, Tuomo Hänninen, Heikki Kallunki, Kirsti Karvonen, Elina Kemppainen, Timo Majava, Taisto Määttä, Ulla Parviainen, Vesa Ronkainen, Pauli Saapunki, Liisa Siikaluoma, Osmo Säkkinen, Jarkko Tammi, Marja Tornberg ja Hannu Tuovila.

Pakolaisten vastaanottamista vastaan olivat Keskustan Heikki Härkönen, Pertti Juutinen, Juhani Määttä, Mika Määttä, Veli Määttä, Hannu Poussu, Jyrki Saarela ja Juha Säkkinen sekä Perussuomalaisten Kimmo Karjalainen, Joukamo Kortesalmi, Krista Poutanen ja Esko Törmänen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala