• Uutiset
  • 2,5 miljoonalla eurolla korjattavassa uimahallissa tehdään jo altaan laatoitustöitä

2,5 miljoonalla eurolla korjattavassa uimahallissa tehdään jo altaan laatoitustöitä

Julkaistu: 03.03.2016

 

Elokuussa yleisölle avattavan Kuusamon uimahallin remonttityöt ovat jo pitkällä. Pesutilat on kaakeloitu keltaruskeiksi ja uima-altaiden pohjien kaakelointi on käynnistymässä. Uimahalli remontoidaan täysin esteettömäksi: ulko-ovelta altaisiin pääsevät esteittä niin liikunta- kuin näkövammaisetkin. Isoon altaaseen asennetaan myös invahissi.

 

Esteettömyys oli itsestään selvä valinta, kun remonttia ryhdyttiin suunnittelemaan, sanoo Kuusamon kaupungin rakennuttajainsinööri Jyrki Oikarinen.

– Uimahallin tehtävänä on palvella kaikkia käyttäjäryhmiä. Viime kädessä tämä on sijoitus kaupunkilaisten hyvinvointiin, hän tietää.

1980-luvun alussa valmistunutta Kuusamon uimahallia on remontoitu edellisen kerran vuonna 1998. Tuolloin korjattiin hallin yläpohjan rakenteita ja ulkoseiniä. Nyt keskitytään altaisiin ja pesutiloihin.

Kuntotutkimuksissa huomattiin, että betonin kloridipitoisuus oli noussut edellisestä kuntotutkimuksesta.

– Molemmat altaat vesieristetään ja laatoitukset uusitaan, jotta tilanne saadaan hallintaan, sanoo Oikarinen.

Samalla uusitaan uimahallin vedenkäsittelyjärjestelmä.

 

Altaat kuivuivat viisi kuukautta

 

Rakennusliike Mannisen urakoima remontti on edennyt aikataulussa. Altaiden seinät ja reunat ovat jo saaneet uudet laatat ja alkamassa on pohjien laatoitustyö.

– Betonialtaiden kuivattaminen vanhojen laattojen purkamisen jälkeen kesti noin viisi kuukautta. Altaat huputettiin ja sillä aikaa tehtiin töitä pesu- ja saunatilojen puolella, kertoo toimitusjohtaja Hannu Manninen.

Pesutiloihin on asennettu keltainen laattaseinä, jota koristavat ruskeat raidat. Värimaailma on suunniteltu siten, että se ohjaa näkövammaisten kulkua tiloissa. Saunojen puiset lauteet vaihdetaan keraamiksi ja lauteiden kupeisiin on varattu tilat pyörätuolille.

 

Hyödyttää kaikenikäisiä

 

Uimahalliin tehdään vuosittain lähes 50.000 uintireissua. Myös muut Kuusamon liikuntapaikat ovat uutterassa käytössä. Esimerkiksi liikuntakeskuksessa kirjattiin viime vuonna 188.368 käyntiä, vaikka uimahalli oli puoli vuotta pois käytöstä. Suurin osa kävijöistä oli aikuisia ja ikäihmisiä. Kävijämäärä on merkittävä, kun ottaa huomioon Kuusamon 15.000 asukkaan väestöpohjan.

– Kyse e ole vain nuorille suunnatuista palveluista, vaan liikuntapaikkarakentaminen hyödyttää kaikenikäisiä, muistuttaa liikuntatoimen tulosyksikön johtaja Jukka Makkonen.

Makkosen mukaan liikuntapaikkarakentamisen haasteena on uusien lajiryhmien palveleminen ja heidän tarkoitukseensa sopivien tilojen löytäminen. Suunnittelijat eivät tahdo pysyä kärryillä uusien lajien tarpeista.

– Esimerkiksi kahvakuulailijat tarvitsisivat omat tilat. Laji on vakiintunut Kuusamoon ja harrastajien määrä kasvaa jatkuvasti, Makkonen sanoo.

Uudesta suunnitteilla olevasta monitoimihallista toivotaankin sellaista, että se palvelee nykytietämyksellä mahdollisimman monenlaisia käyttäjäryhmiä.

 

Ylläpitoon 140 euroa kuntalaista kohden

 

Kuusamon kaupunki satsaa liikuntapaikkoihinsa paitsi korjaamalla ja rakentamalla uutta, myös vuosittaisessa käyttötaloudessaan.

– Kuusamossa käytetään liikuntapalvelujen ylläpitämiseen vuosittain noin 140 euroa kuntalaista kohden. Valtakunnallinen keskiarvo on alle sata euroa, Makkonen tietää.

Summaa kasvattaa muun muassa Kuusamon mittavan latuverkoston ylläpitäminen.

Monitoimihallia suunnitellaan

 

Uimahalliremontin jälkeen katseet kääntyvät uuteen monitoimihalliin. Tarkoitus on purkaa vanha jäähalli ja rakentaa sen tilalle uusi, joka yhdistetään liikuntahalliin. Jo vuosia jalkapalloilijoiden murheenkryyninä olleen urheilukentän pinnoite uusitaan ensi kesänä ja Rukalla jatketaan stadionalueen kehittämistä. Suureen mäkeen tarvitaan lisää tuulisuojaa ja jäälatu vaatii kunnostamista.

Rakennuttajainsinööri Jyrki Oikarinen kertoo, että monitoimihallin suunnitelmat valmistuvat parin kuukauden sisällä.

– Yhdyskuntatekniikan lautakunta on linjannut hankkeen kustannusarvioksi 4,9–5,4 miljoonaa euroa. Valtiolta on lupeissa 750.000 euroa, mutta haemme sille 1,25 miljoonan euron avustusta. Perusteena on nimenomaan se, että halli täyttää monen lajin tarpeet, kertoo Oikarinen.

 

Kahdeksalla miljoonalla liikunta- paikkoja

 

Kuusamossa peruskorjataan ja rakennetaan lähivuosina uusia liikuntapaikkoja lähes kahdeksalla miljoonalla eurolla.

Loppukesästä valmistuvan Kuusamon uimahallin remontin hinta on noin 2,5 miljoonaa euroa, josta valtio maksaa 700.000 euroa.

Urheilukentän nurmipinta uusitaan tulevana kesänä. Arviolta 200.000 euroa hintainen hanke on parhaillaan kilpailutettavana ja tarkoitus on, että työt päästäisiin aloittamaan juhannukselta ja valmista olisi 3–4 viikon kuluttua eli heinäkuun lopulla.

Jäähallin tilalle suunnitellun monitoimihallin kustannusarvio on reilut 5 miljoonaa euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriö on luvannut hankkeelle alustavasti 700.000 euron avustuksen. Kaupunginvaltuusto tekee päätöksen rakentamisesta joulukuun talousarviokokouksessaan. Rakennustöitten on kaavailtu alkavan vuoden 2017 aikana.

Rukalla investoidaan ainakin hyppyrimäen uuteen tuulisuojaan ja korjataan jäälatu. Molempien alustava kustannusarvio on noin 200.000 euroa. Valtuusto on osoittanut hyppyrimäen investointeihin tälle vuodelle 150.000 euron määrärahan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala